Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Festivalové ozvěny: 28. týden

Festivalové ozvěny: Šary Vary a Cinematik

Vydáno: 10.07.2013 07:00 v sekci Články | Festivaly - Jana Bébarová | foto: Bontonfilm

Šest snímků z karlovarské soutěžní sekce bude až do neděle k vidění v pražských Ozvěnách Šary Vary. Slovenský Cinematik chystá retrospektivu francouzského režiséra Alaina Resnaise.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
ŠARY VARY
Audrey Tautou ve filmu Pěna dní / L'écume des joursSe skončením karlovarského festivalu (o vítězích jsme vás informovali v aktualitě zde) tradičně odstartovaly jeho pražské Ozvěny v kinech Aero a Světozor. Ti, co letos do Varů nestihli zajet, budou mít až do neděle 14. července možnost v Praze zhlédnout výběr několika desítek snímků. Vedle zahajovací Pěny dní Michela Gondryho a novinky Stevena SoderberghLiberace, které ostatně putují i do české kinodistribuce, se v Ozvěnách objeví i vítěz divácké ceny, hudební komedie Revival režisérky Alice Nellis, která si premiéru v českých kinech odbude tento čtvrtek.

Ze soutěžní sekce se do Ozvěn dostalo celkem šest filmů, a to polský biografický snímek o cikánské básnířce Bronisławě Wajsové Papusza, který si z Varů odvezl Zvláštní uznání, Cenou za nejlepší mužský herecký výkon oceněný islandský film s názvem XL pojednávající o excesech jednoho poslance či Zvláštní cenou poroty odměněné Pole v Anglii mladého Brita Bena Wheatleyho. Chybět nebude ani americké drama Ptáče, za nějž si hned čtyři herečky odnesly Cenu za nejlepší ženský herecký výkon, dále cenou za režii oceněné české Líbánky Jana Hřebejka a nakonec zábavný italský snímek z politického prostředí Ať žije svoboda. Ze soutěže dokumentárních filmů byla do Ozvěn mimo jiné zařazena vítězná Roura - ruská road-movie, která je "zneklidňujícím portrétem legendárního transsibiřského plynovodu".

Informace o programu a vstupenkách najdete na stránkách kin Aero a Světozor

MFF CINEMATIK
Emmanuelle Riva ve filmu  / Hiroshima mon amourOsmý ročník piešťanského filmového festivalu Cinematik na letošek připravil retrospektivu uznávaného francouzského režiséra Alaina Resnaise. Návštěvníci festivalu budou moci zhlédnout celkem deset celovečerních a šest krátkých filmů letos jednadevadesátiletého tvůrce.

"Tvorba Alaina Resnaisa je pozoruhodne vyrovnaná, v jeho filmografii prakticky nenájdeme slabší film. Pracoval s významnými spisovateľmi ako Marguerite Duras, Alain Robbe-Grillet alebo Jean Cayrol, jeho filmy majú solídny literárny základ, no dôraz je v nich kladený predovšetkým na obraz. Prakticky od začiatku svojej kariéry sa pohráva s možnosťami rozprávania príbehu a skúša limity filmového média. Stále pritom hľadá nové spôsoby vyjadrenia. Jeho zatiaľ posledný film, ktorý mal premiéru minulý rok na Festivale v Cannes, sa volá príznačne Ešte ste nič nevideli," napsal na stránkách festivalu Tomáš Hudák.

V Piešťanech se diváci mohou těšit na režisérovy rané poetické kraťasy Guernica a Van Gogh či filmové eseje z 50. let Sochy také umírají (které spolurežíroval s Chrisem Markerem) o africkém umění a francouzském kolonialismu a Noc a mlha, jež působivě dokumentuje hrůzy holokaustu. Chybět nebudou Resnaisem režírovaná dvě klíčová díla francouzského modernistického filmu konce 50. a počátku 60. let Hirošima, má láska a Loni v Marienbadu, které doplní projekce dramatu Muriel neboli v čase návratu. Pro všechny tři jmenované je společné téma subjektivní paměti a vyrovnávání se jednotlivce s minulostí. Výběr bude rovněž zahrnovat Velkou cenou v Cannes ověnčený snímek Můj strýček z Ameriky zkoumající vztah jedince a společnosti, který je jakousi ilustrací názorů lékaře a filozofa Henriho Laborita a v němž hlavní roli ztvárnil Gérard Depardieu.

Jean-Paul Belmondo ve filmu  / Stavisky...Jiná hvězda francouzského filmu Jean-Paul Belmondo se objeví v uváděném filmu Stavisky reflektující vzestup a pád ukrajinského emigranta, jenž ve Francii začínal jako malý podvodníček a postupně se vypracoval ve vlivného muže, který ve 30. letech minulého století způsobil skandál ve francouzské vládě. Retrospektivu uzavře zatím poslední Resnaisův snímek Ještě jste nic neviděli, který je režisérovou poctou hereckému umění.

Tak jako v uplynulých dvou letech, i na letošek Cinematik při příležitosti festivalové retrospektivy chystá k vydání sborník původních studií od českých a slovenských autorů doplněných překlady zahraničních textů. Po sbornících věnovaných Jacquesovi Audiardovi a francouzskému filmu noir tak publikace věnovaná Alainovi Resnaisovi bude již třetím sborníkem z edice Cinematik.

Pro další informace o chystaných programových sekcích 8. ročníku Cinematiku sledujte jeho webové stránky.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 42. týden
Top 20 ČR: Nový Hřebejk rekordy netrhal Na vrcholu domácího žebříčku návštěvnosti máme nové vedení, a sice novinku Jana Hřebejka Výjimečný stav. Divácké rekordy ale netrhala. čtěte zde
Vydáno: 22.10.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 42. víkend
Box office: Druhý Úsměv zabral U pokladen kin si dobře vedl druhý díl hororu Úsměv, jehož první díl se před dvěma roky stal překvapivě úspěšným titulem po celém světě. čtěte zde
Vydáno: 21.10.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Výjimečný stav 3/10
Recenze: Komedie o dezinformacích Jana Hřebejka Výjimečný stav je plná stereotypů Česká komedie režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Milana Tesaře je dramaturgicky rozpadlá, vypravěčsky zmatená a z hlediska práce s postavami chaotická, a navíc prohlubuje mnohé společenské předsudky. čtěte zde
Vydáno: 19.10.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 18. 10. 2024 - 24. 10. 2024
TV tipy: Muž a žena si prokazují něžné milosti Televize se asi logicky začaly soustředit na vlastní tvorbu a převzaté seriály, i proto premiérová filmová nadílka ustupuje čím dál víc do pozadí. Tento týden tak tím nejzajímavějším je uvedení thrilleru Menu. čtěte zde
Vydáno: 18.10.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 42. týden
Kinopremiéry: Úsměv zapříčinil v Megalopolis výjimečný stav I do českých kin míří v tomto týdnu megapropadák Francise Forda Coppoly Megalopolis, kterým se legendární tvůrce pravděpodobně loučí s kariérou. Mnohem úspěšnější ale zřejmě bude pokračování hororu Úsměv. čtěte zde
Vydáno: 16.10.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0

PREMIÉRA TÝDNE   40/2024

Joker: Folie à Deux
3/10

Pokračování dvěma Oscary oceněného filmu Joker pojal jeho režisér Todd Phillips jako kombinaci vězeňského thrilleru, soudního dramatu a muzikálu. Výsledek je však vleklý, těžkopádný a myšlenkově plochý.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe