TV tipy: Vyvolený Shyamalan, pan účetní a další prázdninové kousky

Vydáno: 19.07.2013 08:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Prázdniny se dostávají do své poloviny a televizní nabídka podle toho vypadá.V našem výběru tak dostávají prostor snímky ne až tak známé nebo opomíjené. Těšit se tak můžete na italskou komedii, vydařený horor i Vyvoleného.
Dar (The Greatest) (pátek 19. 7., Nova Cinema, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu Dar / The GreatestSolidně hodnocené drama jen nabízí variaci na mnohokrát viděné a snaží se upoutat silným příběhem, což se mu ne vždy daří. Debutující Shana Feste někdy zbytečně cedí emoce i v momentech, kde by mohla malinko zvolnit. Na druhou stranu vsadila na vynikající obsazení, v němž hrají prim Pierce Brosnan, Susan Sarandon, Carey Mulligan a Aaron Johnson. Škoda také rozvláčného tempa a překotného konce, který naopak servíruje moc informací. Ve výsledku ale neškodný kousek.

Synopse: Poklidný život dobře situované rodiny Brewerových rozvrátí náhlá smrt staršího syna Bennetta (Aaron Johnson). Otec (Pierce Brosnan), matka (Susan Sarandon) i mladší bratr (Johnny Simmons) se se ztrátou vyrovnávají každý po svém. Do jejich světa navíc vstupuje mladičká Rose (Carey Mulligan), která s Bennettem prožila krátkou, ale intenzivní romanci.

Zajímavost: Feste psala scénář tři měsíce.

Originální trailer filmu Dar / The Greatest
Maléry pana účetního (Fantozzi contro tutti) (sobota 20. 7., Nova, 09.45 - 11.35 / Smíchov, 23.20 - 00.55)

Plakát filmu Maléry pana účetního / Fantozzi contro tuttiV našich končinách obrovsky populární italská komedie je suverénně nejlepším příspěvkem do tzv. Fantozziho ságy. Paolo Villaggio, který se podílel společně s Nerim Parentim i na režii, dokázal prodat většinu absurdních a bláznivých gagů, jejichž příval se nezastaví. Řemeslně prokázal smysl pro jejich načasování, divák se tudíž příliš nenudí. Pokud vám zvolený typ humoru sedne, budete se královsky bavit od začátku do konce.

Synopse: Hugo Fantozzi (Paolo Villaggio) pracuje ve velké společnosti jako účetní, má sympatickou manželku a krásnou dceru. Doma je ale považován za mistra světa v přepínání TV stanic na dálkovém ovladači. Jeho život je vůbec plný bláznivých situací, do kterých se většinou dostane ne tak úplně vlastní vinou.

Zajímavost: Fantozziho dceru hraje stejně jako v ostatních filmech v sérii muž.

Ukázka z filmu Maléry pana účetního / Fantozzi contro tutti
Navždy a daleko (Far and Away) (sobota 20. 7., Prima Love, 20.15 - 23.20 / neděle 13.30 - 16.20)

Plakát filmu Navždy a daleko / Far and AwayZdánlivě tuctové romantické drama povyšuje nad průměr režírující Ron Howard. Ten triviální a místy kýčovitý příběh obohatil nádhernou kamerou, parádní hudbou Johna Williamse a do hlavních rolí obsadil tehdy manželskou dvojici Toma Cruise a Nicole Kidman, která přenesla jiskření i před kameru. Horší už je to s přetaženou délkou, banálními dialogy jako z červené knihovny a celkovou naivitou scénáře. Veskrze ale příjemný film.

Synopse: Chudý irský rolník Joseph (Tom Cruise) a dcera bohatého statkáře Shannon (Nicole Kidman), jíž už se nechtělo žít podle stanovených konvencí, odešli koncem devatenáctého století do Ameriky, aby se pokusili získat kus vlastní půdy. Jejich sen se ale střetává s drsnou realitou a oni musí žít v nuzných podmínkách, aby tu vůbec mohli zůstat. 

Zajímavost: Pro natáčení závěrečného Velkého oklahomského závodu bylo použito osm set komparzistů, čtyři sta koní a dvě stě vozů.

Originální trailer filmu Navždy a daleko / Far and Away
Monstra versus Vetřelci (Monsters vs. Aliens) (sobota 20. 7., Nova. 20.20 - 22.05 / neděle 21. 7., Nova Cinema, 16.35 - 18.10)

Plakát filmu Monstra versus Vetřelci / Monsters vs AliensVydařený animák potěší celou rodinu, protože dětem se bude líbit vytříbená vizuální stránka a dospělí se zase pobaví nad množstvím hlášek a popkulturních odkazů. Režírující Rob LettermanConrad Vernon od začátku nasadili svěží tempo a až do konce nepolevili, což je jedině dobře. Opřít se mohli i o poměrně originální příběh, který má sice dost hluchých míst, ale částečně to vynahrazuje neotřelým humorem a citací z několika slavných filmů. Fajnšmekrům může být líto, že hvězdně obsazený původní dabing v televizích neuslyší.

Synopse: Obyčejná dívka Susan se má už za pár hodin vdávat. Jenže těsně před obřadem ji uhodí do hlavy meteorit plný kosmického slizu a ona naroste do výšky patnácti metrů. Posléze na ni zaútočí speciální vojenská jednotka, události nabírají rychlý spád a ona se dozvídá, že s náhlou výjimečností rozhodně není sama.

Zajímavost: Všechna monstra jsou inspirována klasickými hororovými monstry.

Oficiální trailer filmu Monstra versus Vetřelci / Monsters vs. Aliens
Pravidla lži (sobota 20. 7., ČT2, 21.50 - 23.55)

Plakát filmu Pravidla lži / Pravidla lžiVýtečný režijní debut Roberta Sedláčka si odnesl i Českého lva za scénář a dokazuje, že i v našich podmínkách se dá natočit vážnější žánr, aniž by to působilo směšně. Tvůrce tu výtečně buduje atmosféru od okolí odříznuté společnosti a sází na neokoukané herecké obsazení, jemuž vládne na Českého lva nominovaný Jiří Langmajer, kterého doplňují třeba Jan Budař, Igor Chmela nebo David Novotný. To pak snáze odpustíte i lehce nedůvěryhodnou detektivní zápletku.

Synopse: Jedenáct lidí se v uzavřeném prostředí terapeutické komunity pokouší odpoutat od své minulosti. A rozhodně mají od čeho - kradli, lhali, podváděli a jeden z nich i zabil. Zatím se neví, kdo to byl, ale pravda brzy vyjde najevo. Jak se s ní ostatní vyrovnají?

Zajímavost: Sedláček sám trávil před natáčením týden v terapeutické komunitě v Němčicích, kde čerpal inspiraci a některé příběhy.

Originální trailer filmu Pravidla lži
Sirotek (Orphan) (neděle 21. 7., Nova, 00.15 - 02.15)

Plakát filmu Sirotek / OrphanPřekvapivě vydařený horor vyniká jednak perfektní hutnou atmosférou a hlavně výtečným obsazením ústřední role, o níž se postarala malá Isabelle Fuhrman, z jejíhož výkonu místy běhá mráz po zádech. Režírující Jaume Collet-Serra vsadil dále na strhující tempo a napětí, které nedá divákovi vydechnout. O to víc mrzí, že scénář dělá z některých postav hlupáky. Na druhou stranu přijde s nečekanou pointou, která některé nelogičnosti vysvětlí. V dalších rolích uvidíte Ver Farmigu, Petera Sarsgaarda a mihne se tu i Karel Roden. Vynikající záležitost.

Synopse: Zdá se, že devítiletou Esther (Isabelle Fuhrman) pronásledují samé tragédie. V rodném Rusku osiřela a její adoptivní rodina zemřela při požáru. Teď to zkouší za oceánem, kde se jí chopila rodina Colemanových. Vypadá to, že nové prostředí jí svědčí. Dokud se ovšem její spolužák nezraní při pádu z klouzačky a sestra ze sirotčince není ubita k smrti.

Zajímavost: Až na jedinou výjimku zní ve filmu pouze instrumentální hudba.

Oficiální trailer filmu Sirotek / Orphan
Točité schodiště (The Spiral Staircase) (neděle 21. 7., ČT2, 13.10 - 14.30)

Plakát filmu Točité schodiště / The Spiral StaircaseMéně známý noirový thriller vyniká precizně budovanou nepříjemnou atmosférou, která zalézá pod kůži. Režírující Robert Siodmak také výtečně pracuje s kamerou a díky brilantnímu střídání světla a stínu, dodává výsledku zajímavý náboj. V hlavních rolích excelují Dorothy McGuireGeorge Brent a na Oscara nominovaná Ethel Barrymore. Pro milovníky klasického Hollywoodu jasná volba.

Synopse: Poklidnou atmosféru malého městečka narušují opakované vraždy mladých a nějak postižených dívek. Pachatelem může být kdokoli a je to někdo, kdo ostatní dobře zná. V ohrožení se tak ocitá i němá Helen (Dorothy McGuire), která se stará o umírající majitelku (Ethel Barrymore) Warrenova sídla. Té tedy přichází vhod nabídka, aby se přestěhovala k matce mladého doktora Parryho (Kent Smith). Nalezne tu bezpečí?

Zajímavost: V roce 1949 byla odvysílána půlhodinová rozhlasová adaptace filmu.

Originální trailer filmu Točité schodiště / The Spiral Staircase
Vyvolený (Unbreakable) (pondělí 22. 7., Prima Family, 23.25 - 01.35)

Plakát filmu Vyvolený / UnbreakableSuverénně nejlepší autorský počin kdysi nadějného Inda M. Night Shyamalana je zároveň rafinovanou poctou komiksům. Snímek zaujme precizně napsaným scénářem, propracovanými postavami a zvláštní atmosférou a napětím, které je plíživé a o to působivější. Třešničkou na dortu pak je geniální pointa. V hlavních rolích září Bruce WillisSamuel L. Jackson. K tomuto netřeba moc dodávat.

Synopse: David Dunn (Bruce Willis) jako jediný přežil tragickou havárii vlaku. Od té doby se mu úplně změnil život. Začíná přemýšlet o tom, proč zrovna on vyvázl nezraněn a čím byl obdařen. Odpovědi mu může dát tajemný cizinec Elijah Price (Samuel L. Jackson) přezdívaný kvůli své křehkosti Skleněný muž. 

Zajímavost: Natáčení filmu trvalo tři měsíce.

Originální trailer filmu Vyvolený / Unbreakable
Posel (The Go-Between) (pondělí 22. 7., ČT2, 23.50 - 01.40)

Plakát filmu Posel / The Go-BetweenV našich končinách takřka neznámé romantické drama je adaptací románu L.P. Hartleyho a také jemnou satirou na soudobou společnost. Režírující Joseph Losey kladl důraz na výpravu, odpovídající atmosféru a okouzlující prostředí anglického venkova. Podařilo se mu i obsazení klíčových rolí, v nichž se objeví Julie Christie, Alan Bates a mimo jiné i na Oscara nominovaná Margaret Leighton. Vadit někomu může snad jen rozmělněnost děje a postav.

Synopse: Třináctiletý Leo (Dominic Guard) tráví na začátku dvacátého století letní prázdniny u bohaté rodiny svého spolužáka Marcuse (Richard Gibson). Zde se seznámí s okouzlující Marian (Julie Christie) a poprvé vzplane láskou. Děvče má však zcela jiné starosti - brzy se má zasnoubit s hrabětem Triminghamem (Edward Fox), jenže miluje farmářského souseda Teda (Alan Bates).  

Zajímavost: Scénář napsal Harold Pinter, který v roce 2005 získal také Nobelovu cenu za literaturu.

Ukázka z filmu Posel / The Go-Between
Vášeň a cit (Becoming Jane) (středa 24. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.10 / čtvrtek 25. 7., 15.20 - 17.25)

Plakát filmu Vášeň a cit / Becoming JaneRomantické drama inspirované skutečným životem Jane Austen bohužel doplácí na přílišnou nudu, která se vkrádá nepříjemně často. Režírující a dodnes ne moc známý Julian Jarrold sice nabízí několik silných momentů, jimž jednoznačně kraluje samotný závěr, ale nepodařilo se mu zachytit chemii mezi výtečným Jamesem McAvoyem a unylou Anne Hathaway, čímž snímek hodně trpí. Méně nároční diváci a obdivovatelé (a obdivovatelky) díla slavné anglické literátky by však mohli být poměrně spokojeni.

Synopse: Jane Austen (Anne Hathaway) věří na pravou lásku a z toho důvodu odmítá předem dohodnutý sňatek s bohatým vnukem Lady Gresham (Maggie Smith). Když ve dvaceti letech potká okouzlujícího Ira Toma Lefroye (James McAvoy), okamžitě mu propadne a bláznivě se zamiluje. Dokáže se ale vzepřít autoritě rodičů a prchnout před společenskými konvencemi?

Zajímavost: Hathaway se kvůli roli naučila hrát na piano.

Originální trailer filmu Vášeň a cit / Becoming Jane
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY