Preview: americký remake Oldboye

Vydáno: 01.11.2013 17:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Americký remake kultovního jihokorejského snímku Old Boy z roku 2003 je už na světě a týden po americké premiéře vstoupí i na plátna českých kin. Bude to stejná bomba jako před deseti lety?

Druhý díl trilogie pomsty Old Boy jihokorejského režiséra Park Chan-wooka byl už v době svého vzniku oslavován nadšenými kritiky v čele s Quentinem Tarantinem. Ten mu jako předseda poroty na filmovém festivalu v Cannes v roce 2004 vyslovil uznání a režisér Park zde za něj obdržel velkou cenu poroty. Old Boy se brzy u mnoha diváků zařadil mezi nejpopulárnější a nejoceňovanější asijské tituly vůbec. Bylo pak jen otázkou času, kdy se na jeho remake vrhnou Američané, kteří si v remacích libují, ať už evropských či jakýchkoliv jiných úspěšných děl.  

Josh Brolin ve filmu Oldboy / OldboyO první americké verzi remaku Old Boye se uvažovalo již v roce 2008. Do tohoto projektu byl zainteresován herec a zpěvák Will Smith, který si jako ideálního režiséra představoval Stevena Spielberga. Projekt byl nakonec kvůli soudním tahanicím odložen k ledu až do roku 2011, kdy se o něj začal ucházet afroamerický režisér Spike Lee, který se nakonec stal režisérem definitivní verze nového Oldboye. Zatímco pro hlavní roli byl vybrán na první pokus Josh Brolin, s obsazením jeho oponenta byl dlouho problém. Nakonec odpadla všechna zvučná jména a místo Christiana Balea, Colina Firtha či Clivea Owena získal roli jihoafrický herec Sharlto Copley. Ve filmu se dále objeví mimo jiné Elizabeth Olsen a Samuel L. Jackson, který se ke spolupráci s režisérem vrací po více jak dvaceti letech od dramatu Tropická horečka.

Děj přenesený do amerických reálií pochopitelně doznal změn i ve jménech postav. Muž, uvězněný na 20 let (v originále na 15) se proměnil z obchodníka Oh Dae-Su na reklamního agenta jménem Joe Doucett (Brolin). Ale i on bude v nové verzi pátrat po motivech svého uvěznění, za kterým stojí Adrian Pryce (Copley) a zřejmě i jeho čeká bolestné prozření a pochopení stejně jako hrdinu původního Old Boye. Zápletka původního filmu byla prodchnuta jednak motivem pomsty, ale v druhém plánu ještě motivem pozvolného odkrývání pravdy, proti které bylo hrdinovo uvěznění jen malým soustem. 

Samuel L. Jackson ve filmu Oldboy / OldboyTakže co lze od nového Oldboye očekávat? Režisér Spike Lee je uznávaný pro svůj angažovaný postoj, ale především pro svůj osobitý režijní styl. To se dá říct o jeho autorských filmech, jako bylo jeho drama o bující rasové nenávisti v newyorském Brooklynu Jednej správně nebo v adaptaci knihy Davida Benioffa 25. hodina s Edwardem Nortonem. Ale s remakem se Spike Lee setkává ve své tvorbě vůbec poprvé a těžko tedy soudit, zda se vydá cestou pouhého "zkopírování" nebo se vydá vlastní a originální cestou. Na plátna našich kin se přitom Spike Lee vrací po dlouhých sedmi letech od uvedení thrilleru Spojenec. Jeho válečné drama z roku 2008 Miracle at St. Anna se do našich kin ani nedostalo.

Josh Brolin, Elizabeth Olsen ve filmu Oldboy / OldboyScénář k Oldboyovi napsal Mark Protosevich, který slíbil fanouškům na letošním newyorském Comic-Conu, kde se objevil po boku herců z filmu Poma Klementieffa a Michaela Imperioliho, že nás čeká podobně "psychologicky zvoraný konec" jako v Parkově originále. Protosevich přirovnal remake Old Boye k způsobu, jakým se dělají cover verze písní: "Některé předělávky jsou pouze duplikáty, nepřejete si, aby se jednalo pouze o otrocké verze. Druhým extrémem jsou zase verze, kde se změní kompletně vše. To, co jsme chtěli vytvořit je něco, v čem poznáte originál, ale přinesete mu něco vlastního." Doufejme, že to Protosevich s Leem splnili a že to nebude pouze a jen ten otrocký přepis. 

Trailer filmu, předvedený tamtéž, sklidil nadšený ohlas a píše se, že rozptýlil poslední obavy toho, že Oldboy znehodnotí originál. Doufejme také, že nadšený ohlas vzbudí i hotové dílo a že si jím tvůrci neuříznou ostudu. Na vlastní oči se o tom přesvědčíme už zhruba za měsíc.

Oldboy má v českých kinech premiéru 5. prosince 2013

Český trailer filmu Oldboy / Oldboy


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY