Box Office: Slabší víkend ovládl akčňák 2 zbraně

Vydáno: 05.08.2013 06:30 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

První srpnový víkend v amerických kinech nepřinesl žádný vyložený trhák - nejlépe otevřela akční krimi 2 zbraně s Markem Wahbergem a Denzelem Washingtonem, nečekaně u diváků propadlo pokračování Šmoulů.
Denzel Washington, Mark Wahlberg ve filmu 2 zbraně / 2 GunsPoslední měsíc letní sezóny nám začal poněkud vlažněji. Studia nepřinesla žádný vyložený trhák, pokračování či blockbuster, který by výrazně vyčníval nad ostatními. První srpnový víkend si tak pro sebe bez problému ukořistila akční krimi 2 zbraně, jež otevřela za necelých třicet milionů. Vezmeme-li v potaz, že se film reprezentuje jako nenáročná oddychovka bez přílišných ambicí, nemůžeme takový výsledek považovat za zklamání.

Na druhou stranu jde vlastně o solidní debut. Druhá spolupráce režiséra Baltasara Kormákura a Marka Wahlberga (Kontraband) si do svého filmu přizvala jednu z "nejvýnosnějších" hollywoodských hvězd Denzela Washingtona a byl z toho o chloupek lepší výsledek než minule (čtyřiadvacet milionů). Filmu samozřejmě prospěla i doba uvedení do kin, která se nepotýkala s žádným větším hitem - v tom případě si komediální buddy movie dokázal vybojovat první pozici i navzdory tomu, že recenze nejsou kdovíjak příznivé.

Na stříbrné pozici s jednadvaceti miliony ve svém tažení pokračuje netradiční komiksovka Wolverine, která zasadila známého hrdinu do sólového dobrodružství v Japonsku. Otvírák z minulého týdne sice nebyl v rámci x-mení série nic moc, ale i tak nebude Rosomák žádným propadákem - s aktuálními celosvětovými tržbami okolo čtvrt miliardy půjde vlastně o docela chutný předkrm k budoucí týmovce X-Men: Days of Future Past.

Fotografie z filmu Šmoulové 2 / The Smurfs 2Kdo naopak úplně propadl, byli druzí Šmoulové, kteří se s chaboučkými osmnácti miliony můžou už rovnou zařadit k dalším letošním přešlapům na poli rodinného animovaného (i když zde jen částečně) filmu. Důvodu může být hned několik - zatímco jednička před dvěma lety neměla takřka žádnou velkou konkurenci (Kung Fu Panda 2, Auta 2) a otevřela za překvapivých pětatřicet milionů, její pokračování bylo uvedeno v k prasknutí natřískané letní sezóně, která už své pravé animované hity dávno našla.

V porovnání s Univerzitou pro příšerky a Já, padouch 2 jde opravdu jen o malé šplouchnutí do vody, které zřejmě předznamená konec této nasílu slepené resuscitace oblíbeného seriálu našeho dětství, jež si už většinu fanoušků znechutila trpkým prvním dílem. Dále na čtyřce se drží slušně překvapivý hororový hit V zajetí démonů, který si se svými skoro stočtyřiceti miliony celosvětově vydělal téměř sedminásobek rozpočtu. Potěšujíí zpráva nejen pro hororové fandy.

Fotografie z filmu Pacific Rim - Útok na Zemi / Pacific RimDalší část topky obsahuje prověřené snímky z minulých týdnů - mezi nimi jsou k nalezení například tři "dvojky" (Já, padouch 2Machři 2Red 2), unylý animák Turbo nebo komediální Drsňačky a robořežba Pacific Rim, která se možná nakonec, díky rekordním výsledkům z Číny, dočká ještě bombastičtějšího pokračování. Příští týden to ale bude zase boj. O své diváky se porve teen fantasy Percy Jackson: Moře nestvůr, animovaný prequel Aut s výsmluvným názvem Letadla, ulítlá komedie Millerovi na tripu a hlavně očekávané sci-fi Elysium Neilla Blomkampa. Navzdory vděčnosti látky jsou však víkendové třžby velkou neznámou, hlavně kvůli tomu, že jde o originální snímek nesvázaný s žádnou franšízou či produktem.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 02.08. 2013:

1. 2 zbraně 27,3 mil. (novinka)
2. Wolverine 21,7 mil.
3. Šmoulové 2 18,2 mil. (novinka)
4. V zajetí démonů 13,6 mil.
5. Já padouch 2 10,4 mil.
6. Machři 2 8,1 mil.
7. Turbo 6,4 mil.
8. Red 2 5,6 mil.
9. Drsňačky 4,7 mil.
10. Pacific Rim - Útok na Zemi 4,5 mil.

Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY