Soundtrack: Ještě horší než horší Captain America

Vydáno: 09.04.2014 12:30 - Alžběta Fridrichová | foto: facebook tvůrce

Captain America se vrací po třech letech nadupanější než kdy předtím a kritika zatím jenom chválí. Jak ale dopadl soundtrack Henryho Jackmana, jehož letošní Kapitán Phillips byl jedním velkým zklamáním?
Přebírat skladatelské žezlo ve filmové sérii není nikdy jednoduchý úkol, zvlášť pokud štafetový kolík podává Alan Silvestri, o jehož vynikajícím soundtracku k Prvnímu Avengerovi jsme psali zde. Henry Jackman se nicméně pokusil chytit příležitost, jak si opravit reputaci z nezdařeného Kapitána Phillipse, za pačesy a jak to dopadlo? Donebevolající paskvil.

Anthony Mackie ve filmu Captain America: Návrat prvního Avengera / Captain America: The Winter SoldierSedmdesát pět minut začíná slabou variací na starého Bourna s názvem Lemurian Star, které je možné věnovat pozornost jen díky tomu, že je to úplně první skladba a člověk je stále v očekávání něčeho velkého. V následující Project Inside se představí Jackmanův motiv ústředního charakteru, který je dokonale zapomenutelnou slátaninou fanfáry, bombastických perkusí a dojemné melodie na housle.

Teprve s trojkou The Smithsonian se vrací něco z pravého Avengera a vy si říkáte, že to možná přece jen nebude tak zlé. Bude. Fury nebo The Winter Soldier jsou dva přeelektrizované tracky, při nichž na mysli vyvstává otázka, jestli jde stále ještě o hudbu. Připomíná to spíš Rosse z Přátel, když prezentuje své umění na piano.

Fotografie z filmu Captain America: Návrat prvního Avengera / Captain America: The Winter SoldierJackman střídá momenty, kdy se z repráků valí zbytečně hlasitá akční témata houslí a plechových dechů, a úseky jako skladba Hydra, během nichž veškerý zvuk ve snaze o kontrast docela zaniká. Během poslechu se objeví celá řada nadějných okamžiků, které ale ovšem v několika sekundách semele beztvará masa. Soundtrack uzavírá skladba Captain America, která je paradoxně nejlepší na albu, a tak nezbývá než se zamýšlet, jak by to dopadlo, kdyby Jackman začal od konce.

Henry Jackman - Captain America

Captain America OST
 je za dlouhé měsíce ten nejhorší soundtrack, co jsem slyšela. Povedenému filmu mnoho nepřidává, naštěstí není ani zvlášť rušivý, aby kazil výborný kus filmařské práce. Jako samotný na poslech je to katastrofa, která se při opakovaném poslechu mění v něco, pro co už nenacházím slov. 


Album: Henry Jackman - Captain America: The Winter Soldier OST
Celkový čas:
1:14:32
Skladby: 
Lemurian Star // Project Insight // The Smithsonian // An Old Friend // Fury // The Winter Soldier // Fallen // Alexander Pierce // Taking a Stand // Frozen in Time // Hydra // Natasha // The Causeway // Time to Suit Up // Into the Fray // Countdown // End of the Line // Captain America.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • jak se to vezme (Pavel, 14.04.2014 11:14) Reagovat

    Několik skladeb stojí fakt za to..v kombinaci s danou akční sekvencí nemá chybu..při samostatném poslechu to chvílemi ani nevypadá, že by to byl soundtrack ke komiksovému bijáku...někdy má ale docela hororové úryvky. Bohužel ne každý soundtrack lze poslouchat samostatně..tenhle je lepší slyšet krásně ve filmu, kdy se dokonale hodí do daných scén. S názorem, že se tedy jedná o nejhorší soundtrack, krutě nesouhlasím.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY