Nymfomanka by se mohla zcela odhalit v Cannes

Vydáno: 20.09.2013 08:30 - | foto: facebook tvůrce

Nymfomanka nás každý měsíc dráždí zajímavými informacemi, které zvyšují naši natěšenost, až se s ní setkáme na plátnech kin. Vypadá to, že na hard core verzi si budeme muset počkat do Cannes.
Fotografie z filmu Nymfomanka / NymphomaniacLars von Trier je kontroverzní osoba s velmi svérazným smyslem pro humor, který nevyhovuje nárokům politické korektnosti. Před dvěma lety byl na filmovém festivalu v Cannes vyhlášen osobou nežádoucí (persona non grata), když na tiskové konferenci k jeho (před)poslednímu snímku Melancholia tropil podvratné žerty na téma kinematografického průmyslu, celebrit, homosexuálů, alkoholiků a druhé světové války. Samozřejmě vadilo poslední jmenované (a především empatické prohlášení, že "rozumí Hitlerovi"), protože z některých věcí se humor nedělá, případně je povolené pouze černobílé nahlížení na demonizovanou figuru bez jakýchkoliv odstínů šedi. A to přesto, že Trier jenom dopřál požadavkům na generování mediální kontroverze. 

Zákaz ovšem neplatí věčně, jak se také umělecký ředitel festivalu Thierry Fremaux vyjádřil: "Byl vyhlášen ,persona non grata´ v roce 2011 a nebyl nikdy označen nežádoucím navždy." Dodal, že jakmile bude mít Trier připravený film pro Cannes, mohou celou věc znovu projednat. A tím "připraveným filmem" by měla být Nymfomanka ve své hardcore verzi. Není příliš velká pravděpodobnost, že by byla uvedena v soutěži, protože se nebude jednat o premiérový titul (soft-core varianta bude v dánských a norských kinech o vánočních svátcích tohoto roku, na jeden klip z ní se můžete podívat zde, na další zde).

Jak ale canneské uvedení ovlivní naplánovanou kinodistribuci (o které - a nejenom o ní - jsme přinesli informace zde)? Dá se předpokládat, že na Croisatte budou chtít exkluzivitu, a tak se necenzurovaná Nymfomanka podívá nejprve tam, než se rozdá zbytku světa. Na potvrzení této spekulace je ale třeba si počkat až do příštího jara, kdy bývá program Áčkové akce zveřejněn. Pokud se v něm objeví, doufáme v uspořádání tiskové konference za přítomnosti samotného Larse von Triera, který bude mít co dělat, aby trumfnul svá předchozí prohlášení. Možná ale postačí samotná pětihodinová sexuální tragikomedie. 

Záznam celého diskuzního panelu k filmu Melancholie z Cannes 2011.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY