Téma: Jak šel čas se startrekovskými filmy

Vydáno: 09.06.2013 17:30 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Posádka Enterprise se aktuálně v kinech řítí Do temnoty v celkově dvanáctém filmovém dobrodružství slavné sci-fi ságy. Co ale předcházelo modernímu abramsovskému pojetí?
Star Trek wallpaperStar Trek je neodmyslitelný fanouškovský fenomén, kterému se v rámci sci-fi může rovnat tak jedině Star Wars. Stovky epizod televizních seriálů, komiksy, fanfikce, novely, videohry a především filmy tvoří bohaté univerzum, které je každoročně uctíváno na nejrůznějších conech. Jak se ale posádce Enterprise dařilo na velkém plátně? Celkem dvanáct filmových „treků“ představilo velkou škálu zápletek a postav (přechod do Generation ságy) a také velmi rozdílnou kvalitativní úroveň jednotlivých dílů. Jako celek se však jedná o neodmyslitelnou součást žánru, která v povědomí diváků a fanoušků přetrvává skoro pětatřicet let (spolu se seriály skoro padesát). Pojďme se tedy na jednotlivé kousky, které předcházely Abramsovým rebootům, podívat.

Star Trek: Film (1979)

Filmový úvod Star Treku měl nemalé ambice vyrovnat se nastupující vlně sci-fi spektáklů obecně. Ubylo tradiční seriálové estetiky plné dialogů a komorních interiérů a pod vedením režijního velikána Roberta Wise (Za zvuků hudby, West Side Story) vznikla monumentální vesmírná soap-opera, jenž nabídla ten nejlepší servis jak zarytým fanouškům, tak i divákům, kteří vyhledávají inteligentní sci-fi. Dobové divácké přijetí se sice různilo, ale i tak se první celovečerní trek zapsal do dějin žánru ojedinělým způsobem – zatímco v první půli se myslí spíše na fanoušky, kteří si mají možnost konečně v té nejlepší trikové podobě prohlédnout interiéry a exteriéry lodě Enterprise, ta druhá se přehoupává do lehce bezdějové roviny, kdy se posádka vydává najít tajemného mimozemského vetřelce. Dlouhé záběry, hypnotická hudba a halucinogenní obrazy – to je něco, co již v dalších trecích určitě neuvidíte. Ambicióznost z toho jen pryští a i když to není žádná nová 2001: Vesmírná Odysea, má k ní jednička zatraceně blízko.

Originální trailer filmu Star Trek: Film
Star Trek II: Khanův hněv (1982)

Zřejmě nejlepší zářez původní série přivádí na scénu kultovního záporáka – geneticky upraveného nadčlověka Khana v podání charismatického osmdesátkového herce Ricarda Montalbána. Ubylo monumentality, děj se více soustředil na střet mezi postavami (hlavně trojúhelník Kirk-Spock-Khan) a obrátil se k původní estetice seriálu. Převážně dialogové sci-fi však nabízí perfektní scénář, díky němuž vám po chvíli přestane vadit absence fazerů v důsledků zahušťování atmosféry a památných scén, mezi něž jednoznačně patří slavná scéna „za sklem“. Režírující Nicholas Meyer (u něhož se zřejmě jedná o nejlepší film v jeho filmografii) tuhle jízdu nepřekonal ani když se k režii Star Treku vrátil o devět let později. Podrobněji se o filmu dočtete v našem Stroji času.

Originální trailer filmu Star Trek II: Khanův hněv
Star Trek III: Pátrání po Spockovi (1984)

Velice problematický díl, který částečně nefunguje jako samostatné vyprávění, nýbrž jako prodloužení či dovyprávění druhého dílu. Smrt vulkánského génia (a to rozhodně třicet let po uvedení nepovažuji za spoiler) byla tragická rána pro fanoušky, tak se ji rozhodli tvůrci oživit a věnovat jí celý film. Leonard Nimoy si však sjednal podmínku – Spock se vrátí jen v tom případě, když bude režírovat film. Což se přetavilo v trošku egocentrické usvědčování o důležitosti návratu vlastní postavy. A jak že se to podaří? McCoy totiž objeví, že v sobě přechovává Spockovu živou esenci, tak se spolu s ostatními vydá na nově stvořenou planetu Genesis, na níž je urychlený genetický vývoj, a pokusí se známého vulkánce reinkarnovat. Do děje se ještě zamíchají Klingoni v čele s charismatickým Christopherem Lloydem, a Kirk tak v záchraně svého nejlepšího přítele začne schytávat nejdrsnější rány ve svém životě. Bude zajímavé sledovat, zda se tvůrci rebootu pokusí alespoň částečně vydat touto cestou v novém třetím pokračování. Snad ale přidají na záživnosti celkového výsledku.

Originální trailer filmu Star Trek III: Hledání Spocka
Star Trek IV: Cesta domů (1986)

Po úspěchu třetího dílu se Leonard Nimoy vrátil i k režii čtyřky a natočil zřejmě nejodlehčenější a nejvíce vybočující film ze série. Odklon od sci-fi k nezávazné komedii se projevil kvůli vcelku bizarní ekologické zápletce, díky níž musela posádka cestovat časem do roku 1986, aby zachránila vymřelé velryby. V budoucnosti totiž na Zemi útočí neznámý vetřelec, který umí komunikovat jen s nimi. Varovný příběh o ekologické katastrofě, nejspíše inspirovaný klasickými sci-fi jako Den, kdy se zastavila Země, přenesl hrdiny do současného San Francisca a nechal, jak jinak, vyniknout hlavně humor pramenící ze střetu postav z budoucnosti s obyčejnými lidmi dvacátého století. Do toho všeho přidal neodolatelný osmdesátkový soundtrack, kultovní hlášky a celkovou ujetost, která ze čtvrtého Star Treku dělá dost možná nejzábavnější díl série.

Originální trailer filmu Star Trek IV: Cesta domů
Star Trek V: Nejzazší hranice (1989)

Když si mohl svůj trek natočit Leonard Nimoy, tak proč ne William Shatner! Představitel Kirka si po nespokojenosti s úspěchy svého kolegy vydupal režii pátého dílu série a radno říct, že měl raději zůstat jen u hraní. Nejzazší hranice se totiž považuje za vůbec nejhorší filmový trek – Shatner zkrátka svými nulovými zkušenostmi nedokázal z poetiky Star Treku vybudovat to, co se povedlo předtím jeho kolegovi. Vcelku zajímavá zápletka, která do děje zapojuje válku mezi Federací, Klingony a Rumulany, se mění v naprosto chaotickou směsku scén s podivným mixem nadneseného humoru a nepřirozených vztahů mezi postavami. Nehledě na vysoké ambice (podobné Wiseově jedničce) se Shatnerovi nepodařilo ukočírovat vrstevnatý příběh o Bohu, který v jeho podání vyznívá naprosto směšně - nehledě na parádní Spockovy létající boty. Není divu, že film získal Zlatou malinu pro nejhorší film, režii a herce.

Originální trailer filmu Star Trek V: Nejzazší hranice
Star Trek VI: Neobjevená země (1991)

Návrat Nicholase Meyera (Khanův hněv) se osvědčil. Sérii se povedlo vyhrabat z bahna nastoleného Nejzazší hranicí a naservírovat divákům dobrodružnou podívanou, lehce upomínající na svého souputníka Star Wars. Standardní zápletka, při níž je po mírovém summitu Federace s Klingony záhadně zničena klingonská loď a ze zrady začne být podezírán Kirk, však funguje na sto procent a servíruje divákům napínavou a atmosferickou sci-fi, v níž není nouze ani o zajímavou akci. Na posledním zářezu původní Star Trek ságy je sice až příliš vidět stáří herců (představitel McCoye slavil sedmdesátku) a tak je děj někdy až příliš pomalý a rozvláčný, ale i tak se jedná o velmi důstojné a částečně i emotivní rozloučení se známou posádkou Enterprise. I přes nevyrovnanou kvalitu jednotlivých dílů při posledním záběru skoro až ukápne slza.

Originální trailer filmu Star Trek VI: Neobjevená země
Star Trek VII: Generace (1994)

Zatímco časový rozdíl mezi šestkou a sedmičkou jsou pouhé tři roky, skok mezi původní a Generation ságou je více než sto let. Zajímavostí je, že se zde tvůrci pokusili tuto časovou propast přemostit – úvod se tak odehrává ještě se starými postavami v čele s Kirkem, po následné tragické události se děj přesouvá do 24. století, kde je kapitánem lodi Enterprise Jean-Luc Picard v nezaměnitelném provedení Patricka Stewarta. Objeví se také staronové postavy, jež fanoušci znají ze seriálů – Riker, Geordi, Data, Beverly, Troi nebo Worf, kteří tvoří základ nové posádky. Klasický souboj s geniálním padouchem (tentokrát šílený vědec Soren, jenž neváhá při následování svého cíle - pobytu ve snové dimenzi Nexus - zničit mírumilovnou planetu) je však velmi nostalgickým připomenutím původní série a zároveň modernějším nastartováním té nové. To vše s lepšími triky, díky nimž Enterprise konečně vypadá krapet důstojněji, a kultovními momenty, mezi něž patří například setkání Kirka a Picarda. Na druhou stranu nebýt těch herců, rutinní režie televizního tvůrce Davida Carsona by nikoho ze sedačky nevytrhla.

Originální trailer filmu Star Trek VII: Generace

Star Trek VIII: První kontakt (1996)

První kontakt je všeobecně považován za nejlepší příspěvek ke Generation sáze. Režie se ujal představitel kapitána Rikera Jonathan Frakes (prý se důkladně inspiroval sci-fi klasikami jako Vetřelec nebo Blade Runner), který dokázal ukázat přednosti nového Star Treku v plné kráse. V zápletce se opět spojuje cestování v čase s humorem, neabsentují však ani temné momenty nebo akční scény, které se stále kvalitnější trikovou stránkou vypadají čím dál lépe (není divu, když se na nich podílelo Lucasovo ILM). Na scénu jsou také uvedení oblíbení (a odpudiví) Borgové, kteří se tentokrát snaží zabránit prvnímu kontaktu, aby mohl kolonizovat Zemi - tudíž musí posádka Enterprise cestovat do 21. století zachránit budoucnost. Hlavním tahákem zde opět není děj, nýbrž vzrušující zpracování, které už trošičku začíná směřovat tam, kde to o několik let později nakousl Abrams. Samozřejmě s rezervou.

Originální trailer filmu Star Trek VIII: První kontakt

Star Trek IX: Vzpoura (1998)

Předposlední zářez „staré“ série má opět na starost Jonathan Frakes, tentokrát si však vybral slabší chvilku. Jednoduchá zápletka jednoho dílu seriálu je zde rozvedena na dvě hodiny, přičemž většina děje se odehrává na malé mírumilovné planetě mezi vesničany, jež má posádka Enterprise za úkol zachránit. Standardní akce nikoho z křesla moc nevytrhne, zamrzí také, že se moc nepodíváme do vesmíru, nebo absence sevřenějšího příběhu. Zbude tak jen pár vtipných epizodek s postavami (Data se učí být člověkem) a naprosto nenásilná a uvolněná atmosféra planety Ba’aku. Trekkies možná u výsledku pokývají hlavou, sváteční diváci však mají devátý Star Trek tendenci prozívat. Nehledě na jisté konotace se Sedmi statečnými...

Originální trailer filmu Star Trek IX: Vzpoura

Star Trek X: Nemesis (2002)

Završení Generation ságy se v podstatě nemohlo podařit lépe. Neznámý režisér Stuart Baird pochopil, v čem sérii s posledními díly docházel dech, tak přidal na akčnosti, velkofilmovém looku, navrch dynamicky přetavil povedený scénář Johna Logana do velmi vyváženého filmu, v němž se Picard setká se svým klonem Shinzonem (mladý Tom Hardy), který má plány na zničení světa. Nechybí monumentalita, tradiční blockbusterové pomrkávání směrem k nastupující vlně sci-fi, úcta k trekkovskému univerzu a jeho fanouškům (ti si jistě užijí odkazy směrem k seriálům), ani perfektně natočené souboje, jimž vévodí „námořní“ bitva mezi Enterprise a Scimitaru, která nemá ve srovnání s předchozími díly obdoby. Škoda, že to naprosto propadlo - po tomhle by si Picard a spol. jistě zasloužili ještě jeden přídavek.

Originální trailer filmu Star Trek X: Nemesis
Jaký Star Trek máte mimo Abramse rádi vy?



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY