Festivalové ozvěny: karlovarská soutěžní sekce

Vydáno: 05.06.2013 07:00 - Jana Bébarová | foto: StudioCanal

Ve Zlíně se o víkendu rozdávaly ceny. V karlovarské soutěži bude o Křišťálový glóbus usilovat Jan Hřebejk se svou novinkou Líbánky. Festival zahájí Pěna dní Michela Gondryho.
ZLÍN FILM FEST

Dakota Fanning, Jeremy Irvine ve filmu  / Now Is GoodBritská teenagerovská romance Teď a tady s Dakotou Fanning v hlavní roli umírající dívky, která chce přijít o panenství, zvítězila u mezinárodní mládežnické poroty v sekci hraných filmů pro mládež na právě skončeném Zlín Film Festu. V katerogii filmů pro děti stejnou porotu nejvíce zaujal ruský snímek o dvou školácích Čestné pionýrské odehrávající se v ruském městečku 70. let minulého století. Odborná porota se naopak rozhodla Zlatým střevíčkem ocenit brazilský dětský film Můj sladký oranžovník a v kategorii filmů pro mláděž snímek o jedné nevydařené rodinné dovolené Děštivé léto. Zlatý střevíček za nejlepší animovaný film udělila společná mezinárodní porota dětí a dospělých krátkému běloruskému snímku Pilipka.

354 filmových projekcí 53. ročníku Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež navštívilo 65 tisíc diváků. Kompletní seznam oceněných filmů a tvůrců najdete zde.

MFF KARLOVY VARY

Fotografie z filmu Pěna dní / L'écume des joursNovinka francouzského režiséra Michela Gondryho Pěna dní slavnostně zahájí  48. ročník karlovarského festivalu. Působivě poetický, fantaskní příběh o schopnosti a odhodlání přinést pro lásku k milované bytosti jakoukoliv oběť, v němž se v hlavních rolí představí Audrey Tautou a Romain Duris, režisér ve Varech osobně uvede. V té době bude Pěna dní rovněž uvedena do české kinodistribuce.

V hlavní soutěžní sekci bude o Křišťálový glóbus usilovat celkem 14 snímků, z toho polovina bude uvedena ve světové a polovina v mezinárodní premiéře. Již potřetí bude mít v karlovarské soutěži snímek režisérská dvojice Krzysztof Krauze a Joanna Kos-Krauze, kteří zde uspěli v roce 2005 s filmem o životě a díle malíře Nikifora Krynyckého Můj Nikifor. Tentokrát se do soutěže přihlásili s černobílým stylizovaným portrétem cikánské básnířky Bronisłavy Wajsové Papusza. O druhý Křišťálový glóbus bude rovněž usilovat izraelský režisér Yossi Madmony, jenž zde před dvěma lety zvítězil s komordním dramatem Restaurátor a letos zde bude soutěžit se snímkem Místo v nebi sledujícím na pozadí čtyř dekád z dějin izraelského státu vztah mezi otcem a synem.

Fotografie z filmu  / A Field in EnglandŠpanělský filmař Xavier Bermúdez, jehož snímek Leon a Olvido v roce 2004 ve Varech získal ocenění pro nejlepší herečku, bude mít v soutěži melancholický příběh nehynoucí lásky s názvem Hodnota času. Mladý talentovaný Brit Ben Wheatley bude o prvenství bojovat s černobílou komorní hříčkou s prvky psychedelie Pole v Anglii odehrávající se za občanské války v polovině 17. století. Enfant terrible německého filmu Oskar Roehler představí kontroverzní rodinnou ságou Prameny života a maďarský režisér János Szász uvede adaptaci slavného románu Agoty Kristofove Velký sešit.

V současnosti progresivní řeckou kinematografii bude reprezentovat režisérka Penny Panayotopoulou, která zde již před deseti lety uvedla snímek Těžká loučení s otcem a nyní se vrací s novinkou Září, v níž tematizuje křehkost lidských vztahů. Ruský tvůrce Jusup Razykov, který měl opakovaně své filmy v sekci Na východ od Západu, bude mít v soutěži civilní drama Hanba o ženách z polorozpadlé severoruské vojenské základny čekajících na nejistý návrat manželů sloužících na moři.

Thriller 11.6 francouzského režiséra Philippa Godeaua bude vyprávět o loupeži století, zatímco Ital Roberto Andò představí politickou satiru Ať žije svoboda, v hlavní roli s Tonim Servillem. Debutující Američan Lance Edmands se pokusí zaujmout sugestivním příběhem z maloměsta s názvem Ptáče a respektovaný chorvatský režisér Vinko Brešan osobitou parodií na téma demografického růstu Knězovy děti. Islanďan Marteinn Thorsson do soutěže přispěje svou alkoholicko-korupční noční můrou XL

Domácí tvůrce bude v soutěži zastupovat Jan Hřebejk s psychologickým thrillerem Líbánky, kterým po snímcích Kawasakiho růže a Nevinnost završuje volnou trilogii.

Podrobnější informace o soutěžních filmech karlovarského festivalu najdete zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY