Za horizontem: brutálně zábavné Pawn Shop Chronicles

Vydáno: 29.08.2013 17:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Brutálně zábavná povídková komedie Pawn Shop Chronicles Waynea Kramera nabízí mimořádně vtipnou a chytrou podívanou s velmi netradičním příběhem i postavami a několika zvučnými jmény ve vedlejších rolích.

Pawn Shop ChroniclesRecenzoval/a Václav Limberk dne 29.08.2013 17:30. Brutálně zábavná povídková komedie Pawn Shop Chronicles Waynea Kramera nabízí mimořádně vtipnou a chytrou podívanou s velmi netradičním příběhem i postavami a několika zvučnými jmény ve vedlejších rolích. Hodnocení: 5
Pawn Shop Chronicles
Pawn Shop Chronicles
Drama / Komedie / Krimi
USA, 2013 , 112 min.

Režie: Wayne Kramer
Scénář: Adam Minarovich
Kamera: Jim Whitaker
Herci: Paul Walker, Matt Dillon, Brendan Fraser, Kevin Rankin, Vincent D'Onofrio, Norman Reedus, Chi McBride, Elijah Wood, D. J. Qualls, Pell James, Lukas Haas, Sam Hennings, Ashlee Simpson-Wentz, Michael Cudlitz, Thomas Jane


Hodnocení: 10/10
Pawn Shop Chronicles hodnocení na Kinobox.cz: 66.68 %
Pawn Shop Chronicles působí na první pohled jako zjevení. Nebýt Matta Dillona či Elijaha Wooda, mohl by divák nabýt dojmu, že jde o nějaký typický levný a nezávislý snímek, o který by ani pohledem nezavadil. Jenže na to, aby je člověk ignoroval, jsou Pawn Shop Chronicles až příliš chytře a neotřele napsané, zahrané i zrežírované. A těch několik známějších herců, kteří se ve vedlejších rolích objeví, tu můžete brát jako příklad toho, že i nízkorozpočtový a nezávislý snímek může nabídnout příjemná herecká překvapení včetně několika "velkých" jmen.

Fotografie z filmu  / Pawn Shop ChroniclesO čem tento povídkově laděný film na pomezí komedie a hodně černé komedie je? Středobodem vyprávění je zastavárna jednoho malého městečka. Zde se setkávají hlavní protagonisté a odsud se rozvíjí zápletka. Zastavárna patří jistému Altonovi (Vincent D'Onofrio), který zde po většinu času klábosí s přítelem Johnsonem (Chi McBride). 

Vše začne tím, že sem přijede mladík jménem Vernon (Lukas Haas), který tu zastaví brokovnici. Vernon chce se dvěma kumpány Raw Dogem (Paul Walker) a Randym (Kevin Rankin) přepadnout drogového dealera Stanleyho (Norman Reedus). O něco později, cestou na líbánky, navštíví Altonovu zastavárnu Richard (Matt Dillon) s novomanželkou Sandy (Rachelle Lefevre). Vše se ale změní v okamžiku, kdy Richard mezi zbožím zahlédne prsten, který daroval před šesti lety své první ženě Cindy (Pell James), která v té době záhadně zmizela.

Potom je tu ještě jistý Ricky (Brendan Fraser),  jenž rád imituje krále rock´n´rollu Elvise Presleyho a únosce žen Johny Shaw (Elijah Wood). Vše se odehrává na poli jednoho podivného maloměsta se dvěma holičstvími těsně vedle sebe, což se může zdát jen na první pohled jako nepodstatný detail. Ti všichni se pohybují v uzavřeném mikrokosmu a jejich příběhy se tu míjejí i protínají tak, že tvoří dokonale fungující celek. 

Fotografie z filmu  / Pawn Shop ChroniclesDalším velkým pozitivem je pestré herecké obsazení. Paul Walker a Kevin Rankin jsou výteční jako dvojice nešikovných a věčně zfetovaných kumpánů, na jejichž zpackané přepadení, vystřižené jak z nějakého filmu zmíněných bratří Coenů, jen tak nezapomenete. Podobně originálních a nezapomenutelných postav tu najdete celou řadu. Výborný je Brendan Fraser jako věčný smolař Ricky a jeho závěrečná pouťová show, kde si střihne jednu Elvisovu píseň, a kde zároveň vrcholí celá zápletka, je rovněž znamenitá. Několik bizarně absurdních a zároveň extrémně vtipných situací tu má na svědomí také jeden mstivý trpaslík (Mark Povinelli) v obrovském autě s tmavými skly a Elijah Wood v hodně netradiční roli, na kterou taky jen tak nezapomenete. 

Režisérovi Wayneu Kramerovi a scenáristovi Adamovi Minarovichovi se tu povedlo opravdu mimořádně zdařile a extrémně vtipně propojit několik (i zdánlivě) nesouvisejících dějových linek i pomocí kreslených storyboardů tak, že v tomto směru snese narativní a stylová rafinovanost srovnání i s Tarantinovým majstrštykem Pulp Fiction: Historky z podsvětí. V Pawn Shop Chronicles najdeme celou řadu originálních postav a minipříběhů s extrémně vtipnými momenty. Kramerovi hrdinové jsou téměř všichni přehlídkou všech možných variant a druhů loserů a řadí se k typu postav, s kterými rádi pracují bratři Coeni či Woody Allen. 

Fotografie z filmu  / Pawn Shop ChroniclesAčkoliv neváhám udělit plné hodnocení, je jasné, že se Kramerův počin nebude líbit všem a někteří mohou (a budou) brát srovnávání například s Pulp Fiction jako přehnané. Možná, já jsem se ale u tohoto filmu pobavil, jako už dlouho ne a pokud na něj narazíte, tak neváhejte. Možná se vám líbit nebude, ale lhostejným vás tyto extrémně vtipné "Kroniky ze zastavárny" určitě nenechají, a pokud budete naladěni na tu správnou frekvenci, pak se pobavíte opravdu královsky. 

Pawn Shop Chronicles nabízí po dlouhé době na výsost originální zábavu a řadím je k těm absolutně top titulům, jako jsou třeba právě zmíněné Pulp Fiction: Historky z podsvětí, Fargo, Smithovi Clerks či první Kick-Ass. Poměrně neznámý Wayne Kramer je tvůrce, na kterého bychom si měli do budoucna dát pozor, a jsem zvědavý, zda se mu povede natočit něco alespoň tak povedeného a zábavného i příště, anebo zda se v případě Pawn Shop Chronicles jedná o pouhou náhodu (čemuž nevěřím). 

Originální trailer filmu Pawn Shop Chronicles


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Deset je fakt moc, spousta veci je tam nedotazenyc... (michal, 29.08.2013 21:04) Reagovat

    Deset je fakt moc, spousta veci je tam nedotazenych, zaslouzilo by si to lepsiho dramaturga (zaverecnej song je strasn protahovanej) a hromada jinech veci, ktery dohromady uplne nefungujou. pro me 7

  • Poměrně neznámý??? (David L., 29.08.2013 23:56) Reagovat

    Nechápu, jak může recenzent napsat: "Poměrně neznámý Wayne Kramer je tvůrce, na kterého bychom si měli do budoucna dát pozor, a jsem zvědavý, zda se mu povede natočit něco alespoň tak povedeného a zábavného i příště, anebo zda se v případě Pawn Shop Chronicles jedná o pouhou náhodu (čemuž nevěřím)."? Wayne Kramer má za sebou vynikající ostrou jízdu Zběsilý útěk a vynikající drama Imigranti s Harrisonem Fordem. Sice nemá příliš bohatou filmografii, ale "poměrně neznámý" rozhodně není.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY