Festivalové ozvěny: soutěžní Berlinale

Vydáno: 18.12.2013 14:04 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

George Clooney bude se svým dalším režijním počinem, dobrodružným filmem Památkáři, soutěžit na únorovém Berlinale. Své síly například poměří s Wesem Andersonem či Alainem Resnaisem.
BERLINALE

Fotografie z filmu Grandhotel Budapešť / The Grand Budapest HotelJiž sedm filmových titulů je známo z hlavní soutěže berlínského filmového festivalu, který se už po čtyřiašedesáté uskuteční příští rok od 6. do 16. února. Vedle zahajovacího filmu Wese AndersonGrandhotel Budapešť bude o Zlatého medvěda usilovat George Clooney se svým dalším režijním počinem Památkáři líčícím dobrodružství vojenské jednotky, jejímž úkolem bylo najít, zachránit a vrátit evropské umělecké poklady, které naloupili nacisté v jimi obsazených zemích. Vedle Clooneyho samotného si ve snímku, který se do české distribuce dostane koncem února, zahrají jeho kolegové Matt DamonBill MurrayJohn GoodmanJean Dujardin či Cate Blanchett.

Starou gardu bude na Berlinale reprezentovat jednadevadesátiletý Alain Resnais se svoji novinkou Aimer, boire et chanter, Řek Yannis Economides bude mít v soutěži snímek Stratos a Yann Demange spjatý s britským televizním seriálem Top Boy o mladých Londýňanech na hraně zákona bude mít v soutěži celovečerák 71 situovaný do pozadí nepokojů v Belfastu v roce 1971.

Zatím jedinou režisérkou v soutěži je Claudia Llosa z Peru s dramatem Aloft a domácí zemi bude zastupovat s televizí spojovaný režisér Dominik Graf se snímkem Die geliebten Schwestern.

Fotografie z filmu  / A Long Way DownV sekci "Berlinale Special" bude dále k vidění komedie podle Nicka Hornbyho A Long Way Down o čtveřici neznámých lidí, jež se o silvestrovské noci potká na střeše věžáku, oblíbeném místě sebevrahů - všichni se stejným plánem. Jednu z rolí ve filmu režírovaném Pascalem Chaumeilem ztvárnil Pierce Brosnan.

Hubert Sauper, známý dokumentem Darwinova noční můra, bude mít v "Berlinale Special" novinku We Come as Friends. Dokumentární tvorbu bude zastupovat i dvojice Dayna Goldfine a Dan Geller filmem The Galapagos Affair: Satan Came to Eden s premisou "Darwin meets Hitchcock".

Posledním z dosud známých titulů v téže sekci je povídkový snímek The Turning, který je kolekcí krátkých filmů podle povídek australského spisovatele Tima Wintona. Mezi téměř dvěma desítkami tvůrců, kteří se na něm režijně podíleli, je například i herečka Mia Wasikowska.

Další podrobnosti o 64. ročníku festivalu najdete zde.

SANTA BARBARA FILM FESTIVAL

Fotografie z filmu Vše je ztraceno / All Is LostRobert Redford bude jedním z hostů lednového filmového festivalu v Riviéře Pacifiku, Santa Barbaře. Sedmasedmdesátiletý režisér si zde převezme tzv. American Riviera Award, která se v Santa Barbaře uděluje "za přínos filmu". Herec ji obdrží u příležitosti uvedení dramatu Vše je ztraceno režiséra J.C. Chandora, v němž ztvárnil osamělého mořského vlka, který se ocitl sám uprostřed oceánu po té, co jeho jachta při bouři ztroskotala. 

Mezi dalšími oceněnými "kobercovými hvězdami festivalu bude Forest WhitakerCate Blanchett, Emma Thompson, ale i Oprah Winfrey. "Virtuoso Award", jíž festival oceňuje mimořádné herecké výkony uplynulého roku, si sem přijedou převzí Daniel Brühl za snímek Rivalové, Adèle Exarchopoulos (Život Adéle), Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis), Michael B. Jordan (Fruitvale Station), Brie Larson (Short Term 12), Jared Leto (Klub poslední naděje) a June Squibb (Nebraska). 

Více informací o festivalu najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY