Nymfomanka bude hard-core, ale nebude uncut

Vydáno: 12.11.2013 17:08 - | foto: facebook tvůrce

Nymfomanka Larse von Triera měla být v dánských a norských kinech uvedena ve dvou částech a každá ve dvou verzích - cenzurované a necenzurované. Magazín Ekko ale informoval, že se věci mají jinak.
Fotografie z filmu Nymfomanka / NymphomaniacPřed (necelými) dvěma měsíci jsme vás informovali, že Nymfomanka bude v Norsku a Dánsku uvedena ve své pětihodinové verzi, která bude rozdělena na dvě části - a tyto budou k vidění jak v soft, tak hardcore provedení. V posledních dvou dnech se ale plány změnily, a to hned několikrát. Distribuce dvou dílů stále platí, ale ty budou z komerčních důvodů prostříhány, aby měly dohromady hodiny čtyři. A důvod? Ryze komerční.

Ředitel produkční společnosti Zentropa Peter Aalbaek Jensen se vyjádřil, že je potřeba zajistit, aby investoři dostali nazpátek svých deset milionů, které vložili do rozpočtu. Kontroverzní téma je sice použitelné při propagaci, ale ztěžuje pozici snímku na trhu... a původní stopáž by neumožňovala naprogramování obou dílů v jeden den back-to-back víc než jedenkrát za sebou. Navíc přes dvě hodiny pro každou část automaticky znamená mínus jeden programový slot v programu multikin.

Uma Thurman ve filmu Nymfomanka / NymphomaniacAuteuristy nejspíš znepokojí, že se na výsledném sestřihu nepodílel samotný Lars von Trier. Ti by ale měli vědět, že ten jakoukoliv dokonalost výsledného tvaru odmítá (zpětně se velmi kriticky staví ke své Evropě) a se zkrácením Dogville pro mezinárodní distribuci neměl problém, i když za něj nebyl zodpovědný. Aalbaek Jensen k tomu dodává, že "kratší verze je proti Trierově vůli, ale akceptuje ji, protože rozumí mechanismům trhu. Nemůžete natočit film za víc než 11 milionů amerických dolarů, který je tak dlouhý. Pět a půl hodin je natolik obrovský extrém, který radikálně sníží hodnotu na trhu, že investoři by měli pocit, že koupili holuba na střeše".

Podle nejaktuálnějších zpráv to navíc vypadá, že nebudou dva sestřihy (soft a hardcore), ale pouze jeden. Potěšující je, že se Aalbaek Jensen rozhodl pro sexuálně explicitní variantu, ovšem trierovci by se neměli radovat předčasně. Zbytek světa bude mít k dispozici necenzurovanou variantu, s kterou může dělat, co uzná za vhodné (např. rozmazávat problematické záběry). Ovšem bude to ta dvoudílná vystříhaná, která půjde v Dánsku a Norsku. Uvidíme, jak na to zareaguje český distributor, protože slova ředitele distribuční společnosti Aerofilms už neplatí. S ohledem na to, že za kinosestřih je zodpovědný producent, se nabízí otázka: kdo je tady ředitel?


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY