Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Jonah Hex

Blu-ray & DVD: Jonah Hex

Vydáno: 29.12.2010 13:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Zbyněk Kubín | foto: 2010 Magic Box

Bývalý jižanský voják se vydává pomstít smrt své rodiny. Cestou bude promlouvat s mrtvými, střílet dvěma rotačáky najednou a zachraňovat USA před superzbraní v rukou záporáka. Bohužel to ale není taková legrace jak se zdá.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pozn.: Hodnocení a informace o DVD verzi najdete v infoboxu níže.
Jonah Hex (Josh Brolin) je nekompromisní pistolník a lovec odměn, který bezcílně brázdí pouští. Kdysi měl rodinu, ale o tu ho připravil zlotřilý generál Quentin Turnball (John Malkovich), aby mu tak oplatil smrt syna, kterého Hex z donucení zabil během občanské války, kde společně bojovali právě pod Thurnballovým nemilosrdným velením. Thurnball málem připravil o život i samotného Hexe, ale toho těsně před pekelnými branami zachránila šamanská kouzla indiánů z kmene Vran. Díky tomu pak znetvořený Hex zůstal na hranici mrtvých a živých, což mu přineslo schopnost dotykem křísit mrtvé a promlouvat s nimi. Prahne po pomstě, ale jeho úhlavní nepřítel je zřejmě po smrti.
Jonah Hex je hrdina známý především z komiksů stáje DC. A jelikož je poměrně dost provařený, bylo jen otázkou času, kdy budou jeho osudy zfilmovány. Což o to, postava drsného zjizveného kovboje s nadpřirozenými schopnostmi, který rozstřeluje nemrtvé hlavy rotačními kulomety připevněnými ke svému věrnému oři, je pro velké plátno ideálním tématem. Původní scénář napsalo duo Neveldin a Taylor, stojící třeba za oběma díly Zastav a nepřežiješ. Šlo prý o divokou eRkovou řežbu plnou zombíků, krve, nechutností a hodně černého humoru.
Jenže u Warnerů se nakonec zalekly potenciálně nižší návštěvnosti a nechali film sestříhat a přetočit tak, aby se vešel do ratingu PG -13. To se samozřejmě negativně podepsalo na výsledné kvalitě. Nejhorší na tom je, že z Hexe se nakonec stejně stal jeden z největších propadáků roku, když se studiu z téměř padesátimilionového rozpočtu vrátilo celkově necelých jedenáct. Takže jsme úplně zbytečně přišli o zajímavě vypadající brutální řež.
Díky mnoha přetáčkám Hexe nelze nazvat jinak než nepovedeným zmetkem. Scény na sebe nenavazují, některé postavy se podivně míjejí s dějem (prostitutka Megan Fox) a několikrát se opakují téměř totožné záběry. Příběh je plný hloupých zvratů a berliček, ačkoliv je vlastně dokonale přímočarý a nudný.

DVD: Jonah Hex

Jonah HexJonah Hex (Magic Box)

Zvuk: 5.1 Dolby Digital český, 5.1 Dolby Digital anglický, 5.1 Dolby Digital maďarský
Titulky: české, maďarské, rumunské, anglické pro neslyšící
Obraz: 16:9, 2,4:1
Film Jonah Hex vychází také v DVD verzi, která je kromě nižšího mezinárodního zastoupení v sekci dabingů a titulků ochuzena rovněž o všechny zajímavé bonusy a zbyly tak na ní jen naprosto zbytečné vynechané scény. To je dostatečný důvod k tomu udělit DVD verzi nižší hodnocení, neboť oproti Blu-ray verzi neobsahuje disk opravdu vůbec nic zajímavého navíc.
Hodnocení DVD verze: 3/10

Josh Brolin v roli titulního hrdiny sice dobře vypadá a velice poctivě cedí přes díru v puse někdy i vtipné hlášky, přesto jde o směšnou postavu, která by ráda měla nějakou hloubku a tragický rozměr, ale při neustále se opakujících záběrech, jak zpomaleně a s pohledem upřeným v dáli cválá na svém koni, vám bude jen k smíchu. Megan Fox nemá smysl popisovat, ve filmu je absolutně do počtu a jen proto, aby mohla být v upnutém korzetu vystavena na plakátě a tím nalákala do kina nějaké teenage onanisty. V některých záběrech je navíc viditelně vyretušovaná. John Malkovich si odkroutil pár šicht a má na několik měsíců na nájem, podle toho jeho výkon vypadá. Svou roli si zřejmě užil akorát potetovaný Michael Fassbender jako záporákova pravá ruka, ten jediný vám utkví v paměti i po skončení titulků.
Nezkušený režisér animované pohádky Horton Jimmy Hayward očividně neví, co si s takovým paskvilem počít, a zřejmě rezignovaně dotočil to nejnutnější, aby dostál smlouvě a rychle dal ruce pryč. Pochvalu by tak zasloužil jedině kameraman Mitchell Amundsen, ten si libuje v přírodních scenériích, sice kýčovitých, ale kouká se na ně z celého filmu asi nejlépe.
Je smutné, že i u filmu o délce osmdesát minut se stihnete nudit, a to přestože se v něm stále něco děje. Je to ale pořád dokola to samé - Hex někam přijede, tam si zastřílí a pak odjede, přičemž to za ním všechno hoří a vybuchuje. Tohle prostě nezabaví ani dítě. Mohl to být sympaticky nekorektní filmový hrdina, ale obávám se, že ač on sám je v tom expert, jeho po tomto fiasku z hrobu už nikdo nevzkřísí.
OBRAZ A ZVUK
Obrazu a zvuku nelze nic vytýkat. Exploze, kterých je ve filmu požehnaně, duní ze všech stran a tím vás alespoň udrží vzhůru. Obraz je ostrý a skvěle vyniknou syté a zářivé barvy, které ve filmu hrají poměrně důležitou roli, neboť různé snové sekvence jsou jinak barevně laděné. Snad v každém druhém záběru zaujme dokonale modré nebe. Bohužel díky HD lze také mnohem snáze rozeznat nepovedené speciální efekty, které tak uhodí do očí i nepozorného diváka, kterému by na klasickém DVD snad unikly. V HDčku jsou i všechny bonusy.
BONUSY
Bonusy jsou zajímavé, bohužel k nudnému filmu. Sledovat ho znovu s puštěným bonusem obraz v obraze dá dost práce, ale nakonec je to větší zážitek než samotný film. Zaujme především ve chvílích, kdy si představíte, kolik práce ve filmu je a jak nakonec dopadl komerčně. Historie komiksu vás také naplní spíše hořkostí, neboť si (pokud komiks neznáte) uvědomíte, jak vděčná pro film postava Jonaha Hexe je. Vynechané scény jsou o ničem, je dobře že je tvůrci vynechali, film by byl ještě o chlup horší. Všechny bonusy jsou poctivě česky otitulkovány.
Kompletní seznam bonusů:
  • Podivný westernový příběh Jonaha Hexe
  • Skutečný příběh Jonaha Hexe
  • Vynechané scény
  • Zvuk: 5.1 DTS-HD Master Audio anglický, 5.1 Dolby Digital český, 5.1 Dolby Digital maďarský, 5.1 Dolby Digital ruský VO, 5.1 Dolby Digital thajský
    Titulky: české, čínské, maďarské, rumunské, ruské, thajské, řecké, hebrejské, holandské, portugalské, arabské, korejské, kantonské, anglické pro neslyšící
    Obraz: 16:9, 2,4:1

    NÁZORY

    Vložit názor

    Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

    Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

    Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
    Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

    DOPORUČENÉ ČLÁNKY
    Box office: 18. víkend
    Box office: Kaskadér je první Na prvním místě amerického žebříčku se umístil Kaskadér s Ryanem Goslingem a Emily Blunt, který je poctou kaskadérskému řemeslu ve filmech. čtěte zde
    Vydáno: 06.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
    0
    TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
    TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
    Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
    0
    Kinopremiéry: 18. týden
    Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
    Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
    0
    Top 20 ČR: 17. týden
    Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
    Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
    0
    Box office: 17. víkend
    Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
    Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
    0
    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
    - Portrét: Michael Fassbender - Němec, jemuž Hollywood leží u nohou (02.12.2013 18:41 v Články | Publicistika)
    - Téma: Marvel vs. DC Comics (13.06.2011 12:40 v Články | Publicistika)
    - Blu-ray & DVD: Jonah Hex (29.12.2010 13:00 v Recenze | Blu-ray)
    - Novinky na Blu-ray: 44. týden (30.10.2010 06:00 v Radar | BD a DVD tipy)

    PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

    Občanská válka
    6/10

    Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

    AKTUÁLNĚ V KINECH

    Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

    TV TIPY

    NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

    filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
    filmserver.cz - o filmech víme vše
    ©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
    Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
    Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
    smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
    Zavřít reklamu