Blu-ray & DVD: Jonah Hex

Vydáno: 29.12.2010 13:00 - Zbyněk Kubín | foto: 2010 Magic Box

Bývalý jižanský voják se vydává pomstít smrt své rodiny. Cestou bude promlouvat s mrtvými, střílet dvěma rotačáky najednou a zachraňovat USA před superzbraní v rukou záporáka. Bohužel to ale není taková legrace, jak by se mohlo zdát.
Pozn.: Hodnocení a informace o DVD verzi najdete v infoboxu níže.
Jonah Hex (Josh Brolin) je nekompromisní pistolník a lovec odměn, který bezcílně brázdí pouští. Kdysi měl rodinu, ale o tu ho připravil zlotřilý generál Quentin Turnball (John Malkovich), aby mu tak oplatil smrt syna, kterého Hex z donucení zabil během občanské války, kde společně bojovali právě pod Thurnballovým nemilosrdným velením. Thurnball málem připravil o život i samotného Hexe, ale toho těsně před pekelnými branami zachránila šamanská kouzla indiánů z kmene Vran. Díky tomu pak znetvořený Hex zůstal na hranici mrtvých a živých, což mu přineslo schopnost dotykem křísit mrtvé a promlouvat s nimi. Prahne po pomstě, ale jeho úhlavní nepřítel je zřejmě po smrti.
Jonah Hex je hrdina známý především z komiksů stáje DC. A jelikož je poměrně dost provařený, bylo jen otázkou času, kdy budou jeho osudy zfilmovány. Což o to, postava drsného zjizveného kovboje s nadpřirozenými schopnostmi, který rozstřeluje nemrtvé hlavy rotačními kulomety připevněnými ke svému věrnému oři, je pro velké plátno ideálním tématem. Původní scénář napsalo duo Neveldin a Taylor, stojící třeba za oběma díly Zastav a nepřežiješ. Šlo prý o divokou eRkovou řežbu plnou zombíků, krve, nechutností a hodně černého humoru.
Jenže u Warnerů se nakonec zalekly potenciálně nižší návštěvnosti a nechali film sestříhat a přetočit tak, aby se vešel do ratingu PG -13. To se samozřejmě negativně podepsalo na výsledné kvalitě. Nejhorší na tom je, že z Hexe se nakonec stejně stal jeden z největších propadáků roku, když se studiu z téměř padesátimilionového rozpočtu vrátilo celkově necelých jedenáct. Takže jsme úplně zbytečně přišli o zajímavě vypadající brutální řež.
Díky mnoha přetáčkám Hexe nelze nazvat jinak než nepovedeným zmetkem. Scény na sebe nenavazují, některé postavy se podivně míjejí s dějem (prostitutka Megan Fox) a několikrát se opakují téměř totožné záběry. Příběh je plný hloupých zvratů a berliček, ačkoliv je vlastně dokonale přímočarý a nudný.

DVD: Jonah Hex

Jonah HexJonah Hex (Magic Box)

Zvuk: 5.1 Dolby Digital český, 5.1 Dolby Digital anglický, 5.1 Dolby Digital maďarský
Titulky: české, maďarské, rumunské, anglické pro neslyšící
Obraz: 16:9, 2,4:1
Film Jonah Hex vychází také v DVD verzi, která je kromě nižšího mezinárodního zastoupení v sekci dabingů a titulků ochuzena rovněž o všechny zajímavé bonusy a zbyly tak na ní jen naprosto zbytečné vynechané scény. To je dostatečný důvod k tomu udělit DVD verzi nižší hodnocení, neboť oproti Blu-ray verzi neobsahuje disk opravdu vůbec nic zajímavého navíc.
Hodnocení DVD verze: 3/10

Josh Brolin v roli titulního hrdiny sice dobře vypadá a velice poctivě cedí přes díru v puse někdy i vtipné hlášky, přesto jde o směšnou postavu, která by ráda měla nějakou hloubku a tragický rozměr, ale při neustále se opakujících záběrech, jak zpomaleně a s pohledem upřeným v dáli cválá na svém koni, vám bude jen k smíchu. Megan Fox nemá smysl popisovat, ve filmu je absolutně do počtu a jen proto, aby mohla být v upnutém korzetu vystavena na plakátě a tím nalákala do kina nějaké teenage onanisty. V některých záběrech je navíc viditelně vyretušovaná. John Malkovich si odkroutil pár šicht a má na několik měsíců na nájem, podle toho jeho výkon vypadá. Svou roli si zřejmě užil akorát potetovaný Michael Fassbender jako záporákova pravá ruka, ten jediný vám utkví v paměti i po skončení titulků.
Nezkušený režisér animované pohádky Horton Jimmy Hayward očividně neví, co si s takovým paskvilem počít, a zřejmě rezignovaně dotočil to nejnutnější, aby dostál smlouvě a rychle dal ruce pryč. Pochvalu by tak zasloužil jedině kameraman Mitchell Amundsen, ten si libuje v přírodních scenériích, sice kýčovitých, ale kouká se na ně z celého filmu asi nejlépe.
Je smutné, že i u filmu o délce osmdesát minut se stihnete nudit, a to přestože se v něm stále něco děje. Je to ale pořád dokola to samé - Hex někam přijede, tam si zastřílí a pak odjede, přičemž to za ním všechno hoří a vybuchuje. Tohle prostě nezabaví ani dítě. Mohl to být sympaticky nekorektní filmový hrdina, ale obávám se, že ač on sám je v tom expert, jeho po tomto fiasku z hrobu už nikdo nevzkřísí.

OBRAZ A ZVUK
Obrazu a zvuku nelze nic vytýkat. Exploze, kterých je ve filmu požehnaně, duní ze všech stran a tím vás alespoň udrží vzhůru. Obraz je ostrý a skvěle vyniknou syté a zářivé barvy, které ve filmu hrají poměrně důležitou roli, neboť různé snové sekvence jsou jinak barevně laděné. Snad v každém druhém záběru zaujme dokonale modré nebe. Bohužel díky HD lze také mnohem snáze rozeznat nepovedené speciální efekty, které tak uhodí do očí i nepozorného diváka, kterému by na klasickém DVD snad unikly. V HDčku jsou i všechny bonusy.
BONUSY
Bonusy jsou zajímavé, bohužel k nudnému filmu. Sledovat ho znovu s puštěným bonusem obraz v obraze dá dost práce, ale nakonec je to větší zážitek než samotný film. Zaujme především ve chvílích, kdy si představíte, kolik práce ve filmu je a jak nakonec dopadl komerčně. Historie komiksu vás také naplní spíše hořkostí, neboť si (pokud komiks neznáte) uvědomíte, jak vděčná pro film postava Jonaha Hexe je. Vynechané scény jsou o ničem, je dobře že je tvůrci vynechali, film by byl ještě o chlup horší. Všechny bonusy jsou poctivě česky otitulkovány.
Kompletní seznam bonusů:
  • Podivný westernový příběh Jonaha Hexe
  • Skutečný příběh Jonaha Hexe
  • Vynechané scény
  • Zvuk: 5.1 DTS-HD Master Audio anglický, 5.1 Dolby Digital český, 5.1 Dolby Digital maďarský, 5.1 Dolby Digital ruský VO, 5.1 Dolby Digital thajský
    Titulky: české, čínské, maďarské, rumunské, ruské, thajské, řecké, hebrejské, holandské, portugalské, arabské, korejské, kantonské, anglické pro neslyšící
    Obraz: 16:9, 2,4:1


    NÁZORY

    Vložit názor

    Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

    Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

    Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
    Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

    DOPORUČENÉ ČLÁNKY

    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY