Kinopremiéry: Souboj oscarových favoritů

Vydáno: 23.01.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: Focus Features

Hned tři aktuální premiéry vstupující do našich kin budou bojovat o nadcházející Oscary. Drama 12 let v řetězech a retro krimi Špinavý trik patří k největším favoritům, Klub poslední naděje pak oslní zejména hereckými výkony.
12 let v řetězech (Twelve Years a Slave) (Bontonfilm)

Český plakát filmu 12 let v řetězech / 12 Years a SlaveŽhavý oscarový kandidát řeší téma otroctví, takže je jasné, že v USA na něj bude nahlíženo mnohem nadšeněji než v Evropě. Režisér Steve McQueen natočil zatím svůj největší projekt a podstoupil zajímavou výzvu. Na hlavní roli mu kývl Chiwetel Ejiofor, jehož doplňují na Oscara nominovaný Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt nebo Paul Giamatti. Uvidíme, jak se ryze americkému tématu povede v našich kinech a co neznalí diváci řeknou na osobitý režisérův styl. Naše recenze ale příliš nadšená není.

Synopse: Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) měl milující rodinu, svobodu, talent, dobrou práci i právo na život. Jenže v jediném momentu o všechno přišel. Skončil jako otrok spoutaný v řetězech a jeho osudem se stala dřina na plantáži. Měl tu smůlu, že byl černoch a uvěřil dvěma mužům, kteří ho pod záminkou houslového melouchu vylákali do Washingtonu. Po dvanáct let tak snášel podmínky, které si lze jen těžko představit.

Zajímavost: Snímek je adaptací stejnojmenné knihy, kterou v roce 1853 napsal sám Solomon Northup se svým právníkem.

Český trailer filmu 12 let v řetězech / 12 Years a Slave

Špinavý trik (American Hustle) (Falcon)

Český plakát filmu Špinavý trik / American HustleDalší z oceňovaných snímků a velký oscarový favorit je dobovou krimikomedií, která sází na retro atmosféru a atraktivní příběh. Režírující David O. Russell se navíc obklopil svými oblíbenými herci a ti se mu odvědčili parádními výkony. O tom svědčí to, že ústřední čtveřice Christian Bale, Amy Adams, Jennifer Lawrence a Bradley Cooper byla poctěna nominací na Oscara ve svých kategoriích. Vzhledem k tomu, že obě představitelky si již odnesly Zlatý Glóbus, je minimálně z tohoto hlediska na co se těšit.

Synopse: Špičkový podvodník Irving Rosenfeld (Christian Bale) je společně se svou britskou partnerkou a milenkou Sydney (Amy Adams) přinucen ke spolupráci s agentem FBI Richiem DiMasem (Bradley Cooper). Jenže ten se zcela vymkl kontrole a pomalu je stahuje do světa politických mafiánů, který je velmi nebezpečný. A aby toho nebylo málo, jsou tu ještě zdánlivě poctivý starosta Carmine Polito (Jeremy Renner) a Irvingova zákonná manželka Rosalyn (Jennifer Lawrence), kteří mají také co říci. Dostat se z celé šlamastyky tak vůbec nebude jednoduché.

Zajímavost: Ještě pár měsíců před premiérou probíhalo přetáčení některých scén.

Český trailer filmu Špinavý trik / American Hustle

Klub poslední naděje (Dallas Buyers Club) (CinemArt)

Český plakát filmu Klub poslední naděje / Dallas Buyers ClubI drama o HIV pozitivním muži, který bojuje o život, už má za sebou nějaké ty ceny. Vidět je hlavně v hereckých kategoriích, neboť jak Matthew McConaughey, tak i Jared Leto se dočkali oscarových nominací, oba mají navíc doma už Zlatý Glóbus. Režírující Jean-Marc Vallée sice nepatří k nejznámějším jménům, to v tomto případě ale nehraje příliš velkou roli. Tady jsou tahákem hlavně oba zmínění herci a stále atraktivní téma. Tak uvidíme, jak zareaguje tuzemský divák.

Synopse: Elektrikář a příležitostný jezdec rodea Ron Woodroof (Matthew McConaughey) se od lékařů dozvídá, že má AIDS a zbývá mu jen několik desítek dní do konce života. Jelikož se píše rok 1985 a doktoři si s nemocí nevědí rady, posílají ho domů umřít. Jenže Ron to nevzdává a vydává se do Mexika, kde hledá trh s nelegálními léky. A protože nemá co ztratit, začne je přes hranice pašovat do USA.

Zajímavost: McConaughey zhubl kvůli roli zhruba dvaadvacet kilogramů, v čemž mu prý nejvíce pomohlo pití dietního čaje.

Oficiální trailer filmu Klub poslední naděje / Dallas Buyers Club

Herkules: Zrození legendy (Hercules: The Legend Begins) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Herkules: Zrození legendy / The Legend of HerculesAkční snímek zavání průšvihem od prvních trailerů, které působily televizně a strašlivě nezajímavě. Obavy vzbuzuje snad vše počínaje v devadesátých letech vzývaným, dnes už spíše vysmívaným režisérem Rennym Harlinem a konče titulním představitelem Kellanem Lutzem, který charisma nemá ani z vlaku. Tohle bude určeno zřejmě jen pro "fajnšmekry" a ty, kteří se chtějí za své peníze zvrhle pobavit. Vstup jen na vlastní nebezpečí.

Synopse: Herkules (Kellan Lutz) přišel na svět jako syn vládce Bohů Dia a smrtelné ženy. Je vybaven nadlidskou silou a odvahou. Podle věštby má dokonce svrhnout tyranskou nadvládu svého nevlastního otce. O svém poslání ale nic netuší a jediné, po čem touží, je láska krétské princezny Hébé (Gaia Weiss), která je ovšem z politických důvodů zaslíbena jeho bratrovi. Herkulův osud ale brzy dojde naplnění.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v bulharské metropoli Sofii.

Český trailer filmu Herkules: Zrození legendy / Hercules: The Legend Begins

Vejška (A-Company CZ)

Český plakát filmu Vejška / VejškaVolné pokračování v určité komunitě kultovního snímku Gympl vzniklo víceméně na přání fanoušků a části tvůrčího týmu. Ten se příliš nezměnil. Režii tedy opět obstaral Tomáš Vorel, který se tentokráte chopil i kamery, v hlavních rolích se vracejí Jiří Mádl a Tomáš Vorel jr., vedle kterých se objeví třeba Eva Josefíková, Jakub Kohák, Zuzana Bydžovská a další. Nechybí ani typický hiphopový doprovod a všudypřítomné graffiti. Dá se předpokládat, že cílová skupina si snímek najde a bude spokojena. 

Synopse: Petr Kocourek (Tomáš Vorel ml.) se hlásí na UMPRUM, kam přijímají jen pár vyvolených. Už jednou ho nevzali a ani teď to nevypadá nijak růžově. Na stejnou školu se hlásí i krásná Julie (Eva Josefíková), do níž se Petr bezhlavě zamiluje. Stále se stýká i s Michalem Kolmanem (Jiří Mádl), který studuje VŠE, ale spíš než škola ho zajímají rychlá auta a krásné spolužačky. Oba pořád spojuje láska ke graffiti. Jenže budoucnost má každý trošku jinou.

Zajímavost: Snímek byl natáčen třicet devět dní, z toho skoro polovina pouze v noci.

Oficiální trailer filmu Vejška


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Jen bych doplnila, že OBA nominovaní z Dallas Bu... (Kačí, 24.01.2014 13:40) Reagovat

    Jen bych doplnila, že OBA nominovaní z Dallas Buyers Club už mají doma Zlatý Glóbus. ;-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY