Nejlepší filmy roku 2013 podle Quentina Tarantina

Vydáno: 05.10.2013 15:00 - | foto: facebook tvůrce

K blížícímu se konci roku patří bilancování, které ve filmovém světě představují různé žebříčky toho nej. Quentin Tarantino přišel se svou dosavadní TOP 10 2013, kterou se můžete nechat inspirovat.
Fotografie z filmu Nespoutaný Django / Django UnchainedQuentin Tarantino v druhé dekádě 21. století nepřispěl se svým TOP 10 pouze loni, když byl zaneprázdněn prací na Nespoutaném Djangovi. S letošním si pospíšil, ale je třeba mít na paměti, že nejde o definitivní seznam, protože do konce roku zbývají ještě dva měsíce, během kterých mohou přibýt další tituly a zamíchat pořadím. Desítka totiž zatím není seřazena podle preferencí, ale podle abecedy (s ohledem na anglické, ne vždy původní názvy). Seznam, který naleznete níže, byl původně publikován na stránkách The Quentin Tarantino Archives, na kterých můžete nalézt i TOP 10 2011 a TOP 10 2010

1. Afternoon Delight (r. Jill Soloway).
2. Před půlnocí (Before Midnight, r. Richard Linklater).
3. Jasmíniny slzy (Blue Jasmine, r. Woody Allen).
4. V zajetí démonů (Conjuring, James Wan).
5. Drinking Buddies (r. Joe Swanberg).
6. Frances Ha (r. Noah Baumbach).
7. Gravitace (Gravity, r. Alfonso Cuarón).
8. Kick-Ass 2 (r. Jeff Wadlow).
9. Osamělý jezdec (Lone Ranger, r. Gore Verbinski).
10. Apokalypsa v Hollywoodu (This is The End, r. Seth Gordon, Evan Goldberg).

Quentin Tarantino ve filmu Nemilosrdný střelec / Sukiyaki Western DjangoNejspíš nepřekvapí, že se převážně jedná o americké filmy, protože ty dominovaly Tarantinovým žebříčkům i v loňských letech. Povětšinou jde o kombinaci velmi kvalitního žánrového mainstreamu s divácky přístupnými indie počiny. A přítomnost některých, nad jejichž zařazením mezi to "nej." by se nejspíš většina z nás pozastavila, se dá vysvětlit následovně: britské Kick-Ass 2 je na seznamu, protože tam byla před lety i jednička, Osamělý jezdec je pochopitelný vzhledem k tvůrcově afinitě k žánru westernu.

Potěšující je, že nadpoloviční většina (7 z 10) byla uvedena v české kinodistribuci. Máte možnost se inspirovat, pokud váš vkus konvenuje s tím Tarantinovým, a doplnit si resty.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY