Noe: první trailer biblického velkofilmu je tady!

Vydáno: 14.11.2013 17:04 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Darren Aronofsky představuje svůj dlouho očekávaný náboženský epos Noe v prvním epickém traileru, který slibuje rozmáchlou, ale stále osobitou autorskou podívanou. UPDATE: doplněn druhý trailer.
Hollywoodská velkolepost vrací úder...a kupodivu k tomu není potřeba tuna digitálních triků a do očí bijících green screenů, ale poctivá dávka rozmáchlé výpravy naroubovaná na epický příběh biblických rozměrů. Známý příběh o Noemově arše a potopě světa je ve filmografii Darrena Aronofského dosti ojedinělým počinem, jelikož se jedná o jeho první velkou produkci, zároveň snímek nevybízející k jakékoliv formální ekvilibristice a také o velmi ambiciózní pokus Hollywoodu vzkříst zájem o náboženské velkofilmy.

Ty frčely hlavně v šedesátých letech minulého století se snímky jako Desatero přikázání nebo Král králů. Nyní však tíhu světa na svých bedrech nese Noe (charismatický Russell Crowe), který musí postavit archu pro veškeré tvorstvo a zachránit ho tak před potopou. A dvě plnohodnotné upoutávky přesvědčují o tom, že půjde o hollywoodský spektákl se vším všudy - jednak lákající na okázalé atrakce ve stylu těch nejprostších megafilmů (potopa, bitvy, zvířata), jednak na adaptaci předlohy s vydatným myšlenkovým podhloubím. To by mohl být vlastně tak trochu problém, ale když za kamerou stojí Aronofsky, dostáváme větší záruku, že nedostaneme jen jednoduchou náboženskou agitku nebo hloupý CGI velkofilm.

Zajímavé je také celkové uchopení, které se s maximální pečlivostí věnuje samotným charakterům a ty pak zasazuje do širšího kontextu. Důraz na lidskou stránku bude zřejmě zásadním tématem filmu, který bude kombinovat intimní příběhovou rovinu s megalomanskou rozmáchlostí. Noe sice na prvních testovacích projekcích studio Paramount moc nepotěšil, nezbývá tak než doufat, že se Aronofskyho otisk pod producentskými střihačskými nůžkami neztratí.

Dva trailery zhlédněte níže. Noe dorazí do českých kin 27. března příštího roku.

Originální trailer filmu Noe

Mezinárodní trailer filmu Noe


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY