TV tipy: Žánrová směska, mistr Leonardo a Star Trek

Vydáno: 07.06.2013 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Příjemně různorodá je tento týden naše televizní nabídka. Nechybí v ní dva ne tak známé westerny, mystifikační dokument, legendární dobrodružný film nebo oscarové drama Piano. A dočkáte se i dalšího Star Treku.
Šifra mistra Leonarda (Da Vinci Code) (sobota 8. 6., Nova, 20.20 - 23.00)

Plakát filmu Šifra mistra Leonarda / The Da Vinci CodeKontroverzně přijatý a kritikou nemilosrdně smetený thriller vzbudil mnoho vášní hlavně kvůli svému tématu. Režírující Ron Howard se svezl na slávě knižní předlohy Dana Browna a natočil bezkrevný film, který je pouhou rutinou. Scénář příliš nefunguje a nedává smysl. Zaujme snad jen hvězdné obsazení, v němž uvidíte třeba Toma Hankse, Audrey Tautou, Iana McKellena, Jeana Reno a další. Nechybí ani parádní hudba Hanse Zimmera a pár výtečných scén. Škoda předlouhé stopáže.

Synopse: V Paříži byl zavražděn hlavní správce Louvru, který ještě před smrtí stihl naznačit spoustu symbolů a šifer. Vyšetřující kapitán Bezu Fache (Jean Reno) na místo povolá slavného symbologa Roberta Langdona (Tom Hanks), který má ve Francii přednáškové turné. Ten brzy zjistí, že poselství mrtvého může změnit dějiny a jeho vrahem je někdo, z koho má husí kůži i Vatikán.

Zajímavost:  Na Srí Lance byl v kinech film zakázán, ač román i DVD jsou tu volně k dostání.

Oficiální trailer filmu Šifra mistra Leonarda
Fanfán Tulipán (Fanfan la Tulipe) (sobota 8. 6., ČT1, 22.10 - 23.50)

Český plakát filmu Fanfán Tulipán / Fanfan la TulipeDnes už legendární francouzský dobrodružný snímek se nese v odlehčeném duchu a nestydí se za to. Režírující Christian-Jaque nasadil svěží tempo a vsadil na strhující šermířské souboje a hlavně na charisma ústřední dvojice, kterou vytvořili fantastičtí Gérard Philipe a Gina Lollobrigida. Pro mnohé jde o nádech nostalgie, hledat proto nějaké zásadní chyby nemá asi valný smysl.

Synopse: Fanfán Tulipán (Gérard Philipe) dá před sňatkem s venkovankou přednost vstupu do armády a navíc ochotně uvěří předpovědi verbířovy dcery Adeliny (Gina Lollobrigida), že se ožení s princeznou. Při snaze o naplnění tohoto osudu se ale dostane do konfliktu se samotným králem.

Zajímavost: Philipe si z natáčení odnesl rozseknuté obočí a propíchnutou ruku.

Originální trailer filmu Fanfán Tulipán
Rok ďábla (sobota 8. 6. 2013, ČT2, 22.35 - 00.10)

Český plakát filmu Rok ďábla / Rok ďáblaVýtečný mystifikační dokument Petra Zelenky vyniká fantastickou hudbou, o kterou se postarali jeho hlavní aktéři, kterými jsou Jarek Nohavica a kapela Čechomor. Nechybí tu ani inteligentní humor a vtipné hlášky a promyšlený scénář, jenž ve druhém plánu nabízí i zamyšlení nad životem. Tvůrce si tu také malinko dělá legraci z kultu hvězd. Pěti Českými lvy oceněný snímek se vyplatí vidět už jen proto, že svým podáním je v tuzemsku poměrně unikátní.

Synopse:  Film se odehrává v letech 1992 - 2000 a střídají se v něm záběry z reálného života, které se prolínají s fiktivním dějem. Ten je prostinký a vypráví o tom, co se stane, když uznávaný písničkář Jarek Nohavica vyrazí na koncertní turné s kapelou Čechomor.

Zajímavost:  Námět filmu napsal Zelenka cestou autobusem z Bangkoku.

Originální trailer filmu Rok ďábla
Očistec (Purgatory) (neděle 9. 6., Nova Cinema, 21.40 - 23.20 / pondělí 10. 6., 00.20 - 06.30)

Plakát filmu Očistec / PurgatorySvérázný a u nás téměř neznámý televizní fantasy western Uliho Edela malinko doplácí na přílišný náboženský podtext a je na něm bohužel vidět i nízký rozpočet, nicméně jde o poměrně solidní zábavu. Zajímavý mix žánrů baví skoro celou dobu, fanouška "kovbojek" navíc potěší děj, v němž se sejde hned několik slavných postav z dob Divokého západu. Připočtěte si slušné obsazení, ve kterém nechybí Eric Roberts, Randy Quaid, Sam Shepard nebo Peter Stormare a dostanete nenáročnou zábavu, která snad nikoho neurazí.

Synopse: Nebezpeční desperáti unikají před svými pronásledovateli a ukryjí se v městečku, jehož obyvatelé jsou prý mírumilovní a nepoužívají zbraně. Ve skutečnosti tu ale žijí samí slavní kriminálníci jako třeba Divoký Bill (Sam Shepard) nebo Doc Holliday (Randy Quaid), kteří se nutně potřebují dostat do nebe. A právě nečekaní hosté jim mohou pomoci.

Zajímavost: Všechna stavení v městečku Purgatory jsou pojmenována po něčem z přírody.

Originální trailer filmu Očistec
Všichni moji blízcí (neděle 9. 6., ČT1, 22.15 - 23.50)

Český plakát filmu  / Vsichni moji blízcíVelmi silné drama Mateje Mináče vychází z jeho oblíbeného tématu o záchraně stovek dětí Nicholasem Wintonem. Zárukou kvality budiž i scénář z pera ostříleného Jiřího Hubače. Citlivě natočený snímek dávkuje emoce velmi střídmě a o to působivější pak je. Vše je umocněno skvělými hereckými výkony, jimž dominuje Českým lvem oceněný Jiří Bartoška, jehož doplňují kupříkladu Josef Abrhám, Libuše Šafránková nebo Ondřej Vetchý. Zásadnější výtkou může být snad jen pomalý a těžkopádný rozjezd.

Synopse: Bezprostředně po podepsání Mnichovské dohody se židovská rodina Silbersteinových vyrovnává s nadcházejícími událostmi. Do jejich života osudově zasáhne Nicholas Winton, který se i jejich děti pokusí zachránit před téměř jistou smrtí tím, že je odešle do pěstounských rodin v Anglii.

Zajímavost: Snímek získal v roce 2000 cenu publika na washingtonském festivalu židovských filmů. 

Ukázka z filmu Všichni moji blízcí
Prostředníci (Middle Men) (neděle 9. 6., Nova, 23.00 - 00.55)

Plakát filmu Prostředníci / Middle MenNenápadná krimikomedie možná nevytěžila ze svého potenciálu úplné maximum, ale sympaticky se o to snaží. Takřka neznámý režisér George Gallo zvládl odvyprávět zajímavý příběh atraktivně a podařila se mu i postupná gradace děje a s ní související napínavá atmosféra. Spolehliví jsou i herci, mezi nimiž namátkou uvidíte Luka Wilsona, Giovanniho Ribisi nebo Jamese Caana. Zamrzí jen to, že se tvůrce ztratil v různých časových rovinách a přeskakuje mezi nimi hodně rušivě. Příjemná filmová jednohubka.

Synopse: V polovině devadesátých let dvacátého století vedl podnikatel Jack Harris (Luke Wilson) spokojený život a měl úspěšnou kariéru. Když potkal Wayna Beeringa (Giovanni Ribisi) a Bucka Dolbyho (Gabriel Macht), kteří objevili způsob, jak dospělým prodávat zábavu po internetu, přidal se k nim a brzy se stal jedním z nejbohatších lidí na světě.

Zajímavost: Děj je inspirován skutečnými osudy Christophera Mallicka, který vede internetovou účetní společnost.

Originální trailer filmu Prostředníci
Lovci stínů (The Hunting Party) (neděle 9. 6., 23.00 - 01.05)

Plakát filmu Lovci stínů / The Hunting PartySlušně obsazenému (Richard GereDiane Kruger, James Brolin, Jesse Eisenberg) dobrodružnému thrilleru schází jednoznačně větší režisérská odvaha. Richard Shepard zkrátka vsadil na jistotu, což v tomto případě nebylo úplně nejšťastnější. Výsledek tak působí naivně a předvídatelně a chvílemi i podbízivě. Na druhou stranu tu jsou autentická kamera Davida Tattersalla, sugestivní hudba Rolfeho Kenta a věrné reálie, které toho dost zachraňují a film posouvají na úroveň lehčího nadprůměru.

Synopse: Simon Hunt (Richard Gere) byl úspěšným novinářem a válečným reportérem. Teď se mu podařilo zjistit, kde se ukrývá nejhledanější válečný zločinec Bogdanovič, na něhož je vypsána odměna pět milionů dolarů. Společně se svými bývalými kolegy se tak vydává do Bosny, kde chce tyrana dopadnout na vlastní pěst. Že mu při tom půjde o život, je zcela jasné.

Zajímavost: Film je inspirován článkem z jednoho pánského časopisu, který napsal americký novinář Scott Anderson.

Originální trailer filmu Lovci stínů
Piano (The Piano) (pondělí 10. 6., ČT2, 21.45 - 23.45)

Plakát filmu Piano / The PianoNa působivém romantickém dramatu je znát ženské režijní vedení Jane Campion. Ta dokázala vztahy mezi postavami zachytit něžně a zároveň realisticky, neuchýlila se při tom k povrchním dialogům a charakteristikám a nebála se ani odvážných milostných scén. Nezapomenutelný je též jednoduchý hudební motiv Michaela Nymana, který dotváří až mystickou atmosféru. V hlavních rolích excelují Oscarem oceněné Holly Hunter a tehdy devítiletá Anna Paquin, které doplňují mimo jiné Sam NeillHarvey Keitel. Sluší se dodat, že snímek získal Oscara i za scénář.

Synopse: Němá Ada (Holly Hunter) přijíždí z Anglie na Nový Zéland, kde se má vdávat za movitého obchodníka (Sam Neill). Přiváží si s sebou i milovaný klavír, bez kterého nemůže existovat. Jelikož si s manželem příliš nerozumí, začne podléhat kouzlu záhadného George (Harvey Keitel), který piano odkoupil a výměnou za ženinu povolnost jí ho opět odprodává. Rozhodne se křehká žena pro vášeň, nebo se bude řídit rozumem?

Zajímavost: Holly Hunter hrála většinu skladeb na klavír sama.

Oficiální trailer filmu Piano
Star Trek VIII: První kontakt (Star Trek VIII: First Contact) (středa 12. 6., Fanda, 20.20 - 22.10 / čtvrtek 13. 6., 15.40 - 17.35)

Plakát filmu Star Trek: První kontakt / Star Trek: First ContactOsmý filmový Star Trek patří v kontextu ságy k tomu nejlepšímu, co v ní vzniklo. Režírující Jonathan Frakes dostal k dispozici vysoký rozpočet a využil ho hlavně na velkolepou a podařenou akci, výborné efekty a výpravu. Neopomněl ani příběh, který má spád a pro celé univerzum je poměrně zásadní. Opřít se mohl i o osvědčenou hereckou sestavu v čele sám se sebou a Patrickem Stewartem. Mínusem jsou snad jen určitý televizní vzhled interiérů a fakt, že snímek je určen zejména fanouškům celé série.

Synopse: Posádka lodi Enterprise vedená kapitánem Picardem (Patrick Stewart) se vydává zpátky do jedenadvacátého století, v němž musí zachránit Zemi. Expanzivní civilizace Borg se totiž pokouší zabránit prvnímu kontaktu, aby mohla naši planetu kolonizovat a ovládnout.

Zajímavost: Jde o první film z celé ságy, který obdržel rating vyšší než PG.

Originální trailer filmu Star Trek VIII: První kontakt
Mladé pušky (Young Guns) (čtvrtek 13. 6., Nova Cinema, 21.40 - 23.35 / pátek 14. 6., 00.25 - 06.30)

Plakát filmu Mladé pušky / Young GunsMožná lehce opomíjený western dojíždí na to, že má příliš "puberťácký" nádech a postrádá potřebnou drsnost. Režírující Christopher Cain naštěstí dodal svižné tempo, solidní akci a vše opatřil trefným soundtrackem. Zakrýt zmatený scénář a vyhnout se občasné nudě se mu ale nepodařilo. Žánrovou jednohubku z dnešního pohledu osvěží i fakt, že se v ní objevilo spoustu tehdy začínajících herců, z nichž stojí za zmínku rozhodně Kiefer Sutherland, Lou Diamond Phillips, Charlie Sheen a Emilio Estevez. Nic proti ničemu.

Synopse: John Tunstall (Terence Stamp) vlastní farmu, na níž zaměstnává a poskytuje domov mladým mužům, kteří se ocitli na dně společnosti. Vychovává je, učí je číst a dodržovat pravidla. Když ale přijde poměrně vzdělaný a sebevědomý  Billy the Kid (Emilio Estevez), dají se věci do pohybu. Okolní farmáři obviní Johnovy chráněnce z přepadávání jejich vozů. John se jich zastane a posléze je zavražděn. Mladíci to považují za vyhlášení války a spřádají krutou pomstu.

Zajímavost:  V malinké roli kníratého mládence schovávajícího se za barikádami se tu objevil i tehdy neznámý Tom Cruise.

Originální trailer filmu Mladé pušky


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY