Stroj času: kultovní Noc oživlých mrtvol

Vydáno: 27.06.2013 17:30 - Václav Limberk | foto: New Line Cinema

Dnes už legendární horor George A. Romera Noc oživlých mrtvol, ve kterém bojuje skupinka jedinců o svůj život, představuje milník (nejen) v subžánru zombie hororu.

Noc oživlých mrtvolRecenzoval/a Václav Limberk dne 27.06.2013 17:30. Dnes už legendární horor George A. Romera Noc oživlých mrtvol, ve kterém bojuje skupinka jedinců o svůj život, představuje milník (nejen) v subžánru zombie hororu. Hodnocení: 5
Noc oživlých mrtvol
Night of the Living Dead
Horror / Tajemný
USA, 1968 , 96 min.

Režie: George A. Romero
Scénář: John A. Russo, George A. Romero
Kamera: George A. Romero
Hudba: Scott Vladimir Licina
Herci: Duane Jones, Judith O'Dea, Karl Hardman, Marilyn Eastman, Keith Wayne, Judith Ridley, Kyra Schon, Charles Craig, S. William Hinzman, George Kosana, Frank Doak, Bill 'Chilly Billy' Cardille, A.C. McDonald, Samuel R. Solito, Mark Ricci

Česká premiéra: 02.06.2016

Hodnocení: 10/10
Noc oživlých mrtvol hodnocení na Kinobox.cz: 75.89 %
Fotografie z filmu Noc oživlých mrtvol / Night of the Living DeadPsal se rok 1968, když mladý a neznámý filmař George A. Romero natočil těžce nízkorozpočtový (zhruba 114 tisíc dolarů), černobílý, dalo by se říci „ultranezávislý“ horor, kterým definoval pravidla zombie subžánru. Pokud nepočítáme snímky z hluboké filmové historie, jako jsou Mumie nebo Bílá Zombie, v nichž hrály tehdejší hororové ikony Boris Karloff a Béla Lugosi, pak je Noc oživlých mrtvol nutno pokládat za snímek, který stojí na úplném počátku subžánrové linie zombie hororů. Romero neměl v podstatě z čeho vycházet a na co navazovat a bylo tedy na něm, aby vymyslel a stanovil jejich pravidla. Tímto dílem zároveň naznačil, jakým směrem se může v budoucnosti tento subžánr ubírat a kromě toho jím zahájil i vlastní originální zombie sérii s „nemrtvými“.

Děj filmu pojednává o skupince několika lidí, kteří se náhodně sejdou v jednom opuštěném domě, kde hledají útočiště před větší skupinou oživlých mrtvol. Útočiště tu najde mladá žena Barbara, která je traumatizována ztrátou svého bratra Johnyho, který padl za oběť jednomu nemrtvému v úvodu snímku. Dále je tu černoch Ben, pomyslný vůdce skupiny, který se v kritické situaci chová nejracionálněji. Posléze se ukáže, že jsou v domě ještě dva páry. Mladší Tom a Judy a starší Harry a Helen s raněnou dcerou, kteří se ukryli ve sklepě. Skupinka musí vymyslet, jak se útoku nemrtvých ubránit a zároveň vycházejí na povrch i vnitřní konflikty mezi Benem a Harrym. S postupující agresivitou nemrtvých se zdá nemožné před nimi uniknout a přežít kritickou noc.

Fotografie z filmu Noc oživlých mrtvol / Night of the Living DeadNoc oživlých mrtvol má velmi funkčně vymyšlenou kostru a osu příběhu, která by se dala shrnout v několika bodech. V úvodní scéně se vyvolává konflikt, když dojde k nevysvětlitelnému napadení Johnyho postarším mužem. Po něm následuje schování se a zabezpečení domu a první rádiové zpravodajství o nastalé situaci. Romero tu chytře využívá „publicistických“ prostředků, aby vysvětlil, co tuto situaci vyvolalo a jak si s ní poradit. Nejdříve pomocí rádia a poté i televizního zpravodajství definuje podstatu „nemrtvosti“ a vysvětluje, jak tyto „věci“ zabít. Zombie je tu definována jako již zemřelá lidská bytost, která záhadným způsobem (zde pomocí radiace) ožije a její jedinou touhou je konzumace živého lidského masa. Jediným způsobem, jak takovou zombie zničit, je smrtelně jí poškodit mozek a posléze jí spálit. Dále následuje pokus o útěk z domu a finální vyvrcholení přicházející s úsvitem. Celý film se tedy odehraje během čtyřiadvaceti hodin na jednom místě a díky této jednoduché, ale funkční dějové struktuře se Romerovi podařilo vytvořit dost hutnou atmosféru a poměrně akční děj.

Tím, že tu většinu akce soustředil na omezenou plochu jednoho místa, se mu podařilo jednoduchým způsobem vyvolat všudypřítomný pocit ohrožení a strachu z neznámé a nepochopitelné hrozby. Model „my uvnitř proti těm venku“ se posléze ujal v dalších, převážně hororových snímcích typu Lesní duch. V uzavřeném prostoru rovněž výrazněji vyniknou i obyčejné lidské konflikty plynoucí z psychologické různorodosti jednotlivců a z jejich sociální diferenciace. Právě tuto sociální rovinu tu Romero silně akcentoval tím, že si zde jako hlavní postavu vybral černošského muže, čímž výrazně naboural tehdy ještě obecně přetrvávající stereotyp o nutnosti rasové segregace. Jeho konflikt s bělochem Harrym ukázal v „malém“ také tyto palčivé společenské problémy.

Fotografie z filmu Noc oživlých mrtvol / Night of the Living DeadVrchol snímku představuje především postupně gradující závěr, v kterém se také poprvé objevují pověstné „gore“ scény konzumace ostatků lidských těl. Zde se dají tyto scény označit ještě za poměrně krotké a také spíše jen indikují směr, kterým se tyto efekty ubíraly dále. Nutno je zmínit i důležitý fakt, že Romerovi nemrtví jsou pomalu se pohybující mátohy. Romero jim tuto pomalost přisoudil právě proto, že jde o mrtvoly v různém stádiu rozkladu, což jim logicky znemožňuje rychlý pohyb. Jejich agresivita nevychází z rychlosti, ale z jejich „buldočí“ neústupnosti. Zombie je svého druhu terminátor, který se nikdy nezastaví, dokud svou oběť nezničí tím, že jí přemění v další zombii. 

Romerova Noc oživlých mrtvol má dnes vskutku historickou hodnotu a její průkopnická role v zombie subžánru je nezpochybnitelná. Tímto snímkem se mu také povedlo oslovit širší diváckou obec a z extrémně nízkorozpočtového a amatérsky natočeného „pokoutního“ díla udělat kultovní snímek a komerční hit. Romero na svůj kultovní černobílý snímek navázal ještě několika volnými pokračováními. O deset let později natočil „supermarketovou“ zombie pecku Úsvit mrtvých, poté ještě „vojenský“ sequel Den mrtvých a poměrně nedávno ještě natočil Land of the Dead, Diary of the Dead a sérii prozatím dovršil v sextalogii filmem Survival of the Dead.

Dá se říci, že Romero svůj život „mrtvým“ zasvětil a jeho Noc oživlých mrtvol i díky syrově polodokumentárnímu stylu a cynickému konci platí za jednoznačný vrchol (druhý pak tvoří Úsvit mrtvých) jak Romerovské zombie série, tak i tohoto žánru vůbec.

Originální trailer filmu Noc oživlých mrtvol


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY