Festivalové ozvěny: Kdo bude soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Vydáno: 17.04.2014 18:54 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Bratři Dardennové, Jean-Luc Godard, Michel Hazanavicius, Ken Loach, Mike Leigh, Xavier Dolan, Andrej Zvjagintsev, David Cronenberg, Naomi Kawase a další velká režisérská jména budou v květnu bojovat o Zlatou palmu v Cannes.
MFF CANNES
Před pár hodinami byl zveřejněn seznam filmových titulů, které budou letos usilovat o Zlatou palmu v Cannes. A soutěžní výběr je letos opravdu nabitý!
Thomas Doret ve filmu Kluk na kole / Le gamin au véloMezi osmnáctkou filmů je například novinka dvojnásobných držitelů Zlaté palmy, sourozenecké dvojice z Belgie Jeana-Pierra a Luca Dardennových Deux jours, une nuit (Two Days, One Night). Dardennovi v Cannes zvítězili v roce 1999 s Rosettou a o šest let později s filmem Dítě. Za poslední snímek Kluk na kole zde získali cenu za scénář. V jejich aktuálním projektu se v hlavní roli představí jejich dvorní herec Olivier Gourmet a po jeho boku francouzská herečka Marion Cotillard

Svůj nový snímek v canneské soutěži představí i domácí dinosaur Jean-Luc Godard, který se o Zlatou palmu ucházel již několikrát (naposled v roce 2001 s filmem Éloge de l'amour), vždy však neúspěšně. Tentokrát se pokusí oslovit porotu v čele s Jane Campion svým v pořadí 39. celovečerním snímkem Adieu au langage (Goodbye to Language), který natočil ve 3D.

Ken LoachPo dvou letech se v hlavní soutěži v Cannes představí britský režisér Ken Loach, jehož snímek Andělský podíl zde naposled získal Cenu poroty. Tentokrát sem přiveze film Jimmy's Hall o politickém aktivistovi deportovaném z Irska v 30. letech minulého století. Společensky angažovaná tvorba Kena Loache je stálicí canneské soutěže. On sám již na kontě jednu Zlatou palmu má, a to za výpravný snímek Zvedá se vítr, který zde uspěl v roce 2006.

Loachův kolega Mike Leigh, který Zlatou palmu získal v roce 1996 za drama Tajnosti & lži, do letošní soutěže přihlásil životopisný film o britském malíři Mr. Turner. Nováčky v Cannes nejsou ani turecký auteur Nuri Bilge Ceylan, který zde představí film Kis uykusu (Winter’s Sleep), a ruský režisér Andrej Zvjagintsev. Jeho novinka Leviathan, která je mozaikou lidských osudů současné společnosti protknutou jistou dávkou mytologie, je jeho třetím filmem, který bude na tomto filmovém festivalu prezentovat.

Fotografie z filmu  / Maps to the StarsKanaďan David Cronenberg v Cannes uvede drama z prostředí Hollywoodu Maps to the Stars a jeho krajan Atom Egoyan thriller o únosu malé dívenky s názvem The Captive. Další talentovaný Kanaďan, mladíček Xavier Dolan, jehož poslední snímek Tom à la ferme loni soutěžil v Benátkách, ve Francii představí svůj nový film Mommy o ovdovělé ženě, jež sama vychovává svého násilnického syna.

Domácí režisér Michel Hazanavicius, který zde naposled soutěžil s oscarovým The Artist, tentokrát o Zlatou palmu zabojuje s filmem The Search, v němž si opět zahrála jeho manželka Bérénice Bejo. Francii budou dále reprezentovat Bertrand Bonello s životopisným snímkem o slavném módním návrháři Saint Laurent a Olivier Assayas s filmem Clouds of Sils Maria, ve kterém si mj. zahrála i Kristen Stewart.

Steve Carell ve filmu  / FoxcatcherSoučasnou americkou kinematografii budou reprezentovat Bennett Miller se sportovním dramatem Foxcatcher a Tommy Lee Jones s westernem The Homesman. Mezi dvěma ženami ucházejícími se letos o Zlatou palmu jsou Japonka Naomi Kawase s romancí Futatsume no mado (Two Windows) a italská režisérka Alice Rohrwacher se svým v pořadí teprve druhým hraným celovečerním filmem Le meraviglie.

Soutěžní výběr doplňují Afričan Abderrahmane Sissako s filmem Timbuktu a Argentinec Damián Szifrón s komediálním thrillerem Relatos salvajes

67. ročník festivalu v Cannes 14. května oficiálně zahájí snímek Grace of Monaco domácího reižiséra Oliviera Dahana. Více informací o festivalu najdete zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY