Téma: Kde skončila posádka Star Treku?

Vydáno: 07.06.2013 18:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Televizní seriál Star Trek byl a je obrovským fenoménem. Napadlo vás ale někdy, kde skončili herci, kteří propůjčili tváře vašim oblíbeným hrdinům? Dokázali zazářit někde jinde, nebo se pro ně vesmírná sága stala prokletím?
Star Trek byl a je filmovým a seriálovým fenoménem. V našem speciálu se podíváme na to, jak dopadli představitelé těch nejdůležitějších postav z původního Star Treku a také z následného pokračování s podtitulem Nová generace. Mezi dodnes neznámými tvářemi se třeba jen na pár epizod objevily i později slavné hvězdy, které sbíraly různá ocenění. Pojďme se tedy podívat na dvanáctku vybraných postav.

William Shatner  William Shatner (Kapitán James T. Kirk)

Účast ve Star Treku: 79 epizod mezi lety 1966 - 1969, celovečerní filmy Star Trek I - VII

Další osud: James Kirk se stal suverénně nejznámější rolí tohoto jednaosmdesátiletého Kanaďana, kterou už nikdy nepřekonal. Kromě účasti v několika úspěšných i neúspěšných seriálech (Columbo, Kauzy z Bostonu, Herkules, Strážce moře) lze zmínit snad jen role generála v krimikomedii Nabitá zbraň 1, Stana Fieldse v úspěšné komedii Slečna Drsňák a jejím o dost horším pokračování a menší roličku v komediální Vybíjené. Cameo si pak vystřihl v dobrodružné komedii Fanoušci. Jako někteří kolegové koketoval i s režií, kromě několika dílů některých seriálů ale zkusil pouze dva "celovečeráky" (hůře hodnocený pátý Star Trek a naprosto tragický sci-fi horor Návštěvník), aby zjistil, že tady mu pšenka nepokvete.

 
Leonard Nimoy Leonard Nimoy (Spock)

Účast ve Star Treku: 80 epizod mezi lety 1966 - 1986, celovečerní filmy: Star Trek I - VI, Star Trek (2009)

Další osud: Kariéra tohoto dnes již jednaosmdesátiletého Američana je víceméně spjata pouze se Star Trekem. Sice se objevil v několika seriálech (Columbo, Krajní meze, Hranice nemožného) a televizních filmech, nikdy ale ze stínu Spocka nevystoupil. Ještě před "nastoupením" do kosmické lodi si zahrál doktora Davida Kibnera po boku Jeffa Goldbluma, Donalda Sutherlanda a Brooke Adams v solidním sci-fi hororu Invaze zlodějů těl. V poslední době jste ho mohli slyšet jako Optima Prima ve třetích Transformers. Zkusil si také filmovou režii, kde ale příliš nevynikl. Nejvýraznějšími zářezy se určitě staly dva startrekovské filmy (Pátrání po Spockovi a Cesta domů), za všechny ostatní můžeme zmínit snad jen americký remake klasické francouzské komedie Tři muži a nemluvně.

 
DeForest KelleyDeForest Kelley (Doktor McCoy)

Účast ve Star Treku: 76 epizod mezi lety 1966 - 1969, celovečerní filmy Star Trek I - VI

Další osud: Po upsání se "vesmírné" sérii už netočil nic jiného, takže jeho nepříliš výrazné další role se datují do doby před Star Trekem. Jednoho z bratrů Earpů si zahrál ve westernu Přestřelka u O.K. Corralu, což je také to jediné, co stojí u něho za zmínku. Jinde prostě nezazářil.

Nichelle Nichols  Nichelle Nichols (Uhura)

Účast ve Star Treku: 67 epizod mezi lety 1966 - 1969, celovečerní filmy Star Trek I - VI

Další osud: I pro tuto Američanku se stal Star Trek osudem, protože nikde jinde nezanechala výraznou stopu. Vidět respektive slyšet jste ji mohli v několika seriálech (Tarzan, Batman, Spiderman, Futurama, Hrdinové), z celovečerních filmů zmíním snad jen podprůměrnou komedii Sněžní psi nebo ještě horší Už jsme tam?.

 
James Doohan  James Doohan (Scott)

Účast ve Star Treku: 66 epizod mezi lety 1966 - 1969, celovečerní filmy Star Trek I - VII

Další osud: I pro něho se Star Trek stal tím nejvýraznějším v kariéře. Ještě před celovečerními ST filmy se objevil třeba v kriminální komedii Rogera Vadima Hezké holky, jedna jako druhá nebo ve westernu Muž v divočině, z poststartrekovské éry stojí za zmínku už jen krimikomedie Nabitá zbraň 1.

George Takei George Takei (Sulu)

Účast ve Star Treku: 51 epizod mezi lety 1966 - 1969, celovečerní filmy Star Trek I - VI

Další osud: Také tento Kaliforňan nemá na svém kontě kromě Star Treku příliš filmových úspěchů. Mimo několika seriálů, kde buď mluvil, nebo hrál (Futurama, Herkules, Scrubs: Doktůrci) si střihl cameo v komedii Dennise Dugana Zohan: Krycí jméno kadeřník a v poslední době jste ho mohli vidět v Hanksově nezdařené romantické komedii Moje krásná učitelka jako doktora Matsutaniho.

Walter Koenig  Walter Koenig (Chekov)

Účast ve Star Treku: 36 epizod mezi lety 1967 - 1969, celovečerní filmy Star Trek I - VII

Další osud: Další z řady těch, kteří by bez Star Treku upadli v zapomnění. Kromě účasti v seriálu Babylon 5, má asi smysl napsat jen skoro neznámý thriller Měsíční past, v němž se objevil po boku kultovního Bruce Campbella.

Patrick StewartPatrick Stewart (Kapitán Jean-Luc Picard)

Účast ve Star Treku: 176 epizod mezi lety 1987 - 1994), celovečerní filmy : Star Trek VII - X

Další osud: S veškerým respektem k ostatním je Stewart největší hvězdou, která kdy vstoupila do startrekovského univerza. Může za to hlavně trilogie X-Men, kde ztvárnil profesora Xaviera a vryl se do paměti nové generaci diváků. Ze "samostatných" filmů, kde se objevil, můžeme namátkou jmenovat třeba Lynchovo sci-fi Duna, Boormanovo fantasy Excalibur nebo Donnerův thriller Spiknutí. A rozhodně o něm ještě uslyšíme - třeba hned za rok v očekávaném pokračování X-Men: Days of Future Past.

Jonathan Frakes Jonathan Frakes (William Riker)

Účast ve Star Treku: 176 epizod mezi lety 1987 - 1994, celovečerní filmy Star Trek VII - X

Další osud: Český divák má tohoto sympaťáka mimo Star Treku určitě spojeného s mysteriózním seriálem Věřte nevěřte, kterému dělal dlouhou dobu průvodce. A nutno říci, že to je vlastně to jediné, co u něho pořádně stojí za zmínku. Objevoval se totiž víceméně pouze v televizních filmech a seriálech a velkou díru do světa neudělal. Pokoušel se i o režii a kromě ST filmů (Star Trek: První kontakt, Star Trek: Vzpoura) natočil třeba poslední dva díly trilogie televizní nápodoby Indiana Jonese o Flynnu Carsenovi, která u nás bývá dost často reprízována. Jinak nic zásadního.

Colm Meaney   Colm Meaney (Miles O´Brien)

Účast ve Star Treku: 52 epizod

Další osud: Tento letos šedesátiletý Ir má sice oproti kolegům méně než poloviční účast ve slavné sáze, jeho tvář je ale natolik známá, že ho zkrátka musíme zmínit. Charismatického Dubliňana asi netřeba představovat, přesto uvedu, že vidět jste ho mohli třeba ve vynikajícím krimithrilleru Po krk v extázi, neméně vydařeném Ctihodném občanovi nebo v komedii Dostaň ho tam!.

Whoopi Goldberg  Whoopi Goldberg (Guinan)

Účast ve Star Treku: 28 epizod, Star Trek VII, X

Další osud: Ani tato světoznámá Američanka rozhodně nepobyla ve ST dlouho, nastartovala tu ale svou dlouhou a úspěšnou kariéru. Ještě před účastí v seriálu debutovala ve Spielbergově dramatu Purpurová barva, za něhož si vysloužila nominaci na Oscara. Tohoto ocenění se dočkala až v roce 1990 za vynikající ztvárnění ženy schopné komunikovat s mrtvými v tragikomedii Duch. Dále se objevila třeba v Altmanově satiře Hráč, v u nás velmi populární dvojici komedií Sestra v akci, její hlas jste mohli slyšet i v legendárním animáku Lví král.

Další herci, kteří se objevili ve Star Treku a později i Nové generaci už nepřekročili stín slavné ságy a jejich vyjmenovávání zde by bylo zcela zbytečné. Pokud vám ale některý opravdu chybí a chtěli byste se s námi o jeho osud podělit, neváhejte a pište do komentářů pod článkem.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Díky za perfektní zpracování ! ... (Anonym, 10.06.2013 21:22) Reagovat

    Díky za perfektní zpracování !

    taita

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY