Stroj času: Hon na ponorku v éře studené války

Vydáno: 01.02.2014 13:55 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ku příležitosti premiéry novinky o neohroženém agentu CIA nazvané Jack Ryan: V utajení si ve Stroji času připomeneme první filmová dobrodružství agenta Jacka Ryana, která absolvoval v Honu na ponorku.

Hon na ponorkuRecenzoval/a Václav Limberk dne 01.02.2014 13:55. Ku příležitosti premiéry novinky o neohroženém agentu CIA nazvané Jack Ryan: V utajení si ve Stroji času připomeneme první filmová dobrodružství agenta Jacka Ryana, která absolvoval v Honu na ponorku. Hodnocení: 4
Hon na ponorku
The Hunt for Red October
Thriller / Akční / Dobrodružný
USA, 1990 , 134 min.

Režie: John McTiernan
Scénář: Tom Clancy, Larry Ferguson, Donald Stewart
Kamera: Jan de Bont
Hudba: Basil Poledouris
Herci: Sean Connery, Alec Baldwin, Scott Glenn, Sam Neill, James Earl Jones, Joss Ackland, Richard Jordan, Peter Firth, Tim Curry, Courtney B. Vance, Stellan Skarsgård, Jeffrey Jones, Timothy Carhart, Larry Ferguson, Fred Dalton Thompson


Hodnocení: 8/10
Hon na ponorku hodnocení na Kinobox.cz: 77.06 %
Hon na Rudý říjen. Tak zní v originále název amerického akčního thrilleru, který u nás známe jako Hon na ponorku. Jedná se o první román loni zesnulého amerického prozaika Toma Clancyho a zároveň o první filmovou adaptaci jeho knihy s hlavní postavou fiktivního agenta CIA Jacka Ryana. Režisérem Honu na ponorku je John McTiernan, který měl za sebou dva úspěšné a dnes již také kultovní akční filmy, Predátora a Smrtonosnou past. V hlavní roli se jako Jack Ryan představil Alec Baldwin, kterého tu ale neočekávaně zastínil Sean Connery jako jeho protivník, ruský námořní kapitán Marko Ramius.

Fotografie z filmu Hon na ponorku / The Hunt for Red OctoberDěj filmu je zasazen do dob studené války a je datován rokem 1984. Analytik výzvědných služeb CIA doktor Jack Ryan (Baldwin) dostane za úkol vystopovat sovětskou nukleární ponorku Rudý říjen, která si to bez varování namíří k hranicím Spojených států. Ryan se domnívá, že její kapitán, Marko Ramius (Connery) má v úmyslu dezertovat právě na území Spojených států. Musí o tom však včas přesvědčit i vedení námořnictva, které Ramiuse podezřívá, že na ně chce "šílený" kapitán zaútočit a rozpoutat třetí světovou válku. Začíná se "hon na ponorku", neboť ve stopách Ramiuse jsou i Rusové, kteří ho chtějí chytit a zneškodnit dříve než Američané.

Hon na ponorku sází na atraktivitu tématu. Zjednodušený souboj dobra a zla, který tu představují dvě bývalé největší světové mocnosti, výborně fungoval před rozpadem Sovětského svazu. Těží i z atraktivity mořského a podmořského prostředí, i když více než krajinářských mořských záběrů se tu dočkáme klaustrofobických nálad v útrobách ponorky a pak také z atraktivního hereckého obsazení. Profesionalitu zaručují i McTiernanovi spolupracovníci. Za kamerou stál pozdější režisér Nebezpečné rychlosti Jan de Bont a hudbu složil Basil Poledouris, autor hudby například k originálnímu Barbaru Conanovi

Fotografie z filmu Hon na ponorku / The Hunt for Red OctoberTen, kdo měl být hlavní hvězdou filmu, tedy Alec Baldwin, potažmo Jack Ryan, je tu však upozaděn a veškerou pozornost na sebe poutá charismatický Sean Connery, který jako by z oka vypadl usedlejší variantě agenta 007. Ramius se tu nezamýšleně stal postavou hlavní, zatímco agent Ryan je postavou vedlejší. V hereckém ansámblu si ale všimnete ještě několika známých herců. Určitě tu nepřehlédnete Sama Neilla jako Ramiusova pobočníka a pravou ruku nebo Scotta Glenna jako kapitána americké ponorky USS Dallas. Ti pozornější si také všimnou Stellana Skarsgårda v roli ruského kapitána Tupoleva, který stíhá Ramiuse.

Román Toma Clancyho je zasazen do roku 1984 a zároveň je z roku 1984. McTiernanův film je však natočen už v době, kdy to, co bylo ještě v době vydání románu aktuální, už přestalo platit. Sovětský svaz se rozpadl a tím ztratila platnost i dobová a politická stránka filmu. Hon na ponorku se tak stal anachronismem už v době svého vzniku podobně jako například Rambo 3. Z politické agitky o agresivních Sovětech a inteligentních a mírumilovných Američanech tak zbývá pouze dokonale řemeslně provedený (Oscar za střih zvukových efektů) akční thriller s charismatickým vedlejším hrdinou, který zastínil toho hlavního.

Fotografie z filmu Hon na ponorku / The Hunt for Red OctoberPřestože se Hon na ponorku minul s dobou a ztratil svoji aktuálnost, divákům po celém světě to vůbec nevadilo a komerčně se Hon na ponorku stal s tržbami přes dvě stě milionů dolarů jedním z nejúspěšnějších filmů roku 1990, čímž si vynutil i další filmová pokračování s postavou Jacka Ryana. 

Hned o dva roky později vznikla Vysoká hra patriotů, kde mu tvář a hlas propůjčil Harrison Ford a režii převzal Phillip Noyce. Zde si to agent Ryan o trochu akčněji vyřizoval s Irskou republikánskou armádou. Oba dva pak spolu natočili ještě Jasné nebezpečí, kde si to Ryan pro změnu rozdal s kolumbijským drogovým kartelem. O reboot této série se pokusil ještě před Kennethem Brannaghem režisér Phil Alden Robinson s Benem Affleckem v Nejhorších obavách. Tento předposlední díl série byl komerčně ještě velmi úspěšný, na rozdíl od novinky s Chrisem Pinem. Je tak možné, že se studio Paramount s komerčně neúspěšným pátým dílem této série, Jackem Ryanem: V utajení s postavou Jacka Ryana rozloučí nadobro, což ale ukáže až budoucnost.

Originální trailer filmu Hon na ponorku


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY