Novinky z Pandory: přípravy Avatara a 48fps dilema

Vydáno: 19.02.2014 18:00 - Zuzana Hofmanová | foto: 20th Century Fox

Divácká pozornost možná už trochu polevuje, ale to ještě neznamená, že práce na hned třech pokračováních kasovního tahouna Avatara nejsou v plném proudu. James Cameron komentuje 48fps a v jaké fázi modré odysey se zrovna nachází.
Top 10: Počítačem vytvořené postavy ve filmu: NeytiriJames Cameron rozhodně neposlal přípravy dalších dílů celosvětově nejvýdělečnějšího filmu k ledu – ba právě naopak. Režisér hodlá se svým „modrým“ světem expandovat a možná se dočkáme třeba i scén pod vodou. Druhý Avatar má do kin dorazit v roce 2016. A jak jsme na tom s přípravami?
„Pořád jsme v rané fázi. Momentálně vyvíjíme software, já píšu scénáře a navrhujeme vzhled všech bytostí, prostředí a podobně. Takže teď vlastně nic nerežíruji, ale procházím celým tím kreativním procesem, který k tomu směřuje. A jde to moc dobře. Myslím, že to bude velkolepé. Uvidíte nové světy, nové obyvatele, nové kultury,“ tvrdí Cameron.

James Cameron při natáčení filmu Avatar / AvatarK samotnému příběhu je na slovo skoupý, ale připouští, že primární konflikt mezi lidskou touhou přírodu ovládat a na’vijským způsobem života zůstává stejný. Bude se ale projevovat velmi odlišně. Cameron zároveň připomíná nekonečné možnosti avatarovského univerza: „Skvělá věc ohledně Avatara je to, že je to takový bohatý svět a já můžu prozkoumat jakékoliv téma nebo nápad, který se mi zachce. Když už máte jednou postavy, které diváci milují, je úžasné je překvapovat změnami a zvraty, které by nečekali. A vy nemusíte ztrácet tolik času s představováním, protože divák si všechno tohle pamatuje z předchozího filmu.“

V o něco jasnějších konturách mluví o technické stránce filmu. Tzv. HFR neboli High Frame Rate, který si tolik oblíbil Peter Jackson pro svého Hobita, je pořád ve hře. „Ještě nepadlo konečné rozhodnutí, jestli film natočit celý pomocí high frame rate technologie, nebo jen jeho části,“ komentuje režisér možnost 48 snímků za vteřinu. Rozlišení 4K je skoro samozřejmostí a Cameron doufá, že v době uvedení druhého Avatara bude užití 4K v kinosálech skoro samozřejmostí.

Pro připomenutí: Avatar 2 vpluje do kin v roce 2016. Oficiálně se mu zatím upsali Sam WorthingtonZoe Saldana a Stephen Lang. Produkce všech tří filmů odstartuje pravděpodobně později tento rok.

Zdroj: Collider



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Pro připomenutí: Avatar 2 vpluje do kin v roce 2... (Anonym, 30.09.2014 20:34) Reagovat

    Pro připomenutí: Avatar 2 vpluje do kin v roce 2116

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY