BD a DVD tipy: Tajný život zlého vlka z Wall Street

Vydáno: 21.05.2014 18:00 - | foto: Paramount Pictures

Nejlepší western všech dob (Hodný, zlý a ošklivý). Nejlépe klasicky odvyprávěný film minulého roku (Walter Mitty a jeho tajný život). Nejlepší dosavadní film tohoto roku (Vlk z Wall Street). Je z čeho vybírat.

Carrie (Carrie) (Bonton)

BD obal filmu Carrie / CarrieProč znovu adaptovat Kingovu hororovou prvotinu, když ta byla pozoruhodná svou formální nápaditostí (zpětná rekonstrukce událostí na základě nových ústřižků apod.), nikoliv literárními kvalitami jako vylíčení prostředí a psychologická drobnokresba postav? Z jakého důvodu poměrně věrně remakovat kultovní De Palmovu adaptaci, která byla provokativní svou nejednoznačností, a která vynikala jednak obsazením titulní role a jednak vyobrazením maloměstské komunity? Mohl z toho být docela slušný slasher (jako v případě pokračování z konce minulého století), ale Kimberly Peirce se kdo ví proč pokusila o psychologické drama kladoucí důraz na vztah matky a dcery. V této rovině sice snímek funguje a díky ní stojí za vidění, ovšem ve všech ostatních selhává (stavění se na stranu pychopatické vražedkyně je docela chucpe, zvlášť když nešťastně obsazená Chloë Moretz není - na rozdíl od Julianne Moore - dostatečně uvěřitelná).

Bonusy (BD): Komentář režisérky Kimberly Pierce; Vystřižené a alternativní scény (10:18 min.); Tvorba Carrie (21:07 min.); Síla telekineze (4:02 min.); Telekinetické překvapení v kavárně (2:39 min.).
Bonusy (DVD): Tvorba Carrie (21:07 min.).

Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.35:1.
Obraz (DVD): 16:9 / 1.85:1.

Zvuk (BD):
DTS-HD Master 5.1 anglicky, česky.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 česky, anglicky, polsky, maďarsky.

Titulky (BD):
  české, anglické...
Titulky (DVD): české, anglické, arabské, bulharské, řecké, hebrejské, maďarské, polské, rumunské.

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD).

V obchodech od 21. května 2014.

Vystřižená scéna č. 1 z filmu Carrie (2014).

Hodný, zlý a ošklivý (The Good, Band and Ugly) (Bonton)


BD obal filmu Hodný, zlý a ošklivý / Il buono, il brutto, il cattivo.Hodný, zlý a ošklivý je nejlepší western všech dob. Příliš troufalý a ahistorický pohled, protože ignoruje několik vývojových tendencí žánru (klasický western, post-western, anti-western, acid western, národní varianty jako spaghetti-western apod.)? Dobře, Hodný, zlý a ošklivý je nejlepší spaghetti western. Moc nekonkrétní, protože i italská obdoba západního žánru byla velmi rozmanitá a završení dolarové trilogie nebylo tak normotvorné jako Tenkrát na Západě? Ok, jinak: Hodný, zlý a ošklivý je nejlepším filmem Sergia Leoneho. Slyším námitky s poukazem na existenci Tenkrát na Západě a Tenkrát v Americe? První je film o pomstě v hávu spaghetti westernu, druhé gangstersko-mafiánským opusem, ale ani jedno nebylo tak společensky kritické (zasazení do období americké občanské války) a žánrově rozmanité (komediální vsuvky, odbočka k válečnému filmu apod.). A především - závěrečný "triel" nebyl dosud překonán a nyní je možné si ho poprvé vychutnat bez televizního ořezu a s obrazem remasterovaným ve 4K.

Bonusy (BD): Komentář filmového historika Richarda Schickela; Komentář kulturního historika Christophera Fraylinga; Vystřižené scény (1: Mučení Tuca /7:15/ + Ztracená, rekonstruovaná z fotografií a francouzského traileru /3:02 min./); Leoneho Západ: Dokument z natáčení (19:55 min.); Film o filmu: Leoneho styl (23:48 min.); Muž, který prohrál občanskou válku: Dokument o občanské válce (14:24 min.); Filmu o filmu: Restaurování snímku Hodný, zlý a ošklivý (11:09 min.); Film o skladateli Enniu Morriconem Il Maestro: Ennio Morricone a Hodný, zlý a ošklivý (7:48 min.); Analýza hudby (12:25 min.); Upoutáva (3:20 min.).
Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.35:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky; DTS 5.1 francouzsky, japonsky; Dolby Digital 2.0 Dual Mono maďarsky, italsky, turecky.
Titulky (BD):
  české, anglické, japonské, ruské, čínské, chorvatské, estonské, řecké, hebrejské, maďarské, korejské, polské, portugalské, rumunské, slovinské, thajské, turecké.

Doporučená cena: 399 Kč (BD).

V obchodech od 21. května 2014.

První polovina dokumentu The Good, the Bad and the Ugly: Leone's West z 2DVD/BD Hodný, zlý a ošklivý.

Vlk z Wall Street (Wolf of Wall Street) (Bonton)

BD obal filmu Vlk z Wall Street / The Wolf of Wall StreetPo survivalu Kapitán Phillips (naši pochvalnou kritiku BD vydání si můžete přečíst zde) je Vlk z Wall Street dalším loňským kriticky i komerčně velmi dobře přijímaným snímkem, který navzdory několika nominacím nezískal ani jednoho Oscara. V pořadí teprve třetí komedie (po Králi komedie a Po zavírací hodině) ve filmografii Martina Scorseseho se po svém uvedení stala kontroverzní. Vzbudila totiž polemiky ohledně (a)morálnosti, protože neukazuje okradenou nižší střední třídu a - alespoň ne jednoznačně - neodsuzuje jednání Jordana Belforta, podle jehož životního příběhu byl biopic natočen. Během těchto polemik, které mohly být důvodem opomenutí jednoho z nejlepších počinů loňského roku, zanikla diskuze o formální výlučnosti díla. Vlk z Wall Street totiž porušuje konvence nejenom v případě výstavby, ale i v případě svého nespolehlivého vyprávění, které neumožňuje v chronologickém pořadí rekonstruovat příběh.

Bonusy (BD): Kulatý stůl (10:30 min.); Běsnění (11 min.); Vlčí smečka (16:30 min.).
Bonusy (DVD): Vlčí smečka (16:30 min.).

Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.35:1.
Obraz (DVD):
16:9 / 2.35:1.

Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky, česky.
Zvuk (DVD):
Dolby Digital 5.1 anglicky, česky.

Titulky (BD):
  české, české pro neslyšící, anglické.
Titulky (DVD): české, české pro neslyšící, anglické.

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 599 Kč (BD - steelbook, pozn.: k dostání bude pouze steelbook, než bude vyprodán a "nahrazen" levnějším amaray balením).

V obchodech od 28. května 2014.

Necenzurovaná upoutávka k příležitosti vydání Vlka z Wall Street na BD.



Walter Mitty a jeho tajný život (The Secret Life of Walter Mitty) (Bonton)

BD obal filmu Walter Mitty a jeho tajný život / The Secret Life of Walter MittyWalter Mitty je ve Spojených státech amerických popkulturní ikonou, protože původní snímek Tajný život Waltera Mittyho (1947) s Dannym Kayem v hlavní roli se stal kultem a pro lidi utikající během dne ke snům se vžilo označení "waltermittysmus". Zatímco "originál" se dá považovat za inspirační vzor pro Tři dny Kondora, protože protagonista začne žít fikci (spisovatel brakových detektivek se v obdobně jedné z nich ocitne), předělávka s Benem Stillerem na pozici režiséra a představitele hlavní role je mnohem rozmanitější. Ozvláštňující je právě tím, že ústředního snílka nechává procházet různými žánry, díky čemuž nikdy neupadne do manýry. Objevily se sice názory, že by se Stiller měl vrátit k persiflážím (Zoolander, Tropická bouře), než aby točil pseudoumělecké kýče jako Walter Mitty. Kritika odsuzující film jako midcult ale opomíjí, že je sebeuvědomělou hrou se žánrovými konvencemi, jakou byly dva výš zmíněné snímky - a že operuje v módu klasicky odvyprávěného hollywoodského snímku půjčujícího si postupy z jiných popkulturních děl, nikoliv z avantgard.

Bonusy (BD): Vystřižené (7:30 min.), prodloužené (4:33 min.) a alternativní scény (3:42 min.); Pohled do zákulisí natáčení (7x dokument, celková délka cca. 30 min.); Galerie (14 "referenčních" fotografií); Videoklip Stay Alive od José Gonzáleze (4:22 min.); Pre-Viz (4:15 min.).
Bonusy (DVD): Pohled zo zákulisí natáčení; Obrázky a Zvuky natáčení; Galerie: Referenční fotografie.

Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.40:1.
Obraz (DVD): 16:9 / 2.40:1.

Zvuk (BD): DTS-HD Master 7.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, španělsky, francouzsky, portugalsky, rusky, maďarsky, turecky, ukrajinsky, Dolby Digital 5.1 VO polsky.
Zvuk (DVD):
Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, kastilsky, maďarsky.

Titulky (BD):
české, anglické, španělské, portugalské, ruské, arabské, bulharské, chorvatské, estonské, řecké, hebrejské, maďarské, islandské, litevské, lotyšské, čínské, polské, portugalské, rumunské, srbské, slovinské, turecké, ukrajinské.
Titulky (DVD): české, anglické, kastilské, chorvatské, hebrejské, maďarské, islandské, slovinské.

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD).

V obchodech od 28. května 2014.

Prodloužené scény z BD Walter Mitty a jeho tajný život.

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY