Recenze extrémního utrpení Machři 2

Vydáno: 17.08.2013 17:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Adam Sandler a spol. se vrací v "komedii" útočící na ty nejnižší divácké pudy. Máme skutečně zapotřebí vidět skoro padesátileté komiky, kterak prdí, krkají a pitvoří se? A je zámořský komerční hit opravdu tak špatný?

Machři 2Recenzoval/a Vratislav Šálek dne 17.08.2013 17:00. Adam Sandler a spol. se vrací v "komedii" útočící na ty nejnižší divácké pudy. Máme skutečně zapotřebí vidět skoro padesátileté komiky, kterak prdí, krkají a pitvoří se? A je zámořský komerční hit opravdu tak špatný? Hodnocení: 0.5
Jsou věci, které v životě nepochopíte. Ženské / mužské myšlení (záleží, jakého jste pohlaví), chování některých jedinců, popularitu určitých hudebních žánrů nebo to, proč se Machři 2 stali v USA obrovským komerčním hitem. Nebudu zastírat, že pro mě osobně představují ten nejhorší druh hollywoodské komedie a nad jejich diváckou úspěšností mi zůstává rozum stát. Ale postupně.

Salma Hayek, Adam Sandler ve filmu Machři 2 / Grown Ups 2K popsání synopse si výjimečně vypůjčím text českého distributora. "Poté, co se Lenny se svou rodinou přestěhoval zpátky do svého rodného města, aby byl ve společnosti svých kamarádů a jejich dětí, zjišťuje, že pokud se ve vaší blízkosti vyskytují bývalí školní rváči, noví rváči, schizofrenní řidiči autobusů, opilí policajti na lyžích a 400 lidí v kostýmech, schopných vám vtrhnout bez ohlášení na večírek, je úplně jedno, kde bydlíte, šílenství si vás vždycky najde."

Toto sdělení totiž přesně vystihuje charakter celé "komedie". Děj v ní totiž neexistuje. Jde vlastně jen o sled tu více, tu méně trapných epizod, které zažívá banda neschopných budižkničemů, s nimiž by normální člověk nechtěl mít nic společného. "Humor" tu spočívá v tom, že někdo někam padá, různě se pitvoří, prdí, krká, škytá a vyluzuje jiné tělesné zvuky, které jsou po chvíli fyzicky nepříjemné. A nejsmutnější je, že většinou tohle všechno dělají tátové od rodin, kteří by měli mít rozum.

Machři 2 je dle mého soudu morálně špatný film, který byť při minimálním zapojení šedých buněk mozkových absolutně nefunguje a dává divákovi tolik kopanců, že se z nich nemusí probrat. V rámci "vtipů" se musíme chtě nechtě smířit s tím, že děti jsou nevychované a ke svým rodičům si dovolí opravdu hodně a ani k sobě nemají vzájemný respekt (kupříkladu scéna, kdy jeden bratr potrestá druhého tím, že mu praští čerstvě zasádrovanou zlomenou nohou o stůl).

Fotografie z filmu Machři 2 / Grown Ups 2Veškerý humor je strašlivě laciný a prvoplánový (vsaďte se, že nový svalnatý cvičitel aerobicu, ze kterého ženy omdlívají, je gay), "buranský", oplzlý a logicky taky fekální, což opravdu není dobře. Navíc kombinace Adama Sandlera, Kevina Jamese, Chrise Rocka a Davida Spadea je vskutku smrtící a oněch trapností je na jednoho až přespříliš.

Je sice sympatické, že režisér Dennis Dugan se sem tam snaží všechno malinko rozhýbat a zapojí akčnější kameru a zvolí nápaditý záběr, jenže to k vylepšení renomé ani zdaleka nestačí. Jeho úloha se změnila pouze ve "skladače" scén za sebou, protože jinak tu nějaké vedení není absolutně znát.

Fotografie z filmu Machři 2 / Grown Ups 2Pokud se váš smysl pro humor zcela míjí s tím výše popisovaným a nějakou nešťastnou shodou okolností se na film dostanete, budete hodně trpět a projdete si osobním očistcem. V jeho rámci pak budete přemýšlet o tom, proč se v tomto filmu musí objevovat Salma Hayek (která alespoň přehrává a legračně mluví), Maria Bello nebo Steve Buscemi (který si sice svou roli užívá, ale stejně..), případně nevěřícně kroutit hlavou nad tím, jak smutně skončila basketbalová legenda Shaquille O'Neal.

Jestli se smějete u představy, že se Adam Sandler ráno probudí a u postele mu stojí jelen, který ho po pár vteřinách pomočí, posléze proběhne celým bytem, přičemž se mu na paroh zachytí podprsenka, a dále močí na všechno živé, je tenhle film přesně pro vás. Pokud vám to naopak přijde trapné, kinu se vyhněte.

Po zhlédnutí druhých Machrů jsem přemýšlel, zda jsou podobné snímky žalovatelné za těžkou újmu na zdraví. Ať je to, jak chce, jediný bod uděluji za to, že na konci se znovu zjeví jelen a sežere varlata Taylora Lautnera, který je příšerný jako celý film. Jeho návštěva je totiž jen na vlastní nebezpečí a je dost možné, že nezůstane bez následku na vaší osobě, tak si na to dávejte pozor.

Český trailer filmu Machři 2 / Grown Ups 2


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY