BD a DVD tipy - Je třeba vzít Liberaceho útokem

Vydáno: 21.11.2013 18:00 - | foto: facebook tvůrce

Tipy na poslední dva listopadové týdny budou co do počtu titulů slabší, protože z nových vydání stojí za upozornění pouze čtyři. Měl by si z nich však vybrat každý, ať již preferuje art, české filmy, či blockbustery.
Liberace! (Behind the Candelabra) (Magic Box)

DVD obal filmu Liberace / Behind the CandelabraBiografie homosexuálního pianisty a baviče Liberaceho byla odmínuta filmovými studii s odůvodněním, že je "příliš gay". Steven Soderbergh ji proto natočil u kabelové stanice HBO, která v Americe snímek odvysílala v televizi. V Evropě byl ovšem Liberace! uveden do kin, což některé obdivovatele krále nezávislých filmů vedlo k povzdechnutí, že posledním Soderberghovým kinotitulem před avizovaným tvůrčím důchodem měly raději zůstat Vedlejší účinky. Mezi nejčastější kritické připomínky patřilo, že jde o příliš konvenční a tradičně strukturovaný biopic s klasickým stylem. Výtky jsou to však liché, protože biografie povětšinou začnou formativním momentem z dětství, aby poté skočily o několik let dopředu a ukázaly postupnou cestu na vrchol spolu se všemi zlomovými okamžiky. Liberace! se ovšem omezuje na deset let ze života titulní lasvegaské hvězdy, na které atypicky nahlíží z perspektivy jejího (v počátcích vztahu teprve šestnáctiletého) milence Scotta Thorstona. Nezvyklá je i výstavba, kdy je dvouhodinový film sice rozdělen do čtyř větších bloků, ale s každým se změní žánr, a tak se dočkáme i hollywoodské satiry či (mimo)soudního dramatu. A styl co se týče okázalosti (přeplněná mizanscéna, campové kostýmy, nasvícení), rozhodně vybočuje z normy americké televizní produkce dramat podle skutečných událostí. Jenom škoda, že Behind the Candelabra, jak se snímek jmenuje, je asi příliš gay pro českou distrbuci, aby ho vydala i na Blu-rayi.

Bonusy (DVD): Film je distribuován bez bonusových materiálů.

Obraz (DVD): 16:9 / 2.35:1.

Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky.

Titulky (DVD): české.

Doporučená cena:
299 Kč (DVD - vychází pouze na tomto nosiči).

V obchodech od 20. listopadu 2013.

Film o filmu Liberace!.

Útok na Bílý dům (White House Down) (Bonton)

BD obal filmu White House Down / White House Down
V hollywoodské kinematografii se čas od času stane, že jsou v jednom roce uvedeny dva svým námětem, žánrem i cílovkou velmi podobné tituly. Byla by ale škoda Útok na Bílý dům minout či si ho plést s o poznání horším Pádem Bílého domu, který se do kin dostal dřív a byl komerčně úspěšnější. Se vzorci amerického akčního filmu přelomu 80. a 90. let pracuje mnohem důmyslněji, když jich kombinuje hned několik, sebeironicky přitom pomrkává na znalého diváka a na rozdíl od výše zmíněného "konkurenta" se nerozpadá do sledu atrakcí pro diváky, kterým ke spokojenosti stačí Rková přístupnost. Naopak je nejnovější Emmerichova destrukce amerických monumentů (vedle Bílého domu dojde i na Kapitol) velmi nápaditě vystavěna, když od 15. minuty každých deset minut dál dojde ke spojení řady vypravěčských linií několika protagonistů s navzájem protichůdným/společným cílem. Oproti Fuquově verzi záchrany americké demokracie se ta Emmerichova liší i ve vyznění, když jako nepřítele na místo Severních Korejců volí zrádce zevnitř a osobní vývoj protagonisty spočívá v získání práce ochranky u afroamerického prezidenta, kterého obdivuje jeho dcera a na kterého v dobrém změní názor i on jakožto jeho nevolič.

Bonusy (BD): Nepovedené záběry (cca. 6 min.); Série 13 minidokumentů - Energické duo: Channing Tatum a Jamie Foxx (4 min.); Muži akce: Příprava kaskadérů (cca. 4 min.); Seznamte se s Insidery: Herci ve vedlejších rolích (cca. 5,5 min.); Roland Emmerich - Navýšení sázky (cca. 5 min.); Příběh ze zákulisí: Od scénáře až na filmové plátno (cca. 3 min.); Bestie: Uvnitř prezidentské limuzíny (cca. 5 min.); Plná výzbroj: Pušky, granáty, tanky a vrtulníky (cca. 5 min.); Prezidentská péče: Velkolepá produkce (cca. 4,5 min.); Zničení Oválné pracovny - Rozbor speciálních efektů (cca. 4 min.); Odstranění bestie (cca. 3,5 min.); Obnova Bílého domu (cca. 9,5 min.); Speciální vizuální efekty bez limitů (cca. 3,5 min.); Světla, kamera, strhující akce (cca. 3,5 min.).

Bonusy (DVD): Série 4 minidokumentů - Energické duo: Channing Tatum a Jamie Foxx (4 min.); Muži akce: Příprava kaskadérů (cca. 4 min.); Seznamte se s Insidery: Herci ve vedlejších rolích (cca. 5,5 min.); Roland Emmerich - Navýšení sázky (cca. 5 min.).

Pozn.: bonusový materiál obsahuje české titulky.

Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.40:1.
Obraz (DVD): 16:9 / 2.40:1.

Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky, česky, Dolby Digital 5. 1 maďarsky, polsky, turecky, rusky, polsky (voice-over).
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, maďarsky, rusky, turecky, Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over), Dolby Stereo česky.

Tiulky (BD): anglické, české, arabské, bulharské, chorvatské, estonské, řecké, hebrejské, hindské, maďarské, islandské, lotyšské, litevské, polské, portugalské, rumunské, ruské, srbské, slovenské, slovinské, turecké. 
Titulky (DVD): anglické, české, arabské, bulharské, chorvatské, estonské, hebrejské, hindské, islandské, lotyšské, litevské, polské, portugalské, rumunské, ruské, sbrské, slovenské, slovinské, turecké, ukrajinské, maďarské.

Doporučená cena:
499 Kč (BD v klasickém balení), 599 Kč (BD ve steelbooku), 399 Kč (DVD).

V obchodech od 20. listopadu 2013.

Nepovedené záběry z filmu Útok na Bílý dům.

Je třeba zabít Sekala (Magic Box)
BD obal filmu  / Je treba zabít Sekala
Při troše zjednodušování lze napsat, že u Je třeba zabít Sekala existují dva názorové tábory. Překvapivě se shodují, že jde o povedený film, ale rozcházejí se na tom, jestli není přeceňovaný, protože rekordních 10 Českých lvů je (ne)zasloužených. (Faktická: pokud u Ve stínu započítáme i sošku za plakát, tak Ondříčkův neonoir Michálkův eastern dorovnal.) Na malé ploše BD a DVD tipů tento spor ani rozčísnout nelze, protože má širší rozměr než na jednu vesničku omezený příběh o sedlákovi Sekalovi (Boguslaw Linda) a uprchlíkovi Jurovi Baranovi (Olaf Lubaszenko) za dob německé okupace. Vydání na Blu-rayi v remasterované edici dá ale vyniknout promyšlenému stylu, kdy kameraman Martin Štrba pracuje s několika plány najednou a dlouhými jízdami, zatímco volba prostředí a práce se zvukem tvoří kontrast k dramatu, které se odehrává na jednom místě.

Bonusy (BD): Fotografie z natáčení.
Bonusy (DVD): Fotografie z natáčení.

Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 1.85:1.
Obraz (DVD): 16:9 / 1.85:1.

Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 česky.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 česky.

Tiulky (BD): české, anglické. 
Titulky (DVD): české, anglické.

Doporučená cena:
399 Kč (BD), 99 Kč (DVD).

V obchodech od 13. listopadu 2013.

Ukázka z filmu Je třeba zabít Sekala.

Wolverine (The Wolverine) (Bonton)

BD obal filmu Wolverine / The WolverineWolverinovo druhé samostatné dobrodružství bez kolegů s genofondem X dopado lépe, než když jsme sledovali jeho přiznaně osmdesátkově přepálený origin story. V sequelu a zároveň spin-offu k X-Men: Poslední vzdor je drsňák s adamantiovými drápy zranitelný hned nadvakrát: jednak emocionálně, protože se vyrovnává se smrtí milované mutantky Jean Grey, jednak fyzicky, když v Japonsku přijde o část svých regeneračních schopností. Posun k větší uvěřitelnosti a strachu o nejoblíbenějšího z Xavierových rekrutů funguje díky tomu, že je ústřední postava pojata jako následovník archetypu hrdinů-soliterů (především protagonistů westernů a samurajských epik z 50. let, městských thrillerů z let 70.). Selhává ovšem spojení těchto tradic s komiksovou poetikou, z které vychází nedostatečně motivovaní záporáci s nadpřirozenými schopnostmi a scény střetů s robotickými arcilotry. A prodloužená verze tuto propast ještě více prohlubuje. 

Bonusy (BD - 2D):  Kinoverze a prodloužená verze; Komentář režiséra u prodloužené verze; Alternativní závěr; Roninova cesta – Podívejte se, jak tvůrci příběh převáděli z komiksu na filmové plátno.

Bonusy (DVD): Roninova cesta - Inspirace: Roninovo putování.

Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.40:1.
Obraz (DVD - 2D): 16:9 / 2.40:1.
Obraz (DVD - 3D): 16:9 / 2.40:1 + 3D.

Zvuk (BD - 2D): 7.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, kastilsky, maďarsky, Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over), Dolby Stereo kastilsky. 
Zvuk (BD - 3D):
7.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, rusky, turecky, Dolby Stereo francouzsky.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 angicky, česky, hindsky, tamilsky, telugsky.

Titulky (BD - 2D): anglické, české, kastilské, maďarské, polské.
Tiulky (BD - 3D): anglické, české, slovenské, francouzské, holandské, ruské, arabské, bulharské, chorvatské, estonské, řecké, hebrejské, islandské, litevské, lotyšské, portugalské, rumunské, srbské, slovinské, turecké, ukrajinské.
Titulky (DVD): anglické, české, arabské, bulharské, chorvatské, hebrejské, hindské, islandské, portugalské, slovinské, tamilské, telugské.

Doporučená cena:
599 Kč (3x BD, 2D + 3D, balení s návlekem), 699 Kč (3X BD, 2D + 3D, balení ve steelbooku a s návlekem), 399 Kč (DVD).

V obchodech od 27. listopadu 2013.

Upoutávka na DVD/Blu-ray vydání filmu Wolverine.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY