Preview: Vše je ztraceno - Stařec a moře?

Vydáno: 07.11.2013 17:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Robert Redford a moře. Takto jednoduše by se dal charakterizovat nový film Vše je ztraceno tvůrce politického dramatu Margin Call J.C. Chandora. Bude to ale divákům zvyklým na spektakulární podívanou stačit?
Robert Redford ve filmu Vše je ztraceno / All Is LostVše je ztraceno je na první pohled velmi neobvyklý a výjimečný projekt. V hlavní a jediné roli jen a pouze Robert Redford a širý oceán. Přijít v dnešní době, v éře nákladných a bombastických velkoprodukcí s něčím tak "šíleným", jako je tento film, se jeví jako, lehce řečeno, zvláštnost. V hlavní roli se sice objevuje živoucí herecká, režisérská a producentská legenda a nepochybně jedna z ikon americké kinematografie, nikdo menší než držitel Oscara za režii Obyčejných lidí, ale bude to dostatečný důvod  pro "regulerní" návštěvníky kina, aby se na Vše je ztraceno vydali? Snad ano, minimálně pro Redfordovy fanoušky, kterých jistě také není málo.
Děj filmu začíná slovy Našeho muže (název hlavní postavy - Redford): "Lituji. Vím, že na tom v tuto chvíli tolik nezáleží. Ale snažil jsem se. Myslím, že byste se mnou všichni souhlasili, že jsem se snažil. Chtěl jsem být poctivý, silný, přívětivý a opravdový. Ale nebyl jsem. Vše je ztraceno." Poté se Náš muž probouzí a zjišťuje, že se jeho plachetnice na otevřeném moři srazila s nákladním kontejnerem plným bot. Od této chvíle začíná jeho souboj o život. Kromě poškozeného trupu lodi ho čekají další nástrahy moře, především silná bouře a také žraloci. Najde hrdina dostatek vůle a síly přežít sám na otevřeném moři?

Jak již bylo napsáno v úvodu, celý film stojí pouze a jen na bedrech jediného herce. Film tedy nedisponuje ani herci ve vedlejších rolích, ani podpůrným počítačovým doprovodem, jako například v případě tygra ve filmu Pí a jeho život. Redford si tu musí vystačit zcela sám, čímž se jeho kreace blíží například Hanksově epizodě ztroskotání Fotografie z filmu Vše je ztraceno / All Is LostTrosečníkovi (bude se ale muset obejít bez jeho imaginárního přítele Wilsona). Redford ostatně už má zkušenosti se survivalem v divoké přírodě z klasického westernu Sydney Pollacka Jeremiah Johnson. V ohledu na téměř němý herecký výkon, s výjimkou hlasu Našeho muže z úvodu a několika jeho SOS volání z palubní vysílačky, nemá film klasické dialogy a scénář je proto pouze popisem vlastní dějové akce. Hlavní tíha hereckého výkonu leží v Redfordových gestech, grimasách a především řeči těla. V případě sedmasedmdesítiletého hereckého veterána je pozoruhodné i to, že se nenechal ve fyzicky náročných vodních scénách zaskakovat kaskadérem.  

Vše je ztraceno je dílem J.C. Chandora. Je zajímavé, že jeho předchozí snímek, thriller o bankovní krizi na Wall Street Margin Call byl klasickým "umluveným" filmem s celým ansámblem herců. Film s přehršlí dialogů a minimem fyzické akce. V tomto směru je Vše je ztraceno křiklavým protipólem k Margin Call. Chandor Redforda oslovil s nápadem obsadit ho do svého filmu v roce 2011 na festivalu v Sundance, jehož je Redford zakladatelem, dlouholetým předsedou a reprezentativní tváří, kde právě Chandor svůj celovečerní debut uvedl.

Fotografie z filmu Vše je ztraceno / All Is LostVše je ztraceno měl již premiéru jednak mimo soutěž na letošním ročníku filmového festivalu v Cannes, kde sklidil Redford za svůj výkon ovace ve stoje a v říjnu také v Los Angeles a New Yorku. Prozatím se film setkává výhradně jen s pozitivními reakcemi, které chválí především mistrovský výkon hlavního představitele. Film, který byl nepochybně náročný i po technické stránce, je prý ale také v tomto aspektu skvělý, především v oblasti zvuku. Hudbu k němu složil Alex Ebert, jinak leader indie folkové skupiny Edward Sharpe an the Magnetic Zeros. Toto je jeho první spolupráce s filmem.
 

Vše je ztraceno má všechny předpoklady proto, stát se silným a netradičním zážitkem, i když je jasné, že komerční rekordy trhat nebude. Inteligentní podívanou s proklamovaným "oslnivým" hereckým výkonem ale nejspíše nabídne. A také jsem zvědavý, zda Redford nakonec za svůj vychvalovaný výkon nezíská také svého vůbec prvního hereckého Oscara. Je to zvláštní, ale tato herecká legenda má na svém kontě pouze jednu hereckou nominaci za Podraz.

Vše je ztraceno má premiéru v českých kinech 12. prosince 2013.


Oficiální trailer filmu Vše je ztraceno


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • tak dostane další hereckou nominaci a oskara si ... (Anonym, 07.11.2013 23:25) Reagovat

    tak dostane další hereckou nominaci a oskara si odnese Hanks, nebo McConaughey :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY