Festivalové ozvěny: 20. týden

Vydáno: 15.05.2013 07:30 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Zlínský festival pro děti a mládež zaostří na dánskou kinematografii a mj. představí filmy von Triera, Vinterberga či Refna. Bernardo Bertolucci jako předseda poroty benátského festivalu rozhodne o držiteli příštího Zlatého lva.
CZECH THAT FILM
Druhý ročník putovní přehlídky současných českých filmů nedávno odstartoval ve Spojených státech amerických. Akci s názvem Czech That Film mohou navštívit lidé v Salt Lake City, Denveru, New Yorku, San Franciscu, Chicagu, Portlandu, Seattlu, Phoenixu, Washingtonu a v Los Angeles. V LA byla místní University of California zahájena uplynulý víkend projekcemi filmů Až do města Aš, Cigán a Poupata. Režisér posledně jmenovaného snímku Zdeněk Jiráský se akce osobně zúčastnil a debatoval s diváky.
Do začátku června v Los Angeles proběhnou i projekce českých novinek jako jsou Polski film, Signál a Dům. Na závěr přehlídky nebude chybět letos devíti Českými lvi ověnčený thriller Davida Ondříčka Ve stínu, který režisér na UCLA rovněž osobně uvede.
Více informací o putovní přehlídce Czech That Film najdete zde.
ZLÍN FILM FEST
53. ročník zlínského festivalu pro děti a mládež ovládne dánská kinematografie, která, jak známo, má bohatou tradici filmové produkce pro děti a mládež. Z ní bude ve Zlíně k vidění například film Zappa z roku 1983 od světově proslulého tvůrce Bille Augusta o přátelství a prvních láskách třech dospívajících kamarádů. Osmdesátá léta bude zastupovat i rodinný snímek Gummi-Tarzan o šikanovaném chlapci utíkajícím do své fantazie, který režíroval absolvent FAMU a spoluzakladatel hnutí Dogma 95 Søren Kragh-Jacobsen. Za pozornost stojí i dvojice snímků věhlasného dánského animátora Jannika Hastrupa Ptačí válka a Dítě, které se chtělo stát medvědem.
Diváci z řad dospělých budou moci vybírat z trojice snímků oceněných Oscarem za nejlepší cizojazyčný film. Babettina hostina v režii veterána dánské kinematografie Gabriela Axela a Pelle Dobyvatel v režii výše zmiňovaného Bille Augusta mezi americkou Akademí zabodovaly rok po sobě (1988 a 1989). Zatím posledního Oscara pro Dánsko před třemi lety vybojovala Susanne Bier s dramatem Lepší svět.
Výběr pro dospělé publikum bude zahrnovat i absurdní komedii Adamova jablka režírujícího scenáristy Anderse Thomase Jensena či debutového Dealera Nicolase Windinga Refna, který v současnosti ve světě platí za jednoho z nejpopulárnějších dánských filmařů (s novinkou Jen Bůh odpouští aktuálně soutěží v Cannes).
Vůdčí osobnosti dánské kinematografie, Lars von Trier a Thomas Vinterberg, budou na zlínském festivalu mít shodně tři filmy. Tvorbu prvního jmenovaného budou reprezentovat snímky Prolomit vlny, Idioti a Melancholia. O třináct let mladší Vinterberg, který letos v Cannes předsedá porotě ostře sledované sekce "Jiný pohled", bude ve Zlíně zastoupen road movie Největší hrdinové, prvním filmem podle Dogma 95 Rodinná oslava a zatím posledním snímkem Hon.
MFF BENÁTKY
Bernardo Bertolucci bude předsedat soutěžní porotě na jubilejním 70. ročníku filmového festivalu v Benátkách. Nejstarší festival na světě letos proběhne od 28. srpna do 7. září. V současnosti pravděpodobně neslavnější z aktivních italských režisérů předsedal hlavní porotě v Benátkách již v roce 1983, kdy Zlatého lva získal snímek Jeana-Luca Godarda Křestní jméno Carmen. Ačkoli sám o Zlatého lva nikdy nesoutěžil, je Bertolucciho tvorba s benátským festivalem úzce spjatá - režisér zde už v roce 1962 představil už svůj Smrt kmotřička a později si zdě světovou premiéru odbyly i jeho filmy Partner., Strategie pavouka, Luna a naposled i jeho zatím předposlední snímek Snílci.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY