Box Office: boží LEGO příběh jako první opravdový hit roku

Vydáno: 10.02.2014 07:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Dalo se to čekat - po rozsáhlé kampani, hravých trailerech a nekriticky nadšených ohlasech se do čela žebříčku vyšvihl hravý animák LEGO příběh, který jen potvrzuje popularitu dánské stavebnice.
Fotografie z filmu LEGO® příběh / The Lego MovieSlabý měsíc únor potřeboval filmový hit jako sůl. A tím se nakonec stal LEGO® příběh, jenž zachraňuje americké pokladny od bídy předchozích týdnů, v nichž kralovala matná komedie Ride Along (nyní na třetím místě). Hravý počin tvůrců Zataženo, občas trakaře a 21 Jump Street si z kostiček vybudoval skoro sedmdesát milionů, což je druhý největší únorový otvírák vůbec (první stále drží Umučení Krista) a také jeden z nejlepších výsledků originálního animovaného snímku (tím se myslí, že nejde o žádný sequel či prequel).

Tahle rodinná pecka, která kromě jednoduché divácké zábavy pro cílovku přišla i se sofistikovanějšími narážkami, humorem a nečekanou satiričností pro dospělého diváka, navíc sbírá jedny z nejlepších recenzí poslední doby (viz ta naše) a aktuálně se může honosit průměrným hodnocení 96% na databází Rotten Tomatoes. Kampaň a trailery sázející na oslovování dětského diváka spolu s věhlasností dánské stavebnice, s níž si hrál téměř každý, účinně zafungovala a žene tuhle značku k zářným zítřkům. Sequel už je ve výstavbě.

Fotografie z filmu Památkáři / S třetinovými tržbami skončila druhá novinka tohoto týdne, odlehčená válečná ansámblovka George Clooneyho Památkáři, která si odnáší dvaadvacet milionů. Snímek, jehož premiéra byla na poslední chvíli přesunuta z oscarového prosince na prázdnější únor, naznačovala, že tihle "Dannyho parťáci z 2. světové války" rozhodně žádné akademické ambice nemají. Komediální drama s hvězdným obsazením od Matta Damona po Cate Blanchett totiž nakonec sbírá veskrze negativní ohlasy (33% na Rotten Tomatoes) mluvící o matné válečné týmovce, která nedokázala naplnit očekávání, a sází jen na nostalgický podtón. Vzhledem k takovým drtivým reakcím mohou být Památkáři ale na druhou stranu rádi alespoň za takový výsledek (při rozpočtu sedmdesáti milionů).

V důsledku dvou novinek na třetí místo klesla černošká komedie Ride Along s devíti miliony, zatímco na čtyřce se i nadále drží popíková disneyovka Ledové království, která už míří k devítisetmilionovým tržbám, což je rozhodně obdivuhodný výkon. Po pětce, kterou drží Zac Efron se svou romantickou komedií That Awkward Moment z minulého týdne, a šesté příčce s válečným survivalem Na život a na smrt, debutovala také třetí novinka týdne, a to Vampýrská akademie.

Fotografie z filmu Vampýrská akademie / Vampire Academy: Blood SistersDalší z klonů Twilightu ale pohořel na plné čáře - důkazem toho je otvírák za pouhé čtyři miliony, což je zatím nejslabší výkon z kraje roku. Tahle špatně hodnocená teenagerská fantasy romance se tak hned může připojit k zástupcům adaptací young adult novel, které chtěly napodobit úspěch Stmívání, jako Nádherné bytosti, Hostitel nebo Mortal Instruments: Město z kostí. Jejich neúspěch ale zřejmě nikoho štvát nebude a studia zřejmě do budoucna raději dvakrát přehodnotí, zda vypustit do světa další podobnou zhůvěřilost.

Žebříček končí s několika tituly předchozích týdnů jako animákem Velká oříšková loupež, oldschoolovým akčňákem Jack Ryan: V utajení nebo romantikou z červené knihovny Prodloužený víkend Jasona Reitmana. Příští Valentýnský víkend se LEGO příběh pokusí ohrozit rovnou trojice romantických slaďáren - nejambicióznější z nich je rozhodně magický Zimní příběh s Colinem Farrellem o lásce napříč desetiletími, žánrovou poptávku vyplní také romantika About Last Night určená pro afroamerické publikum nebo snímek s kýčovitým názvem Endless Love. Sladkobolné romance se pokusí rozstřílet jedině drsný RoboCop.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 07.02.2014
1. LEGO® příběh 69,1 mil. (novinka)
2. Památkáři 22,7 mil. (novinka)
3. Ride Along 9,4 mil.
4. Ledové království 6,9 mil. 
5. That Awkward Moment 5,5 mil.
6. Na život a na smrt 5,3 mil.
7. Vampýrská akademie 4,1 mil. (novinka)
8. Velká oříšková loupež 3,8 mil.
9. Jack Ryan: V utajení 3,6 mil.
10. Prodloužený víkend 3,2 mil. 

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY