Hvězdně obsazená tragikomedie Klauni má trailer

Vydáno: 18.08.2013 11:05 - | foto: facebook tvůrce

Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Didier Flamand, Julie Ferrierová a Kati Outinenová hrají v dalším bilancování režiséra Viktora Tauše a dvorního Hřebejkova scenáristy Petra Jarchovského.
Fotografie z filmu Klauni / KlauniViktor Tauš ve svých filmech rád bilancuje - v debutovém Kanárkovi se vypořádával se svou vlastní dvouletou drogovou závislostí, ve Sněženkách a machrech po 25 letech účtovali se svou osobní i profesní dráhou všichni herci, zatímco scenárista Radek John deziluzivně hodnotil vývoj porevoluční společnosti. Podle první plnohodnotné upoutávky se zdá, že Klauni nebudou z režisérovy filmografie nijak vybočovat, protože počítají s divákovou obeznámeností s komplikovanou minulostí dvou bavičů, Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse.

Pod scénářem je tentokrát podepsaný Petr Jarchovský, který se dlouhodobě zabývá dopadem neřešených problémů z minulosti na jednotlivce i skupinu z vyšší střední třídy (viz volná trilogie Kawasakiho růže, Nevinnost, Líbánky). Zápletka Klaunů pokračuje v této tematické linii: Oskar, Max a Viktor, kteří za minulého režimu představovali pro mnohé únikovou zábavu, se rozhádali a po třiceti letech se znovu setkávají, protože se Oskar vrací z emigrace do Prahy, kde chce završit svou profesní dráhu.

Fotografie z filmu Klauni / KlauniTrailer láká především na prestižní herecké obsazení, kdy se vedle výše jmenované dvojice Kaiser a Lábus objeví "na Oscara nominovaný" Didier Flamand (Nebe nad Berlínem, Slavíci v kleci) a "vítězka v Cannes", kaurismäkiovská herečka Kati Outinenová. Do třech náladou i hudebním doprovodem odlišných aktů (plus vtipný epilog) strukturovaná upoutávka se překvapivě obejde bez sprostých slov a explicitní nahoty (pokud nepočítáte Kaiserovo pozadí), ačkoliv obojí bývá jinak u českých filmů zvykem. Překvapivý je i suverénní styl, sestávající se z častého užívání komický aspekt zdůrazňujících nadhledů a podhledů a melancholickou stránku díla posilující přírodní zasvětlení většiny scén.

Vypadá to, že Klauni se nebudou kvalitativně řadit po bok jiného "důchodcovského setkání po letech", Školního výletu, a dokonce mají na to překonat i otázkami herectví taktéž se zabývající Vrásky z lásky. Přesvědčit sami se můžete níže, v diskuzi pak můžete vyjádřit názor.

Upoutávka k filmu Klauni


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY