Recenze: Brutální, krvavý a sexy 300: Vzestup říše

Vydáno: 05.03.2014 17:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Chrabří bojovníci ze starověkého Řecka se vrací a znovu čelí mnohonásobné přesile Peršanů, které tentokráte vede žena. Navazuje neznámý Noam Murro zvolenou stylizací na Zacka Snydera? A má toto pokračování vůbec smysl?

300: Vzestup říšeRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 05.03.2014 17:00. Chrabří bojovníci ze starověkého Řecka se vrací a znovu čelí mnohonásobné přesile Peršanů, které tentokráte vede žena. Navazuje neznámý Noam Murro zvolenou stylizací na Zacka Snydera? A má toto pokračování vůbec smysl? Hodnocení: 3.5
300: Vzestup říše
300: Rise of an Empire
Válečný / Drama / Fantazie / Akční
USA, 2014 , 102 min.

Režie: Noam Murro
Scénář: Kurt Johnstad, Zack Snyder
Kamera: Simon Duggan
Hudba: Junkie XL
Herci: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey, Hans Matheson, Callan Mulvey, David Wenham, Rodrigo Santoro, Jack O'Connell, Andrew Tiernan, Andrew Pleavin

Česká premiéra: 06.03.2014

Hodnocení: 7/10
300: Vzestup říše hodnocení na Kinobox.cz: 66.95 %
Před sedmi lety uchvátila svět vizuálně opulentní verze události, která má své kořeny ve starověkém Řecku. Samozřejmě, že když jako základ posloužil komiks slavného Franka Millera, nemůžeme se ohánět historickou věrností. To ale vadilo jen málokomu, protože tehdy ještě relativní nováček Zack Snyder naservíroval hodně zajímavou adrenalinovou podívanou, která zaznamenala jak kritický, tak i divácký úspěch. A je tedy logické, že muselo přijít pokračování. 

Fotografie z filmu 300: Vzestup říše / 300: Rise of an EmpireS jeho časovým zařazením to ale není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Ačkoli úvodní záběr je z úplného konce první "třístovky" a vidíme Xerxea s useknutou hlavou Leonida, děj filmu s podtitulem 300: Vzestup říše se odehrává většinu času paralelně s tím prvním. Hlavním hrdinou je však tentokráte odvážný řecký generál Themistokles, jenž velí celému řeckému loďstvu. Vzhledem k tomu, že ví, že bude muset brzy čelit masivní invazi perské armády, pokouší se Řecko sjednotit a přemlouvá hlavně Spartu, aby mu poskytla své muže. Největším nebezpečím pro něho však není překvapivě mocný Xerxes, ale velitelka perského loďstva Artemesia, která s ním má nevyřízené účty z minulosti. A Themistokles moc dobře ví, že tahle žena je pomstychtivá a nebezpečná a nevzdá se, dokud nedosáhne svého cíle.

A aby to divák neměl tak snadné, 300: Vzestup říše sice vychází z grafické novely Franka Millera Xerxes, samotný božský král však má ve filmu jen podřadnou a velmi malou roli a objevuje se tu vždy jen na pár sekund až minut. Zack Snyder se tentokráte přesunul "pouze" do úlohy scenáristy a producenta a své místo na režijní stoličce přenechal prakticky neznámému Izraelci Noamu Murroovi. Přiznám se ale, že kdybych to nevěděl, nepoznal bych vlastně, že místo režiséra se změnilo.

Fotografie z filmu 300: Vzestup říše / 300: Rise of an Empire300: Vzestup říše je totiž co se vizuální stránky týče hodně podobný původní "třístovce". I tady je všechno záměrně přehnané a až nereálné, tudíž je zcela jasná komiksová stylizace. Nechybí ani typické zpomalovačky, kterých je tu opravdu velké množství a Murro je v nich možná "snyderovštější" než sám Snyder. Dokonce neváhá chvílemi zpomalit tak, že obraz úplně "zamrzne" a vy jen sledujete detail padajícího meče, obličeje hrdiny atd. Naštěstí to nedělá často a nikdy tím nenudí. Dále očekávejte syté barvy, velkolepou výpravu a velké množství krve.

Ano, akční scény sice nejsou bůhvíjak atraktivní, ale spíše rutinní, nicméně jsou opravdu hodně brutální a digitální (skutečně viditelně, takže to snad nikdo nebude brát vážně) krev tu stříká na všechny strany a stéká po všech možných zbraních a helmách. A je to vlastně zábava, protože to ke zvolené stylizaci patří. Navíc má všechno ten správný adrenalin a spád a dámy navíc mohou obdivovat detailní záběry na namazaná a odhalená svalnatá mužská těla.

A dokud se něco děje, není v podstatě nač si stěžovat. Jakmile ale nastanou momenty klidu a postavy rozmlouvají, je zle. Najednou je všechno těžkopádné, bez nápadu, což je ale dáno i tím, že dialogy jsou veskrze banální, příliš patetické a někdy tak vážné, až jsou směšné.

Eva Green ve filmu 300: Vzestup říše / 300: Rise of an EmpireDalší problém je v tom, že takřka všechny postavy jsou zaměnitelné a strašlivě a až trestuhodně nezajímavé. A to včetně titulního Themistokla v podání necharismatického, nevýrazného a lehce toporného Sullivana Stapletona, jemuž toho do uvěřitelného vojevůdce chybí opravdu hodně. Mimochodem - asi dvakrát se tu na pár vteřin objeví Gerard Butler z minulého filmu a i v těchto momentech vidíte, jak zoufale špatné obsazení tvůrci tentokráte zvolili.

Samostatnou kapitolou a jedinou výjimkou mezi všemi je Artemesia s tváří Evy Green. Ačkoli jde o primárně zápornou postavu, nelze jí malinko nefandit, protože je jednak mnohem zajímavější než celé řecké vojsko dohromady a hlavně způsob, jakým se jí její představitelka zhostila, je na podobný druh filmů nevídaný. Pařížská rodačka je vskutku vynikající, charismatická i démonická zároveň a taktéž neuvěřitelně sexy. Uvěříte jí, že se dovede skvěle ohánět mečem, jde z ní strach a aby dosáhla svého, jde přes mrtvoly. Nápaditě řešená sexuální scéna mezi ní a Themistoklem (ano, pánové, dočkáte se full frontalu a rozhodně se herečka nemá za co stydět) patří k vrcholům "neakční" části filmu.

Fotografie z filmu 300: Vzestup říše / 300: Rise of an Empire300: Vzestup říše zkrátka splní očekávání, s jakými na něj půjdete. Další verze podobného příběhu je zábavná, akční a vizuálně opulentní a nenudí v podstatě nikdy. Pokud se vám líbil snímek předchozí, budete spokojeni i v tomto případě a utracených peněz litovat rozhodně nebudete.

PS: Jestli se navíc rozhodujete, zda jít ve 3D, nebo v klasickém 2D, volil bych možnost druhou, protože třetí rozměr není moc viditelný a většina akce je bohužel nepříjemně ztmavena, takže s orientací je to horší.

Český trailer filmu 300: Vzestup říše


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • 3D (Honza, 20.03.2014 18:02) Reagovat

    Byl jsem na tom ve 3D a bylo to úžasné.Klidně bych na to chodil pořád.škoda jen.že to tu bylo jen jednou...

  • 300:Vzestup říše (F.R., 30.06.2017 19:17) Reagovat

    Podle se tento film snaží vyrovnat svému v některých ohledech se mu to daří v některých zase ne ale i přesto se to neznámému Izraelci podařilo opravdu přesvědčivé ale co si budeme nalhávat na jedničku pořád nedosáhl.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY