Televize: 5 důvodů, proč dát šanci Agents of S.H.I.E.L.D.

Vydáno: 26.09.2013 18:00 - Natálie Bergerová | foto: facebook tvůrce

Světlo na konci tunelu? Jsou tu agenti z Marvelu. Pokud se nemůžete dočkat nových Avengers, zapněte bednu a otočte volume prudce doprava. Je tu Joss Whedon a před stýskáním vás zachrání jeho štít. Pardon, S.H.I.E.L.D.
Fotografie ze seriálu  / Agents of S.H.I.E.L.D.Hrdinové dnes nemají žádné soukromí. Vlezete jako pavoučí muž do hořícího domu, vyskočíte z padesátého patra s něžnou dívkou v náručí a první, co uvidíte, nejsou oči plné obdivu, ale zvědavou hackerku, která si Vás drze nahraje na mobilní telefon a navíc blábolí o nějaké tajné organizaci, která vás chce zabít. Na scénu vzápětí vchází důvěrně známý agent Phil Coulson, pro něhož jsme po obětování v posledních Avengers prolévali krokodýlí slzy a který řídí tým supertajných agentů v supertajné organizaci S. H. I. E. L. D.  Na mrtvolu vypadá překvapivě ve formě, zdá se ale, že o svém probuzení nemá úplně ty nejpřesnější představy. Čichám čichám nějakou zásadní biotechnologii. Nebo starý dobrý zázrak?
Ale dost spoilerů. Tohle není klasická recenze jedné epizody ani rekapitulace dění, po zhlédnutí pilotu Vám ale přináším pět důvodů, proč dát agentům z S.H.I.E.L.D. šanci. Jedno mají společné: jsou to trademarky Josse Whedona. Ten je jeden z mála lidí v Hollywoodu (zdravíme J. J. Abramse), kterému se do kina a před obrazovku daří přitáhnout mužské i ženské plémě. Zná fígle, na které vábí comicsové geeky, co se hodiny toulají v podzemních prostorách Forbidden Planet, okouzlí i dívky, jejichž komiksový rozhled končí u Čtyřlístku a které na whedonovském vesmíru přitahuje chytrý humor, utahování si ze superhrdinských mýtů a samozřejmě charismatický hrdina pro vlhké sny (zdravíme Roberta Downeyho jr.). Se svým rodinným projektem (přibral k němu i manželku a bratra) má Whedon nemalé ambice: zachránit Ameriku před katastrofou a světové publikum před nudou. Je tady úroveň Sedm: jste na ni připraveni?

1. Obyčejný člověk ve světě superhrdinů: agent Coulson

Clark Gregg ve filmu Avengers / The AvengersVe filmech agent Coulson (famózní Clark Gregg) funguje jako styčná spojka mezi poněkud svéráznými marvelovskými superhrdiny. Přes malý prostor na filmovém plátně byl Coulson vždycky jednou z mých nejmilejších postav, se svým suchým humorem anglického gentlemana a stoickým postojem k intergalaktickým katastrofám nás vrací z výšin zpátky na zem. Jedna z nejvtipnějších scén v Thorovi s odkazem na Iron Mana je, když před šokovanými agenty přistane obří robotická potvora a jakýsi terénní agent se zeptá Coulsona: "To je nějaká Starkova hračka?" A Coulson posmutněle odpoví - a je v tom celá tíha pěšáka, co má na starosti zlobivé superhrdiny-  "Netuším. Nikdy mi nic neřekne."

A teď je Coulson zpět a coby bonus za své zmrtvýchvstání získal jednu z hlavních rolí. Sice tu nemá své nadpozemské parťáky (protože ti žijí v domnění, že je na Onom světě, nejspíš proto, že na cameo nezbyl čas nebo peníze), ale zato dává dohromady zajímavý tým agentů. Vypadá sice jako ušlápnutý úředníček od Kafky, ale tenhle malý hrdina z lidu je naším štítem před nadpřirozenými úkazy, nebezpečnými technologiemi a neřády všeho druhu. Ani superschopnost mu nechybí: jeho komediální timing nemá v přilehlých vesmírech konkurenci. Kromě Jeremyho Clarksona, ale ten bohužel roli odmítl.

2.  Whedonovský humor a chytré dialogy

Fotografie z filmu  / Agents of S.H.I.E.L.D.Marně přemýšlím, jak do češtiny přiléhavě přeložit tongue-in-cheek, styl humoru, který je chytrý, břitký, plný hlášek a slovního ping-pongu mezi postavami. Vlastně takový comicsový screwball, poměrně často totiž v ozvěnách slyšíme nikoliv válku světu, ale válku pohlaví. Není to legrace, z níž se smíchy potrháte, ale takové to příjemné cuknutí koutků, když posloucháte, jak se dohaduje anarchistická hackerka s poněkud upjatým analytikem a dává mu to pořádně sežrat. Nechybí popkulturní reference a další verbální parádičky, kterými je scénář doslova prošpikován. Moje oblíbená hláška z pilotu? Vysvětlení a vzápětí nonšalantní shození zkratky S.H.I.E.L.D.

3. Konstrukce a dekonstrukce mýtů a klišé

Fotografie z filmu  / Agents of S.H.I.E.L.D.Whedon je starý lišák: i v agentech znovu dělá to, co tak perfektně funguje v marvelovském makrovesmíru: nejprve mýty staví, aby je pak jemně a podvratně boural dobře mířenými podpásovými hláškami a shazovačkami. Většinou to funguje tak, že zatímco jedna postava položí zásadní existenciální otázku, ta druhá na ni odpoví břitkým vtipem. V Avengers tohle dělal komik Stark s rozvážným kapitánem Amerikou, podobně to funguje i v rámci týmu agentů. Víte třeba, jak v agentech pokračuje hláška "S velkou mocí přichází…."? Dynamika Whedon-stavitel vs. Whedon-ničitel je zkrátka zárukou úspěchu. Všichni jsme geekové (kromě mě), ale víme o tom (kromě mě). A děláme si z toho legraci.

 4. Silné ženské hrdinky, dobře postavený tým

Fotografie z filmu  / Agents of S.H.I.E.L.D.Zatímco nejlepšímu scenáristovi Hollywoodu (Aaronu Sorkinovi) je vyčítáno (často právem), že píše slabé a hysterické ženské hrdinky z roku raz-dva, Whedon už v Buffy dokázal, že umí napsat silnou zajímavou ženskou postavu mlátící upíry, aniž by jí ubral na půvabu. Nebo si vzpomeňte na Scarlett Johansson v Avengers, která svou Černou vdovu vybavila sílou, charakterem a humorem. V týmu agentů S. H. I. E. L. D. jsou tři zajímavé ženy: poněkud anarchistická hackerka Skye (Chloe Bennet ze seriálu Nashville): nová posila, trochu praštěná, pravděpodobně geniální a posedlá superhrdiny, která má i v příšerných situacích obludně dokonalý účes. Vedle ní se pohybuje laboratorní krysa Jemma, dovozem z Anglie, která prolamuje klišé o hloupých blondýnkách, a asijská pilotka a expertka na zbraně Melinda, která je zatím tajemná jak hrad v Karpatech.

Všechny pochopitelně vypadají jako supermodelky v zácviku, ale to se jim jako agentkám bude hodit - při vyjednávání s mimozemskými obludami není žádná zbraň dost podpásová, no ne? Nesmím zapomenout ani na navrátivší se Cobie Smulders, která má na rozdíl od Coulsona přesnou představu o tom, jak to bylo s jeho báječnou dovolenou na Tahiti. Sekunduje jim jakýsi upjatý tvrďák, wannabe-Bourne s tváří hezounka, nezbytný technický specialista a další pánové. Zatím se zdá, že celek bude víc než jen suma částí, tak se nechme překvapit, ale z předchozích projektů mi připadá, že Whedon by na týmovou chemii mohl psát recepis.

5.  Nevypadá to jako další televizní béčko

Fotografie z filmu  / Agents of S.H.I.E.L.D.Pilotní díl ukázal, že i televizní seriál může vypadat lépe než Smallville a podobné superhrdinské hokus-pokusy, které se odehrávají kdesi v Západákově v jedné kavárně, jedné škole a jedné farmě. Zajímavé lokace a kulisy, solidní triky, parádní střih a kamera, zkrátka filmový look a atmosféra něčeho většího, co nelze přesně popsat, zapříčiní, že zapomenete, že se díváte na seriálový spin-off. Pokud to porovnáme s konkurencí, nabízí se slovo "cool-ervoucí", ostatně padl na to poměrně mastný rozpočet z bezedné pokladny Marvelu. Zároveň je třeba připsat k dobru, že ani pilot není ohlušující procházka mezi mega-giga-hyper výbuchy a akčními zvěrstvy (zdravíme Michaela Baye). S.H.I.E.L.D. má sice cit pro velikost a monumentálnost, ale nechybí mu uměřenost ve stylu "čtyři bomby stačí, drahoušku". Ačkoliv… pokud jste se v Potterovi zamilovali do létajícího Fordu Anglia, máte se na co těšit.

P. S. První díl natočil Whedon. Doufám, že další díly pojedou v režimu pilot, nikoliv autopilot. Není malých rolí a malého plátna, jsou jen velké a malé příběhy.

Originální trailer seriálu Agents of S.H.I.E.L.D.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • hmmmm........ všetko čo je napísané je pravda ... (Zoltan, 28.09.2013 20:52) Reagovat

    hmmmm........ všetko čo je napísané je pravda ale koniec koncov to nevybočuje zo štýlu epizodických (aj keď časom budeme sledovať nejakú spájajúcu linku) seriálov s klišé typu "všetko dobre dopadne"..........

    ak ste si už zvykli na seriály ktoré nesledujú klasické idylické tvorenie deja (Sopranovci, Breaking Bad, Game of Thrones) je to prinajlepšom oddych, kde sa par krat pousmejete nad hláškami

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY