BD a DVD tipy: Z Terminálu přes mosty Zpátky do ringu

Vydáno: 07.05.2014 15:41 - | foto: facebook tvůrce

První týden se na domácím trhu s BD nese ve znamení katalogových titulů. Vedle dvou slabších spielbergovek (Amistad a Terminál) totiž vychází Eastwoodovy Madisonské mosty a v tipech nezmíněná Memphiská kráska.
Amistad (Amistad) (Magic Box)
BD obal filmu  / Amistad
Bývá zvykem tvrdit, že Steven Spielberg se v druhé polovině 90. let zaměřil na vážnější snímky (Amistad, Zachraňte vojína Ryana, A.I. Umělá inteligence). Pokud přijmeme ono dělení na odlehčenější a serióznější (protože těžká témata zpracovávají všechny Spielbergovy filmy), i tak se s dominantním náhledem nedá dost dobře souhlasit. Tvůrce, který profesně začínal na televizních seriálech a filmech, vždy točil brakové jízdy a "akademické" tituly (např. druhého a třetího Indyho "proložil" Purpurovou barvou a Říší slunce), málokdy jedno dominovalo určitou dobu nad druhým. Ačkoliv je Amistad, pojednávající o přelíčení kvůli vzpouře skupiny Afroameričanů na stejnojmenné lodi, nejslabším Spielbergovým snímkem na téma otroctví, stále jde o velmi povedné soudní drama, na kterém dělala spousta profesionálů.

Bonusy (BD): Žádné. V zahraničí jsou tyto: Film o filmu (26 min.); Oficiální upoutávka (2:38 min.).
Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 1.85:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 francouzsky, italsky, německy, španělsky, japonsky.
Titulky (BD):
  české, anglické, dánské, finské, francouzské, holandské, italské, japonské, korejské, německé, řecké, slovenské, španělské, švédské, thajské.

Pozn.: Více se o filmu a kvalitě obrazu, zvuku (a potažmo bonusů) dočtete v samostatné recenzi.

Doporučená cena: 399 Kč (BD).

V obchodech od 7. května 2014.

Upoutávka na film Amistad.

Madisonské mosty (The Bridges of Madison County) (Magic Box)
BD obal filmu Madisonské mosty / The Bridges of Madison County
V 90. letech Clint Eastwood účtoval se svou image drsňáka, kterou si vypěstoval svými rolemi v Leoneho spaghetti-westernech a v thrillerech s Harrym Callahanem. V anti-westernu Nesmiřitelní se vypořádal se svými hereckými úlohami, v nichž nosil klobouk, a auru nelítostného pragmatika naboural dvěma melodramaty. V Dokonalém světě ztvárnil muže, který pronásleduje hlavního hrdinu, ale je neschopný. A v Madisonských mostech prožil intenzivní románek s Meryl Streep, která byla nominována na Oscara. Vkusná romance odvyprávěná v retrospektivách nyní vychází na Blu-rayi ve vysokém rozlišení, díky kterému ještě více vyniknou promyšlené kompozice kameramana Jacka N. Greena.

Bonusy (BD): Komentář střihače Joela Coxe a kameramana Jacka N. Greena; Klasická Love Story: Jak se točil film Madisonské mosty (30 min.); Videoklip Does Eyes (4 min.); Upoutávka (1:22 min.).
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 1.78 :1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky; Dolby Digital 5.1 francouzsky, italsky, japonsky, německy, španělsky (Kastílie);  Dolby 2.0 česky, maďarsky, portugalsky (Brazílie), španělsky (Latinská Amerika); Dolby 2.0 polsky (voice-over).
Titulky (BD):
  české, anglické pro neslyšící, čínské, francouzské, italské pro neslyšící, japonské, korejské, maďarské, německé pro neslyšící, polské, portugalské, rumunské, španělské, španělské.

Doporučená cena: 399 Kč (BD).

V obchodech od 7. května 2014.

Píseň Does Eyes k filmu Madisonské mosty.

Terminál (The Terminal) (Magic Box)
BD obal filmu Terminál / The Terminal
Stejně jako Amistad patří k těm slabším Spielbergovým filmům na téma otroctví, tak Terminál spadá mezi ty méně povedené komedie s přesahem, pod kterými je podepsán představitel Nového, Nového Hollywoodu. Stylizace hlavního hrdiny do podoby komiků z dob nemluvné éry kinematografie (včetně několika okázalých chaplinovských citací) i vymyšlení neexistující země včetně jejího jazyka jsou dobrými základy pro rozehrátí posmutnělé komedie. Plusem je i zabydlení letištního prostoru různorodými postavami a utlumení povinné romance, které přidává chemie mezi Tomem Hanksem a Catherine Zeta-Jones. Ovšem jako vyprávění, které se chce vyjadřovat k situaci po 11/9, jde o značně nedůvtipnou podívanou, jež nedrží příliš pohromadě.

Bonusy (BD): Žádné. Na zahraniční edici jsou následující:Filmy o filmu: Scénář, příběh (8:06 min.), Výstavba Terminálu (12:06 min.), Natáčení (17:03 min.), Hudba Terminálu (5:53 min.), Příběhy z letiště (5:43 min.), Lidé Terminálu - Tom Hanks jako Viktor (7:38 min.), Catherine Zeta-Jones jako Amelia (8:40 min.), Viktorův svět (15:29 min.); Upoutávka č. 1; Upoutávka č. 2; Fotogalerie.
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 1,85 :1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 francouzsky, italsky, japonsky, německy, polsky, španělsky.
Titulky (BD):
  české, anglické, dánské, finské, francouzské, hindské, holandské, italské, japonské, korejské, německé, norské, polské, řecké, slovenské, španělské, švédské, thajské.

Pozn.: Více se o filmu a kvalitě obrazu, zvuku (a potažmo bonusů) dočtete v samostatné recenzi.

Doporučená cena: 399 Kč (BD).

V obchodech od 7. května 2014.

Výňatek z dokumentu o stavbě lokací filmu Terminál.

Zpátky do ringu (Grudge Match) (Magic Box)
BD obal filmu Zpátky do ringu / Grudge Match
Režisér Peter Segal debutoval Bláznivou střelou 33 a 1/3 (s podtitulem Poslední trapas), kterou se mu nepodařilo kvalitativně překonat ani za dvacet let kariéry. Jedním z důvodů může být ten, že s výjimkou nadprůměrného Dostaňte agenta Smarta natáčel komedie, které sem tam obsahovaly parodické scény, nikoliv parodie. Právě nerozhodnost, jestli Zpátky do ringu bude výsměchem boxerským dramatům představovaným Rockym a Zuřícím býkem, nebo nostalgickým ohlédnutím a pomrkáváním pro zasvěcené, škodí snímku nejvíce. Sebeshazovačné vtipy, které si utahují z ikonických rolí obou protagonistů, fungují nejlépe. Zato rodinně dramatické momenty, jejichž variace jsme viděli nesčetněkrát dříve a mnohdy lépe, působí nuceně - jsou tam jenom proto, aby se mohlo vyprávění posouvat dál a aby byly divákovy sympatie rozděleny rovnoměrně. 

Bonusy (BD): Více veselých chvil s Kevinem Hartem: V ringu s Kevinem Hartem (5 min.), Kevin Hart nesestříhaný (4 min.); Legendy ringu představují: Tyson & Holyfield v ringu (3 min.), Údery Larryho Holmese (4 min.); Alternativní úvod (7 min.), dva alternativní závěry (3 min.).
Obraz (BD): 1,78 :1 / FullHD / 16:9.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky; Dolby Digital 5.1 česky, maďarsky, rusky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over), rusky (voice-over); Dolby 2.0 Surround turecky.
Titulky (BD): české, anglické pro neslyšící, arabské, hebrejské, maďarské, polské, rumunské, ruské, řecké.

Doporučená cena: 399 Kč (DVD), 499 Kč (BD).

V obchodech od 7. května 2014.

Vystřižená scéna z filmu Zpátky do ringu.

Zprávař 2 - Legenda pokračuje (Anchorman 2: Legend Continues) (Magic Box)
BD obal filmu Zprávař 2 - Legenda pokračuje / Anchorman 2: The Legend Continues
Pokračování Zprávaře s podtitulem Legenda pokračuje u nás vychází na BD a DVD pouze v jednodiskové verzi. Znamená to, že vedle bonusového materiálu (zahrnujícího několik dokumentů, obsáhlou složku vystřižených, prodloužených a alternativních scén i zkoušek, upoutávek a previzualizací) přicházíme o prodloužený "necenzurovaný" sestřih. Těžko říct, co delší, údajně "obscénnější" verze obsahuje, protože už kinoverze má humor kolem ferrelyovské partičky pro někoho na hraně. Otevřeně rasistické, šovinistické, homofobní i xenofobní vtipy se ale třou s prorodinným poselstvím, ke kterému snímek celou dobu poněkud předvídatelně směřuje. A kritika zpravodajství, které je bulvárně senzacechtivé a zkorumpované namísto přinášení důležitých informací, je až příliš explicitní a snadná, aby fungovala jako jízlivá společenská satira. Ovšem příznivci obhroublejší komiky herců z apatowovské stáje a cameo rolí si přijdou na své.

Bonusy (BD): Komentáře tvůrců: Adam McKay, Judd Apatow, Will Ferrell, Steve Carell, Paul Rudd and David Koechner; Ze zákulisí: Studio (18:50 min.); Výběr nepovedených scén (7:14 min. + 7:45 min.); Ty nejlepší hlášky (4:28 min. + 3:53 min.); Vítejte v delfináriu! (2:03 min.); Rvačka (1:49 min.); To nejlepší ze zpravodajství (2:28 min.); To nejlepší z Kenche (1:40 min.); Zkouška; Skryté bonusy.
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 2.40 :1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky; Dolby Digital 5.1 česky, rusky, thajsky, polsky, maďarsky; Dolby 2.0 anglický komentář. 
Titulky (BD): české, anglické, anglický komentář, arabské, bulharské, estonské, hebrejské, hindské, chorvatské, indonéské, islandské, kantonské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, malajsijské, mandarínské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovenské, slovinské, srbské, thajské, turecké, ukrajinské.

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD).

V obchodech od 7. května 2014.

Nepovedené scény z filmu Zprávař 2: Legenda pokračuje.


Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Bonusy (Anonym, 08.05.2014 14:54) Reagovat

    Evropská, tudíž i česká, verze Amistadu a Terminálu by měla být zcela bez bonusů.
    Jinak se mi nepodařilo rozklíčovat souvětí: "Pokud přijmeme ono dělení na odlehčenější a serióznější, protože těžká témata zpracovávající snímky, i tak se s dominantním náhledem nedá dost dobře souhlasit."

    • Re: Bonusy (Marek, 09.05.2014 01:58) Reagovat

      Na zahraničních - amerických - edicích Terminálu a Amistadu bonusy jsou. Je pravda, že evropské verze - včetně české - je ohlášeny nemají, ale naděje umírá poslední (přece jenom na DVD vydáních byly). :) Oběma snímkům bude na FilmServeru věnován samostatný kritický text, a tak jakmile dorazí recenzní disky, informace opravím.

      Ze souvětí vypadlo "všechny Spielbergovy", tj. mělo vypadat takto: "Pokud přijmeme ono dělení na odlehčenější a serióznější, protože těžká témata zpracovávající všechny Spielbergovy snímky, i tak se s dominantním náhledem nedá dost dobře souhlasit." Chyba vznikla přepisováním (resp. odtagováním jména, které v té větě bylo uvedeno původně poprvé, a jeho zasazením do věty první). Za upozornění děkuji, opravím a editorovi/korektorovi vyčiním. :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY