TV tipy: Roboti, gangsteři, podvodníci, vrazi a James Bond

Vydáno: 06.12.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ač se Vánoce kvapem blíží, je aktuální televizní nabídka příjemně nesváteční. Z našich tipů zřejmě nejvíce vyčnívají premiéry třetích Transformers a Affleckova Města, nechybí však ani vydařený tuzemský thriler a klasická bondovka.
Transformers 3 (Transformers: Dark of the Moon) (sobota 7. 12., Nova, 20.20 - 23.15 / neděle 8. 12., Nova Cinema, 15.20 - 18.15)

DVD obal filmu Transformers 3 / Transformers: Dark of the MoonZatím poslední autobotí dobrodružství je po většinu času jedna velká nuda, v níž se toho moc neděje. Jakmile ale konečně dojde na akci, Michael Bay je doma a ač se musel kvůli třetímu rozměru trošku mírnit a vzdát se pověstných zběsilých střihů a kamerových průletů, pořád jde o opulentní scény. Jinak tu toho ale příliš nenajdete a ani vývoj titulní postavy opět zahrané Shiou LaBeoufem není příliš zajímavý. Dále tu uvidíte prkennou Rosie Huntington-Whiteley, nevyužité Johna Malkoviche a Frances McDormand a výtečného Johna Turturra. Když se smíříte s nepovedeným dabingem a přehnanou stopáží, jde o naprosto ideální a neškodnou víkendovou oddechovou záležitost.

Synopse: Posádka lodi Apollo 11 objevila při své první americké misi na odvrácené straně Měsíce mimozemské vesmírné plavidlo. Tento fakt ale zatajila, což se teď ukazuje jako chyba, která může zničit celou civilizaci. Na pomoc tak lidem opět přichází Autoboti. A pozadu nezůstane ani jejich nejvěrnější lidský spojenec Sam Witwicky (Shia LaBeouf), ačkoli ten už chce žít jen klidný život po boku nové přítelkyně Carly (Rosie Huntington-Whiteley).  

Zajímavost: Jedná se o první film studia Paramount Pictures, který v kině utržil miliardu dolarů.

Oficiální trailer filmu Transformers 3 / Transformers: Dark of the Moon

Zvuk hluku (Sound of Noise) (sobota 7. 12., ČT art, 20.25 - 22.05)

Plakát filmu Zvuk hluku / Sound of NoiseOriginální švédsko-francouzská hudební krimikomedie zaujme neuvěřitelnou invenčností a atraktivností. Režírující a scenáristická dvojka Ola SimonssonJohannes Stjärne Nilsson dodala parádní atmosféru, svižné tempo a nezapomněla ani na chytrý a inteligentní příběh, který baví celou dobu. A vůbec nevadí, že většina nápadů je vystřílena v první polovině a ke konci už snímek výrazně zvolňuje. Důležitou součástí je také hudba, která se vydařila na výbornou. Za zmínku stojí i bravurní výkony všech u nás takřka neznámých herců. Příjemná a malinko náročnější evropská podívaná. 

Synopse: Policista Amadeus (Bengt Nilsson) se odjakživa cítí odstrčen, neboť na rozdíl od svých příbuzných nemá hudební sluch a trpí odporem k jakékoli muzice. Nyní se ovšem dostává na stopu skupiny hudebníků, která se rozhodla ovládnout veřejný prostor svými akustickými útoky. Podaří se mu její řádění překazit? 

Zajímavost: Autor hudby Magnus Börjeson skládal a tvořil v průběhu natáčení.

Český trailer filmu Zvuk hluku / Sound of Noise

Žiješ jenom dvakrát (You Only Live Twice) (sobota 7. 12., ČT2, 21.00 - 22.55)

Plakát filmu Žiješ jenom dvakrát / You Only Live TwiceKlasická bondovka sází hlavně na tehdy neokoukané japonské kulisy a prostředí. Režírující Lewis Gilbert si poradil i s akčními scénami, které jsou povedené i v dnešní době a příjemně odsýpají, nechybí tu ani typické "vychytávky", kterých je tu také dost a dost. Sean Connery v hlavní roli navíc skvěle vyvažuje nadsázku a serióznost a solidně hláškuje. Škoda, že jeho protivník v podání Donalda Pleasence není úplně využit. Je pravda, že tempo je roztahané a nevyrovnané a scénář má více logických děr, než by bylo zdrávo, to ale pravověrným bondovským fandům rozhodně vadit nebude.

Synopse: Z oběžné dráhy kolem Země zmizela americká družice i s posádkou a zanedlouho potká stejný osud i její sovětské kolegy. Je logické, že tato událost ohrožuje už tak dost křehké vztahy mezi oběma velmocemi. K vyřešení problému a uklidnění situace je povolán James Bond (Sean Connery), který brzy zjistí, že stopy vedou do Japonska. Vydává se tak na východní misi s nejistým výsledkem.

Zajímavost: Blofelda měl právě zde ztvárnit Jan Werich, naneštěstí ale onemocněl a musel být nahrazen.

Oficiální trailer filmu Žiješ jenom dvakrát / You Only Live Twice

Riziko (Boiler Room) (sobota 7. 12., Nova Cinema, 21.40 - 23.50 / neděle 8. 12., 02.00 - 03.55)

Plakát filmu Riziko / Boiler RoomNejvětší devízou solidního, ale nijak objevného krimithrilleru režiséra Bena Youngera je realistické zobrazení fungování makléřských firem a také to, že zaujme diváka, který se v dané oblasti vůbec nepohybuje. Radost nepochybně udělají i inteligentní scénář, atraktivní příběh a napětí, které je přítomno prakticky od začátku do konce. V hlavních rolích se objeví Giovanni Ribisi, Vin Diesel, Nia Long a nechybí ani Ben Affleck. Veskrze vydařená žánrovka.

Synopse: Devatenáctiletý Seth Davis (Giovanni Ribisi) zanechal studií na univerzitě a raději si u sebe doma otevřel nelegální kasino. Jeho otci (Ron Rifkin) se synovo rozhodnutí nezamlouvá a jejich vztah ochladne. Když proto Seth uslyší od jednoho z návštěvníků o náboru do makléřské společnosti JT Marlin, neváhá ani chvilku, protože by si rád splnil dva cíle - získat zpět otcovu úctu a vydělat milion dolarů. Ačkoli zpočátku vše vypadá nadějně, postupem času Seth zjišťuje, že praktiky firmy nejsou příliš čestné a pouští se do pátrání. Cesta ven ale není možná. 

Zajímavost: Žetony, které se používají v Sethově kasinu, si tvůrci nechali vyrobit od firmy ASM, která je dodává i do skutečných heren.

Originální trailer filmu Riziko / Boiler Room

Normal (sobota 7. 12., Prima, 21.45 - 23.55)

Plakát filmu  / NormalMožná neprávem opomíjený tuzemský thriller vycházející ze skutečných událostí zaujme na naše poměry vskutku uchvacující vizuální stránkou a temnou až depresivní atmosférou. Režírující Julius Ševčík se navíc mohl opřít i o výtečnou hudbu Jana P. Muchowa a vynikající výkon Milana Kňažka v titulní roli, kterého doplňují už ne tak výrazný Pavel Gajdoš a upozaděná a příliš divadelní Dagmar Veškrnová-Havlová. Škoda, že scénář je rozmělněný a soustředí se na mnoho příběhových linií. Jako pokus o něco trochu jiného ale snímek poměrně obstojí.

Synopse: Od února 1929 do října 1931 připravil Petr Kurten (Milan Kňažko) o život osm lidí a několik dalších napadl. Zabíjel jak lidi, tak i zvířata, zkrátka vše, co mu přišlo do cesty. Později se ovšem sám vydal policii a jeho obhajoby se ujímá mladý a ambiciózní právník (Pavel Gajdoš), který je přesvědčen o tom, že Kurten je psychicky labilní. To vrah ale odmítá a chce být souzen jako běžný pachatel. Proč se vlastně dobrovolně vzdal? A jakou roli v celém případu hraje jeho atraktivní žena (Dagmar Veškrnová-Havlová)?

Zajímavost: Scénář filmu vznikal na základě poznámek Kurtenova osobního psychiatra.

Originální trailer filmu Normal

Mogadišu (Mogadischu) (sobota 7. 12., ČT2, 22.55 - 00.40)

Plakát filmu Mogadišu / MogadischuNěmecké televizní drama je velmi věrnou rekonstrukcí skutečných událostí, které se odehrály v roce 1977. Režírujícímu Rolandu Suso Richterovi se podařilo vytvořit potřebnou klaustrofobní atmosféru a udržovat diváka v prakticky konstantním napětí, ačkoli se "jen" držel toho, jak se vše v reálu stalo. Potěší i nestranný pohled na věci, absence většího patosu a výborné obsazení u nás neznámými tvářemi. Jedinými podstatnějšími výtkami tak můžou být snad jen trochu moc pohledů do politického zákulisí a určitá schématičnost. Neznámý, avšak výborný kousek.

Synopse: 13. října 1977 bylo během cesty ze španělské Mallorcy do Německa uneseno letadlo společnosti Lufthansa se sedmaosmdesáti lidmi na palubě. Akci provedli členové Lidové fronty za osvobození Palestiny, kteří požadovali propuštění vězněných představitelů Frakce Rudé Armády (RAF). Celá událost skončila policejním zásahem v somálském Mogadišu o tři dny později. Kolik obětí ale muselo padnout?

Zajímavost: Somálské scény byly natáčeny v marocké Casablance.

Originální trailer filmu Mogadišu / Mogadischu

Město (The Town) (neděle 8. 12., Nova, 22.05 - 00.30)

<b>Město</b>I druhý režijní počin Bena Afflecka potvrdil jeho obrovské nadání a cit pro kompozici jednotlivých scén. Zejména akce je v jeho podání přehledná, syrová a realistická. Výhodou budiž i autentické prostředí Brooklynu, které snímku dodává zvláštní atmosféru. Nechybí ani svěží tempo. Potíž je v ústředním příběhu, který je do značné míry předvídatelný a na konci zbytečně rozbředne v klišovitou love story. Hodně toho ale zachraňují herci, mezi nimiž kromě samotného a typicky nepřesvědčivého režiséra vynikají hlavně charismatický Jeremy Renner a krásná Rebecca Hall. Parádní záležitost.

Synopse: Doug MacRay (Ben Affleck) žije v bostonském Charlestownu, který je domovem zlodějíčků a lumpů. Ačkoli na rozdíl od ostatních měl šanci jít jinou cestou a být úspěšný, stal se vůdcem party bankovních lupičů. Jedinou rodinu, kterou má, tak tvoří jeho partneři a hlavně nelítostný James (Jeremy Renner), který je pro něho skoro bratrem. Vše se ale změní, když při jedné loupeži vezmou jako rukojmí bankovní manažerku Claire (Rebecca Hall). Jelikož zjistí, že žije také v Charlestownu, jsou nervózní z toho, co všechno by mohla vědět. Doug se tak o ženu rozhodně postarat sám.

Zajímavost: Světovou premiéru měl film na bostonském baseballovém stadiónu Fenway Park.

Oficiální trailer filmu Město / The Town

Umírající zvíře (Elegy) (úterý 10. 12., Nova Cinema, 22.20 - 00.25 / středa 11. 12., 01.25 - 06.15)

Český plakát filmu Umírající zvíře / ElegyRomantické drama podle románu Philipa Rotha rozhodně nedisponuje strhujícím tempem, ani nijak originálním příběhem, ale je hlavně o silných emocích a životních pravdách. Ač si čtenáři stěžují, že režírující Isabel Coixet předlohu zjednodušila a udělala z ní banální love story, sám o sobě snímek obstojí. Kromě precizní vypointovanosti skoro všech situací a dialogů, přesné režie a střihu, vyniká úchvatnými výkony titulního dua, které si zahráli Penélope Cruz a Ben Kingsley. Dočkáte se i několika perfektních momentů. Zajímavá a komorní podívaná.

Synopse: Profesor David Kepesh (Ben Kingsley) zasvětil život výuce literatury a dobývání půvabných studentek. Když ale po šedesátce potká nádhernou Consuelu (Penélope Cruz), všechno se změní. Její mládí, nádherné tělo a samozřejmost, s jakou se mu oddává a netečnost, s níž přijímá projevy jeho vášně, v něm vzbuzují žárlivost, kterou nedokáže kontrolovat. Rázem ztrácí svůj nadhled a smysl pro ironii a přestává racionálně uvažovat. 

Zajímavost: Na začátku filmu se v roličce jednoho ze studentů mihne Javier Bardem.

Originální trailer filmu Umírající zvíře / Elegy

Final fantasy: Esence života (Final Fantasy: The Spirits Within) (úterý 10. 12., ČT art, 23.55 - 01.35)

Plakát filmu Final fantasy: Esence života / Final Fantasy: The Spirits WithinSvého času revoluční experiment a pokus o film bez živých herců je možná s odstupem přijímán přívětivěji. Animace sice úplně neobstojí a její "strojový" původ je na ní dost znát, takže o nějaké náhradě klasických umělců se nedá moc mluvit, ale vizuálně snímek ohromí. Režírující Hironobu Sakaguchi doplatil právě na technickou stránku, na kterou spoléhal až příliš, neboť scénář odbyl a z poměrně oblíbené a dějově promyšlené počítačové hry udělal nezajímavé a předvídatelné béčko. Za vidění ale určitě stojí.

Synopse: Roku 2065 je Země v obležení. Při nárazu meteoritu se na naši planetu dostaly miliony bytostí, které decimují náš svět. Lidi zabíjí tím, že si podmaní jejich duše. Ti, kteří prozatím přežili, si staví opevněná města, aby se vetřelcům ubránili. Poslední nadějí na záchranu se stává krásná a inteligentní doktorka Aki Ross, která se rozhodne proniknout do myšlení nepřátel. Jenže ti jsou silní až příliš.

Zajímavost: Jde o první kompletně počítačově vytvořený film.

Originální trailer filmu Final Fantasy: Esence života / Final Fantasy: The Spirits Within

Nuda v Brně (středa 11. 12., ČT2, 22.00 - 23.45)

Plakát filmu Nuda v Brně / Nuda v BrněPěti Českými lvy oceněná netradiční romantická komedie je dodnes tak trochu svérázná. Debutující režisér Vladimír Morávek se držel určité divadelnosti, kterou ale dokázal umně a funkčně propojit s filmovými postupy. Šikovně zvolil černobílou kameru, která výsledku dodává zvláštní a netradiční nádech. Scénář, který napsal společně s představitelem hlavní role Janem Budařem, je plný svérázného a lehce nekorektního humoru, který rozhodně nesedne každému. Svým způsobem originální snímek plný výtečných hereckých výkonů. 

Synopse: Standa (Jan Budař) a Olinka (Kateřina Holánová) se seznámí na sportovní olympiádě. Jelikož ale bydlí každý jinde, pravidelně si dopisují. Po roce dopisové známosti vyzve dívka chlapce, aby přijel a přespal u ní doma. Ačkoli oba do této chvíle vkládají velké naděje, jde pro ně o zcela novou situaci, protože nikdy před tím s nikým nespali. Nastupuje tak dlouhá řada rad a rádců.

Zajímavost: Z Brna je ve filmu pouhých pět záběrů, zbytek je natáčen jinde.

Ukázka z filmu Nuda v Brně


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY