Za horizontem: Europa Report - záznam z paluby vesmírné lodi

Vydáno: 11.07.2013 14:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

„Mise Europa 1 byla prvním pokusem o vyslání člověka do hlubokého vesmíru“. Nízkorozpočtová sci-fi Europa Report je malý chytrý film přinášející svěží závan do populárního žánru

Zpráva o EuropěRecenzoval/a Václav Limberk dne 11.07.2013 14:00. „Mise Europa 1 byla prvním pokusem o vyslání člověka do hlubokého vesmíru“. Nízkorozpočtová sci-fi Europa Report je malý chytrý film přinášející svěží závan do populárního žánru Hodnocení: 3.5
Zpráva o Europě
Europa Report
Thriller / Sci-Fi
USA, 2013 , 97 min.

Režie: Sebastián Cordero
Scénář: Philip Gelatt
Kamera: Enrique Chediak
Hudba: Bear McCreary
Herci: Christian Camargo, Embeth Davidtz, Anamaria Marinca, Michael Nyqvist, Daniel Wu, Karolina Wydra, Sharlto Copley, Dan Fogler, Isiah Whitlock, Jr., Neil deGrasse Tyson


Hodnocení: 7/10
Zpráva o Europě hodnocení na Kinobox.cz: 67.15 %
Nekonečnost vesmíru a nikdy nekončící snaha člověka tuto nekonečnost prozkoumat a pochopit provází lidstvo od nepaměti. Spolu s nimi je doplňují i fundamentální otázky, které si klade každý myslící tvor – kdo jsme, odkud jdeme a kam směřujeme? No a pochopitelně se k nim přidává i otázka, která možná vzrušuje lidstvo nejvíc: jsme ve vesmíru sami? Europa Report se řadí k podobnému ranku filmů jako jsou vesmírné klasiky 2001: Vesmírná Odysea či Kontakt a snaží se zkoumat právě otázku o existenci, či neexistenci života ve vesmíru.

Fotografie z filmu  / Europa ReportDěj filmu lze rámcově shrnout do jedné věty. V nedaleké, ale blíže nespecifikované budoucnosti se skupinka šesti speciálně vybraných jedinců, mužů i žen, v soukromě sponzorované misi vydává na cestu do neprobádaných končin vesmíru, jmenovitě na jeden z měsíců Jupiteru nazvaný Europa, aby zjistila, zda se zde nevyskytují známky života.  

Jak jsem naznačil již v úvodu, Europa Report je malý, ale chytrý film a vyžaduje od diváka značnou míru soustředění a trpělivosti. A jak jsem dále uvedl, autoři se zde hlásí a to i jednou konkrétní narážkou ke klasice největší, kterou i nadále zůstává Kubrickova a Clarkova Vesmírná odyssea. Vskutku nemalé ambice měl ekvádorský režisér snímku Sebastián Cordero. Pokud tedy chcete vidět film s mimozemšťany nebo očekáváte nějakou strhující akční podívanou ve stylu Vetřelců, pak jste na špatné adrese. Europa Report je na dnešní dobu až překvapivě komorní a pomalý film a rozhodně nestrhne svým tempem.

Fotografie z filmu  / Europa ReportEuropa Report je ale svým způsobem strhující podívaná, a sice po filmařské, formální stránce. Řadí se k filmovému žánru „found-footage“ (česky „nalezené záběry“) a sledovat, jak promyšleně a funkčně využívá Cordero stylových prostředků tohoto žánru, skýtá ryzí filmové potěšení. Pokud tedy tento snímek nepřináší v zásadě nic nového k otázce, zda jsme, či nejsme ve vesmíru sami a dějově není příliš strhující, vše vynahrazuje právě jeho stylová stránka, která zaujme elegancí a důmyslností, s jakou s ní její tvůrci pracují.

Jak napovídá název snímku, celý film je vlastně jen „dokumentární záznam“, který pořídily kamery na palubě rakety Europa 1, kde „žije“ šestice astronautů. Způsob, s jakým je tento záznam pořízen, jak se střídají jednotlivé pohledy kamer, mění se perspektivy pohledů a záběrů, jak se střídá osobní pohled ruční kamery s tou „klasickou“ a jak chytře se tu pracuje právě s filmovou technikou  „found-footage“,  je skutečně strhující a zde tkví jednoznačně klad Corderova filmu. A že nejde tak ani o „čisté“ sci-fi, dokládá i fakt, že jeho realizace je založena na skutečném objevu jezer pod zamrzlým povrchem Europy z listopadu 2011. 

Fotografie z filmu  / Europa ReportJe pochopitelné, že doposud málo známý režisér  neměl k realizaci Europy „standardní“ filmové prostředky v podobě multimilionového rozpočtu, kterými disponují hollywoodské projekty. Celý film vznikal v newyorských filmových ateliérech „pod dohledem“ NASA a je to mimochodem vlastně ironie, že ve filmu natočeném v Brooklynu, divák neuvidí jediný reálný záběr z exteriérů „Velkého jablka“. K nezávislému lowbudget projektu patří i „levné“ filmové obsazení, které je zde vskutku mezinárodní. K nejznámějším hereckým „veličinám“ patří americká herečka Embeth Davidtz, jejíž jméno však stejně průměrnému filmovému fanouškovi nic neřekne. Je s podivem, jak za málo peněz (digitální technika ani příliš velké finanční náklady nevyžaduje) a bez přítomnosti efektních triku či hollywoodských hvězd docílil Cordero docela působivého výsledku a dá se říci, že z minima vytěžil maximum.

Film Europa Report lze brát jako svérázný „komentář“ k atraktivnímu tématu zkoumání a hledání mimozemských civilizací a jako osvěžující pohled na mnohdy nepříliš funkčně využitý subžánr „found-footage“ a o režisérovi Corderovi v budoucnu nepochybně ještě uslyšíme, třeba už i v souvislosti s nějakým „seriozním multimilionovým“ hollywoodským projektem. 

Oficiální trailer filmu Europa Report


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY