Preview: Jak vycvičit draka 2 - Bezzubka je zpět!

Vydáno: 18.05.2014 10:52 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Bezzubka se Škyťákem už brzy ohlásí návrat do našeho vzdušného prostoru a my se těšíme na další porci letecké akce a vikingského prostředí. Zvládne dvojka být tou milou podívanou jako první díl?
Jak vycvičit draka, kterým studio Dreamworks před čtyřmi lety nabralo svěží vítr po neustálém mlácení shrečí slámy, rozhodně patří k našim oblíbeným animákům. Boduje neokoukaným tématem a prostředím a taky velkou hravostí, především co se poletování v oblacích na dračím hřbetě týče, pročež by spousta z nás určitě uvítala menší nášup. Dvojka to ale nebude mít lehké, vyrovnat se, nebo dokonce překonat sympatickou jedničku bude oříšek.

Fotografie z filmu  / How to Train Your Dragon 2Pro začátek ale menší nástin příběhu - na scénu se vrací stará parta. Škyťák s Bezzubkou jsou zpět a s nimi i parta mlaďasů a celá vikingská vesnice. Od prvního filmu uplynulo pět let a draci se stali naprosto přirozenou součástí života Vikingů. Jak se můžete sami přesvědčit ve videu níže, mezi omladinou teď táhne unikátní nový sport podobný famfrpálu, jen s tím rozdílem, že místo košťat se létá na dracích a coby míče slouží, ano, je to tak – ovce (ochránci zvířat by na tohle radši chodit neměli).

Sám Škyťák má ale na práci důležitější věci než házet si se skopovým – jednak trénuje vzdušnou akrobatiku s Bezzubkou a jednak objevuje nové neznámé končiny s novými druhy draků a dalších tajemství. Z trailerů se dokonce dozvídáme, co se mu vlastně povede najít, ale proč si kazit všechna překvapení, pokud chcete, podívejte se na ukázku pod článkem...

Prvních 5 minut z filmu Jak vycvičit draka 2

Ta funguje poměrně solidně, jsme zpátky v sympatickém severském prostředí, všechno je jako posledně, jen postavy přibraly do svých digitálních obličejů pár ostřejších rysů, aby bylo vidět, že od minula jsme se o pár let posunuli. Pokud jde o prostředí, tentokrát se letecky vydáme do pár nových končin, pro jejichž inspiraci vyrazila parta lidí z filmového štábu do Norska nasát a zaznamenat tu pravou severskou atmosféru.

Fotografie z filmu  / How to Train Your Dragon 2Příběhově možná Jak vycvičit draka 2 zatím moc neválí, přeci jen tohle hledání minulosti a nová nečekaná hrozba jsou už stokrát použitými motivy, na druhou stranu ale příběh nebyl hlavní devízou ani v prvním díle, tady jde zkrátka primárně o létání, akci a postavy (a všechno může ještě být jinak). Ve svých rolích se samozřejmě vrátí Jay Baruchel jako Škyťák, Gerard Butler jako jeho otec, America Ferrera jako Astrid a všichni ostatní včetně Jonaha Hilla nebo Kristen Wiig, těšit se ale můžeme i na nové hlasy, především na Cate Blanchett, Djimona Hounsou v záporné roli a také chraplák Kita Haringtona.

Režijní post má nyní celý pro sebe Dean DeBlois (v jedničce se o něj dělil s Chrisem Sandersem, který se tentokrát přesunul do pozice producenta) a je rovněž autorem scénáře. V jednom rozhovoru se nechal slyšet, že by z druhého dílu rád udělal „něco jako Impérium vrací úder“, sequel, kde se všechny vztahy a postavy posunou o velký kus dál (s čímž souvisí trošku i to, že už je naplánovaný i třetí díl, konkrétně na rok 2016). Hudbu k filmu složí John Powell, opět starý známý z jedničky, tentokrát se ovšem se svou troškou do mlýna připojí i Jónsi ze Sigur Rós, konkrétně třemi skladbami a menší spoluprací s Powellem (fandové téhle islandské kapely jistě Jónsiho hlas poznali už ve vzdušné sekvenci ve videu výše).

Fotografie z filmu  / How to Train Your Dragon 2Zajímat váš možná bude i to, že Dreamworks v posledních letech nešetřili, nakoupili nové vybavení, vytvořili nový software a zas se o kus dál posunuli v animátorských možnostech. Údajně nás čekají detailnější chování kůže a pohyb obecně, především ale animátoři i herci dostali možnost díky výkonějším mašinám vidět výsledek své práce vyrenderovaný mnohem dříve, čímž vzniklo více prostoru pro pilování výkonů. Jak vycvičit draka 2 navíc samozřejmě vyjde ve 3D a také v konverzi pro IMAX, v tomhle případě je to ale skutečně zásadní informace, jelikož jindy zbytečný třetí rozměr je při dračí aviatice velmi vítaný.

Film už pár lidí vidělo (a bude jich ještě víc, jelikož v úterý startuje v Cannes mimo soutěž) a názory jsou až překvapivě pozitivní. Padají fráze jako „zábavnější než Lego Příběh“ a „dojemnější než většina ostatních animáků“ a tak podobně, takže asi neuděláme úplně velkou chybu, když svým očekáváním povolíme uzdu. Třeba to vážně bude „Impérium“ animovaných filmů...

Jak vycvičit draka 2 má v českých kinech premiéru 19. června 2014.


Český trailer filmu Jak vycvičit draka 2


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY