Pixarovka bez režiséra, zato s dinosaury v pravěku

Vydáno: 27.08.2013 15:58 - | foto: facebook tvůrce

Blue Sky Disney oficiálně oznámilo, že Bob Peterson nebude režírovat The Good Dinosaur. Datum premiéry, stanovené na 30. května příštího roku, se ale posouvat nebude, protože se urychleně hledá náhrada.
Fotografie z filmu Vzhůru do oblak / UpBob Peterson je se snímky Pixaru spojen od úplného počátku. Na Toy Story, jejich prvním celovečerním filmu a vůbec prvním trojrozměrném animovaném v dějinách kinematografie, dělal jako animátor a podílel se na obrázkovém scénáři. U každého dalšího projektu zastával čím dál tím důležitější funkci. U Životu broukaToy Story 2Hledá se Nemo je uveden jako jeden ze scenáristů. Největší úspěch mu ale přineslo Vzhůru do oblak, ve kterém nejenom že namluvil postavu psa, ale které i spolurežíroval a získal za něj Oscara v kategorii Nejlepší celovečerní animovaný film.

Spolu s Peterem Sohnem měl režírovat The Good Dinosaur, z nástinu zápletky originálně vyhlížející snímek, který alternuje naši historii do podoby, kdy dinosauři nevymřeli a lidi žijí po jejich boku. Ovšem už 4. výroční přehlídka Disney/Pixaru D23 nasvědčovala tomu, že něco není v pořádku, protože se na rozdíl od Sohna, dabérů Lucase NeffaJudy GreerovéBilla Hadera neúčastnil. Tehdy to bylo ale odůvodňováno s tím, že se mu panel věnovaný snímku kryje s jinou aktivitou, a tak nemůže být bohužel osobně přítomen.

Včera ovšem Blue Sky Disney zveřejnilo zprávu, v níž informovalo, že Peterson již nadále nemá s projektem nic společného. Zatím se neví, kdo bude náhradní režisér, ale není příliš pravděpodobné, že by bylo vše svěřeno Peteru Sohnovi, protože ten předtím režíroval pouze kraťas Polojasno a jinak dělal v animačním oddělení a daboval vedlejší postavy. Důvod k obavám - ani posunu premiéry - ovšem není, protože nejde o zas tak nezvyklý postup.

The Good Dinosaur - concept art Stačí si vzpomenout na Ratatouille a Rebelku, které byly oceněny Oscarem a v kinech si vedly velmi dobře. U prvního byl československý rodák Jan Pinkava, držitel Oscara za Geriho hru, vystřídán Bradem Birdem, u druhého Brendu Chapmanovou, jež měla přinést potřebný ženský vhled, nahradil Mark Andrews. Lze se jenom dohadovat, jaké důvody byly u Petersona (snad ne střet vizí mezi méně přívětivou /Pinkava/ a divácky vstřícnější /Bird/ jako u Ratatouille). A doufat, že Peterson na rozdíl od Chapmanové a Pinkavy v oddělení nadále setrvá. Reakce na první záběry z The Good Dinosaurs, které byly promítnuty během D23, byly totiž velmi pochvalné a někteří ukázanou scénu života dinosaurů přirovnávali dokonce k nemluvné montáži společného stárnutí z Vzhůru do oblak.

Může The Good Dinosaur dopadnout navzdory nepřítomnosti Petersona stejně dobře jako Ratatouille a Rebelka? A stojí za těmi častými změnami během vývoje projektu opravdu snaha přijít s nejlepším možným filmem?


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY