TV tipy: Osvědčené značky a série a herecké hvězdy

Vydáno: 24.05.2013 08:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Milovníci zavedených sérií by měli v tomto týdnu věnovat zvýšenou pozornost televiznímu programu. V našem výběru jsou hned tři filmy, které stály u zrodů slavných ság a značek. Kromě Scary Movie tedy uvidíte i první Star Trek.
Plakát filmu Star Trek Star Trek (Star Trek) (sobota 25. 5., Nova, 20.20 - 22.35 / neděle 26. 5., Nova Cinema, 14.20 - 16.45)
Vynikající sci-fi, kterou režírující J.J. Abrams dostal do kolen všechny, kteří známé značce fandí už dlouho, ale i ty, které dosud nezajímala. V parádních a prvotřídních efektech totiž nezapomněl na emoce, hluboce propracované postavy, nezbytnou vesmírnou atmosféru a silný, i když neoriginální příběh. K tomu přidal báječnou hudbu, fantastickou kameru a citlivou a dokonalou režii, které snad nelze vytknout vůbec nic. Podařilo se mu i obsazení, v němž se mimo jiné objeví Chris Pine, Zachary Quinto, Eric Bana, Zoe Saldana nebo Simon Pegg. Sluší se dodat, že snímek získal Oscara za masky. Zřejmě tip týdne.
Synopse: Osud Galaxie leží v rukou dvojice odvěkých nepřátel. Jedním je venkovský kluk z Iowy James Kirk (Chris Pine), který vyhledává život na hraně a nebojí se riskovat. Tím druhým je Spock (Zachary Quinto), jenž je naopak vychováván ve společnosti, která staví na logice a odmítá emoce. Jenže v rámci záchrany vesmíru musí ti dva spolupracovat, protože pomstychtivý Nero (Eric Bana) je připraven převzít vládu.
Zajímavost: Herci ztvárňující Romulany trávili v maskérně dvě až čtyři hodiny denně.

Originální trailer filmu Star Trek

Plakát filmu Fair Game Lovná zvěř (Fair Game) (sobota 25. 5., ČT1, 23.55 - 01.40)
Lehce nadprůměrný snímek balancuje na hranici akčního thrilleru a rodinného dramatu, což mu ve výsledku škodí nejvíc. Režírující Doug Liman nemůže najít to správné tempo a důraz klade také na dialogy, které jsou někdy úmorně dlouhé a nezajímavé. Rutinní je i hudba Johna Powella. Naštěstí tu jsou spolehliví Sean Penn a Naomi Watts v titulních rolích, kteří film táhnou i ve slabších chvílích a své postavy dokážou poměrně slušně prodat. Ztracené body tvůrci částečně sbírají sázkou na aktuální a atraktivní téma, které možná mnohé donutí k zamyšlení. Klasická jednohubka na víkendovou noc.
Synopse: Valerie (Naomi Watts) pracuje u CIA v oddělení proti šíření jaderných zbraní. Brzy zjistí, že Irák program na výrobu podobných zbraní nemá, ač si to USA zatvrzele myslí. Když její manžel Joe (Sean Penn) v Africe odhalí, že ani odtud se nedělají žádné podezřelé obchody s Irákem a sepíše o tom článek do novin, rozjede se sled velmi nepříjemných událostí. Valeriina pravá totožnost je totiž veřejně odhalena a její život se hroutí.
Zajímavost: Závěrečné titulky ukrývají šifrovanou zprávu, kterou dodnes nikdo nerozluštil.

Originální trailer filmu Lovná zvěř

Plakát filmu Zlověstné ticho Zlověstné ticho (Dead Silence) (neděle 26. 5., Prima Family, 01.30 - 03.05)
Zdánlivě tuctový horor stojí za vidění kvůli osobě režiséra Jamese Wana. Ten vsadil na staromódní řemeslo, hutnou atmosféru a vytříbenou vizuální stránku a tím pádem stvořil solidní žánrovku. Scénář rozhodně originalitou neoplývá a přichází s až příliš přepáleným a šíleným příběhem, že mu zkrátka nelze uvěřit vůbec nic. Z hereckých tváří je známější snad jen Donnie Wahlberg, z tohoto hlediska tedy není na co lákat. Tip hlavně pro fanoušky žánru.
Synopse: Novomanželé Jamie (Ryan Kwanten) a Lisa (Laura Regan) Ashenovi si založili nový život daleko od domova v Ravens Fair. Když je ale Lisa brutálně zavražděna, je Jamie nucen se do města vrátit a pokusit se rozluštit záhadu její smrti. Při pátrání narazí na legendu o zavražděné břichomluvkyni Mary Shaw, která mu leccos objasní. Netuší ale, že jejím odhalením na sebe uvalil strašlivou kletbu.
Zajímavost: Ve scénáři jsou dvě verze básně o Mary Shaw - jedna je v samotném filmu, druhá se objevila v traileru.

Oficiální trailer filmu Zlověstné ticho

Plakát filmu Zánik samoty Berhof Zánik samoty Berhof (neděle 26. 5., ČT1, 15.15 - 16.55)
Ne tak často vysílané československé drama se věnuje nepříjemnému a stále ještě tabuizovanému tématu odsunu Němců po druhé světové válce. Režisér Jiří Svoboda vycházel ze scénáře a předlohy Vladimíra Körnera a k dobru mu budiž přičteno hlavně to, že se nebál přitlačit na atmosféře a ukázat víc násilí a krve, což bylo v době vzniku filmu poměrně odvážné a neobvyklé. V hlavních rolích excelují Jana Brejchová a Ladislav Křiváček, kteří jsou hodně umírnění a o to působivější. Vadou na kráse je snad jen nevýrazný a nedobře vyřešený konec. Silné a působivé drama.
Synopse: Na česko-polsko-německém pomezí se krátce po válce stávají lidé ze samoty Berhof zajatci zbylých německých jednotek, které odmítají přiznat porážku. Do opuštěného statku přichází jeptiška Salome (Jana Brejchová), od níž si všichni slibují spásu a milosrdenství. Jenomže to jsou snad jediné věci, které nevinná dívka nepřinese.
Zajímavost: Na popud polských cenzorů byl vystřihnut jeden záběr ze závěru filmu, v němž hrál hlavní roli kříž.

Ukázka z filmu Zánik samoty Berhof

Plakát filmu Rychle a zběsile Rychle a zběsile (The Fast and the Furious) (neděle 26. 5., Prima Cool, 20.00 - 22.20 / pondělí 27. 5., 01.20 - 03.05)
Před dvanácti lety rozjel Rob Cohen sérii, která na první pohled nevypadala extra zajímavě. Vynikala vlastně jen rychlými auty, solidními akčními scénámi a nezbytnými pěknými děvčaty. V hlavní roli se objevili charismatičtí a tehdy ještě ne tolik známí Paul Walker a Vin Diesel, kterým dělala společnost třeba Michelle Rodriguez. Silný příběh tu nehledejte, spíše to chce zařadit mozek na neutrál a příjemně se bavit a připomenout si, jak to všechno začalo.
Synopse: Brianovi (Paul Walker) se konečně podaří stát se členem party vedené Dominicem (Vin Diesel), která se účastní nelegálních závodů pořádaných v noci na periferii Los Angeles. Jenomže se množí záhadná přepadení kamionů a Brian se domnívá, že právě Dom a spol. s tím mají něco společného. Odhalit pravdu ale nebude jednoduché.
Zajímavost: Vin Diesel nešťastnou náhodou zlomil nos jednomu z kaskadérů.

Oficiální trailer filmu Rychle a zběsile

Plakát filmu Případ Pelikán Případ Pelikán (The Pelican Brief) (neděle 26. 5., Prima Love, 20.15 - 23.25)
Adaptaci thrilleru Johna Grishama natočil Alan J. Pakula a vsadil na oldschoolovou režii, solidní scénář plný nečekaných zvratů a gradující napětí. Do hlavních rolí obsadil tehdy ještě ne tak profláklou Julii Roberts a Denzela Washingtona, kterým sekundují třeba Sam Shepard nebo Stanley Tucci. Výsledek bohužel sráží přepálená délka s několika hluchými místy a někdy také těžká režijní rutina. Film, který neurazí.
Synopse: V průběhu několika dnů jsou spáchány atentáty na dva soudce amerického nejvyššího soudu.Studentka práv Darby (Julia Roberts) sepíše odvážnou studii o původcích činů, z níž vyplývá, že do všeho jsou zapojena vysoká politická místa. Když se její práce dostane do rukou FBI, rázem se děvče ocitá v nebezpečí života a několikrát unikne smrti jen šťastnou náhodou. Pomoc jí nabídne investigativní žurnalista Gray (Denzel Washington), pro kterého by mohlo jít o životní článek.
Zajímavost: Washington a Roberts mají první společnou scénu po více než hodině filmu.

Originální trailer filmu Případ Pelikán

Plakát filmu Kult hákového kříže Kult hákového kříže (American History X) (neděle 26. 5., Nova Cinema, 22.00 - 00.00 / pondělí 27. 5., 00.55 - 06.30)
Nepříjemně mrazivé a realistické drama řeší palčivý problém neonacismu ve společnosti. Režírující Tony Kaye se nebojí našponovat syrovou atmosféru na maximum a neuhýbá ani před skutečně drsnými a mnohdy násilnými momenty, které ukáže v plné parádě. Slabší povahy by se asi filmu měly vyhnout, protože některé scény jsou dost sugestivní a tíživé. Skvostné je též obsazení, v němž hraje prim na Oscara nominovaný Edward Norton, jenž zde podává jeden z nejlepších výkonů své kariéry. Vedle něho se objeví ještě například Edward Furlong. Tento snímek ve vás bude rezonovat hodně dlouho.
Synopse: Derek Vinyard (Edward Norton) se po otcově smrti, kterou svádí na černošskou komunitu, stává stoupencem neonacismu. Až vražda potenciálních zlodějů jeho auta, za níž dostane tři roky vězení, mu otevře oči. Za mřížemi poznává svět z jiné stránky a domů se vrací jako úplně jiný člověk. Jenže zjišťuje, že jeho bratr Danny (Edward Furlong) nastoupil úplně tu samou cestu jako kdysi on. Dokáže mu domluvit, nebo je na nápravu už pozdě?
Zajímavost: Norton se po fyzické stránce připravoval na roli dva a půl roku.

Oficiální trailer filmu Kult hákového kříže

Plakát filmu Sólokapr Sólokapr (Scoop) (pondělí 27. 5., Smíchov, 20.50 - 22.35)
Slabší kousek legendárního Woodyho Allena možná patří k jeho opomíjeným filmům, za vidění přesto stojí. Pocit, že vykrádá sám sebe, zběhlejšího diváka tedy neopustí, na druhou stranu se ale musí nechat, že to pořád tak nějak funguje. Ani tady nechybí vtipné dialogy, svěží tempo, klasická staromódní režie a celkový nadhled. V hlavních rolích se objeví sám Allen, Scarlett Johansson a Hugh Jackman. Pro fandy nejslavnějšího neurotika na světě jasná volba.
Synopse: Na vystoupení uznávaného mága Sida Watermana (Woody Allen) se přišla podívat také studentka žurnalistiky Sondra (Scarlett Johansson). A právě ji si Sid vybere jako pomocnici pro svůj trik. V bedně, v níž má zmizet, se objeví duch novináře Strombela (Ian McShane), který ji stihne prozradit jen to, že ví, kdo je tzv. tarotový vrah. Sondra se tak pokouší sehnat důkazy proti aristokratovi Peterovi (Hugh Jackman), jehož právě duch určil za pachatele, a doufá, že tím nastartuje svou kariéru. Místo toho se ale do charismatického muže zamiluje.
Zajímavost: Allen se kvůli natáčení učil kouzelnické triky od anglického iluzionisty Scotta Penrose.

Oficiální trailer filmu Sólokapr

Plakát filmu Scary Movie - Děsnej biják Děsnej biják (Scary Movie) (čtvrtek 30. 5., Smíchov, 20.50 - 22.25)
První a suverénně nejlepší díl z komerčně úspěšné parodické série střídá vtipy výtečné s těmi trapnými, ale ještě vše udržuje v rovnováze. Tvůrci v čele s režírujícím Keenenem Ivorym Wayansem se vyhnuli velkému množství fekálního humoru, což je jen a jen dobře. Scénář toho sice moc neřeší a střílí si z tehdy aktuálních filmových hitů a místy nedává vůbec smysl, ale díky nastolenému svěžímu tempu a kadenci fórků a hlášek se vše dá bez problémů přejít. V hlavních rolích uvidíte Shawna a Marlona Wayansovi, Annu Faris a mihne se tu i Carmen Electra. Nenáročná zábava.
Synopse: V poklidném americkém městečku začne bez varování řádit vrah ve známé halloweenské masce a černém kostýmu. Jeho akce ale mají hodně svérázný průběh a není nic neobvyklého, že se zdrží na marihuanovém večírku nebo ho při vraždění předběhne nikdo jiný.
Zajímavost: Scénář vznikl kombinací dvou scénářů k nerealizovaným filmům.

Oficiální trailer filmu Děsnej biják

Plakát filmu Údolí stínů Údolí stínů (We Were Soldiers) (čtvrtek 30. 5., Nova Cinema 21.40 - 00.05 / pátek 31.5., 00.50 - 06.30)
Válečné drama popisující samotný začátek vietnamského konfliktu vyniká zejména akčními a bojovými scénámi, které jsou v drtivé většině přehledné a efektní. Režisér Randall Wallace obsadil do hlavní role charismatického Mela Gibsona, který nezklamal a celý film utáhne sám. Za zmínku mimo něj stojí snad jen Barry Pepper a Madeleine Stowe, jež ale nemá moc co hrát. Obrovská škoda je, že tvůrci zařadili zbytečně nudnou a srdceryvnou rovinu věnující se manželkám vojáků, která nikam nevede a jen prodlužuje stopáž. Potěší naopak to, že nezbytného amerického patriotismu a patosu tu není tolik.
Synopse: V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí La Drang poprvé střetli Američané a Vietnamci. Necelá čtyřstovka amerických vojáků pod vedením věřícího katolíka Hala Moora (Mel Gibson) proti sobě měla takřka desetinásobnou převahu nepřátel, kteří navíc byli na svém území.
Zajímavost: Zastřeleného francouzského vojáka troubícího v úvodní scéně na poplach ztvárnil režisérův syn.

Originální trailer filmu Údolí stínů

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY