Evropské filmové ceny rozdány

Vydáno: 29.10.2013 05:00 - | foto: Film Europe

Vůbec poprvé byly některé kategorie Evropských filmových cen rozdány v předstihu. Evropská filmová akademie, která o jejich udělení rozhoduje, vyhlásila šest vítězů v technických kategoriích. V jakých a kdo se jím stal?
Toni Servillo ve filmu Velká nádhera / La grande bellezzaEvropské filmové ceny byly rozdány v následujících šestici kategorií: kamera, střih, výprava, kostýmy, hudba a zvuk. Na jejich udělení se shodla sedmičlenná komise v Berlíně, která se je rozhodla vyhlásit a předat samostatně z toho důvodu, aby se výhercům dostalo větší mediální pozornosti. Zdůvodnění je to poněkud úsměvné, když se vezme v potaz, že vyjmenovaná šestice je ryze technická, a tak divácky nejméně atraktivní, a jejich vyhodnocení mimo hlavní večer nezajistí tolik publicity.

Přejděme ale k vítězům. Asaf Sundry si odnesl cenu za kameru izraelského psychologického dramatu Vyplnit prázdnotu debutující režisérky Ramy Burshteinové. Komise svůj výběr zdůvodnila tím, že kamera je ve snímku velmi "intuitivní, realistická a poetická zároveň, zkoumající postavy s něhou v prostředí, které je většině z nás neznámé".

Fotografie z filmu Velká nádhera / La grande bellezzaVelká nádhera, která vstupuje tento čtvrtek do české kinodistribuce, obdržela cenu za střih pro Cristiana Travaglioliho. Argument, že "střih neustále stimuluje smyslový prožitek", dává další důvod k natěšenosti na poslední Sorrentinův počin, který si na základě něj vysloužil srovnání se samotným Federicem Fellinim.
 
Jelikož personifikace není nikdy dost, výprava v Anně Kareninové Joea Wrighta "se chová, jako kdyby byla sama postavou". Sarah Greenwoodovou, která jí měla na starost, to jistě muselo potěšit, když se přechází z jeviště do plenéru a zase zpátky. Ne že by výprava byla postavou samou o sobě, ale velmi dobře napomáhá vyjadřovat, nakolik je dobová morálka, s níž se hrdinové potýkají, svazující, nakolik jsou nuceni hrát role a deklamovat dialogy. 

Fotografie z filmu Sněhurka: Jiný příběh / BlancanievesSněhurka: Jiný příběh zaujala porotce svými kostýmy, které kombinují "španělskou tradici a řemeslo se svobodou gotické pohádky". Pro návrháře kostýmů Paca Delgada tak jde o další výrazný titul v jeho nepočetné, zato výrazné filmografii (opakovaně spolupracoval s Pedrem Almodóvarem). Za Sněhurku má Paco, jehož rodné jméno je Francisco Delgato Lopéz, doma již Goyu a nejvěšího úspěchu dosáhl s nominací na Oscara za nejnovější muzikálové Bídníky.

Matz Müller a Erik Mischijew byli vyhodnoceni jako nejlepší evropští zvukaři za spolupráci na druhém dílu trilogie rakouského kontroverzního filmaře Ulrichá Seidla Ráj: Víra. Podle porotců dovedou "proměnit zvuk každodenního života do (hudební) kompozice". V kategorii hudba byl nepřekvapivě oceněn žijící klasik Ennio Morricone za svou v pořadí osmou spolupráci s italským tvůrcem Giuseppem Tornatorem na Nejvyšší nabídce.

Fotografie z filmu Nejvyšší nabídka / La migliore offerta"Zbytek" Evropských filmových cen bude vyhlášen 9. listopadu na sevillském filmovém festivalu a ceremonie s jejich předáním je naplánována na 7. prosince v Berlíně. Brzy tedy očekávejte další informace, prozatím si můžete doplnit některé z vítězných titulů, které jste neviděli, ale dostali se do českých kin (Anna Karenina, Sněhurka: Jiný příběh, již brzy Velká nádhera; ostatní byly k vidění na festivalech).


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY