Slavný tvůrce filmového Vetřelce H.R.Giger zemřel

Vydáno: 13.05.2014 21:46 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Slavného švýcarského surrealistu a tvůrce bio-mechanického stylu H.R.Gigera budou mít filmoví fanoušci navždy spojeného s prvním filmovým Vetřelcem Ridleyho Scotta. Giger umřel ve věku 74 let.
Úmrtí umělce oznámilo včera jeho muzeum v Gruyeres v domovském Švýcarsku, kde se Hans Rudolf Giger 5. února 1940 narodil. Giger podlehl zraněním, která utrpěl při pádu. Zemřel v Curyšské nemocnici 12. května ve věku 74 let.

H.R.GigerH.R. Giger byl naprosto výjimečným umělcem a svým dílem, které zasahovalo do malířství, sochařství a designu výrazně poznamenal tvář druhé poloviny 20. století. Pro filmového fanouška zůstane jeho jméno i odkaz v paměti především díky návrhu proslulého monstra "Vetřelce", které na filmové plátno přenesl v roce 1979 Ridley Scott v legendárním scifi hororu Vetřelec. Tato Gigerova práce, za kterou byl spolu s dalšími oceněn i Oscarem za nejlepší vizuální efekty, pak výrazně ovlivnila celou řadu filmových režisérů a mnoho dalších filmových monster vděčí za svůj původ právě Gigerovi.

Podoba jeho Vetřelce byla inspirována jeho obrazem Necronom IV. Jeho fanoušci si měli možnost jeho kresby prohlédnout na vlastní oči v roce 2005 v Praze, kde byla jeho velká retrospektivní výstava v prostorech Národního technického muzea.

H.R.GigerGiger svého slavného Vetřelce již pak ničím jiným ve filmu nepřekonal. Pracoval například na návrzích nábytku pro filmu Duna, který měl natočit avantgardní chilský režisér Alejandro Jodorowsky známý svým Krtkem a Svatou horou, k tomu ale nedošlo. Příběh této spolupráce je obsahem dokumentu Jodorowsky´s Dune. Jak víme, Dunu nakonec natočil David Lynch, který využil jen část Gigerových návrhů.

Z Gigerových pozdějších spoluprácí s filmem můžeme ještě zmínit  filmy Vetřelec³, ve kterém své monstrum modifikoval pro filmový debut Davida Finchera. Je zajímavé, že na sequelu Vetřelce, který natočil James Cameron, Giger nespolupracoval. Podílel se například ještě na druhém dílu duchařského hororu Poltergeist a vytvořil také monstrum "Sil", jakousi ženskou obdobu Vetřelce pro scifi horor Mutant

Originální trailer filmu Vetřelec


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY