Zemřel britský herec Bob Hoskins

Vydáno: 30.04.2014 20:16 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

29. dubna ve věku 71 let zemřel známý britský herec Bob Hoskins. Tohoto sympatického chlapíka si můžete pamatovat z filmů jako Falešná hra s králíkem Rogerem, Mona Lisa a mnohých dalších
Bob HoskinsO úmrtí herce informoval veřejnost jeho agent, který smutnou novinu sdělil světu prostřednictvím britské  BBC. Bob Hoskins zemřel v nemocnici v kruhu své rodiny, manželky Lindy Banwell, se kterou měl dvě děti. Další dvě měl s předešlou manželkou Jane Livesey, s kterou se rozvedl na konci sedmdesátých let. Oficiálně byl jako příčina jeho smrti označen zápal plic. Avšak vědělo se, že Hoskins trpí od roku 2012 Parkinsonovou chorobou, která způsobila i jeho odchod z filmového průmyslu.

Bob Hoskins se ve filmu objevil poprvé už v roce 1972 v komedii Vzhůru na frontu. O tři roky později si zahrál ve známé komedii Richarda Lestera v hlavní roli s Malcolmem McDowellem Royal Flash. Opravdový průlom v kariéře Boba Hoskinse ale znamenal až rok 1986, kdy si zahrál hlavní roli v kriminálce Neila Jordana Mona Lisa, za kterou se dočkal své jediné oscarové nominace. Už o rok dříve se objevil i v kultovní Gilliamovce Brazil, kde si zahrál jednoho z "instalatérů" pracujících pro totalitní vládu. Trochu jiného instalatéra si posléze zahrál v adaptaci populární videohry Super Mario Bros.

Fotografie z filmu Falešná hra s králíkem Rogerem / Who Framed Roger RabbitVrchol v herecké kariéře zaznamenal Bob Hoskins v populární komedii Roberta Zemeckise Falešná hra s králíkem Rogerem kombinující animované pasáže s klasickým hraným filmem. Hoskins byl poté poněkud neprávem zaškatulkován jen jako sympatický komediální herec a tuto jeho přednost se snažili režiséři vytěžit v mnoha nenáročných komediích, z nichž můžeme jmenovat například Mořské panny, kde si zahrál po boku Cher a Winony Ryder nebo v kostýmním Hookovi Stevena Spielberga, kde herecky asistoval jako pobočník Dustinu Hoffmanovi v roli protřelého kapitána Hooka.

Fotografie z filmu  / The Inner CircleO tom, že byl Hoskins ale i kvalitním charakterním hercem nás přesvědčily jeho role například v dramatu Feliciina cesta kanadského režiséra Atoma Egoyana, za kterou dostal jednu z menších cen, "Genie". Zvláštní hercova fyziognomie Hoskinse dvakrát uvrhla do historických rolí. Shodou okolností v obou případech šlo o role ruských, respektive sovětských státníků. Nejdříve si zahrál Lavrentije Beriju, Stalinovu pravou ruku v dramatu The Inner Circle (Uvnitř Kruhu) a o deset let později Nikitu Chruščova ve válečném filmu Nepřítel před branami.

Poslední známější Hoskinsovou rolí byl Albert ve filmu Vyrobeno v Dagenhamu, za kterou byl nominován na cenu British Independent Film Award a tou úplně poslední byl Muir ve fantasy Sněhurka a lovec. Hoskinsovi bylo 71 let.

 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Bob (thornhill, 30.04.2014 20:53) Reagovat

    Skvelý herec. A jeho najlepšia úloha bola zrejme v The Long Good Friday. Skvelý výkon a skvelý film

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY