Box office: Iron Man má druhý nejlepší otvírák vůbec

Vydáno: 06.05.2013 07:30 - Amaya Tomanová | foto: facebook tvůrce

Podle očekávání si první květnový víkend pro sebe zcela ukořistil hitový Iron Man 3, jenž jen potvrdil masivní oblíbenost marvelovské značky. V závěsu za ním se drží Krev a pot. Jak jsou na tom další snímky?
Tak jsme se konečně dočkali. Do kin s patřičnou slávou vtrhl Iron Man 3 a velkolepou tržbou, přesahující stopětasedmdesát milionů dolarů, zahájil své vítězné tažení a díky rekordu, kterého při premiérovém víkendu dosáhl, se zařadil hned za Avengers (kteří během opening weekendu vydělali přes dvě stě milionů). Popřel tím i tradici nevýdělečných sequelů - původní Iron Man vyšel z premiérového víkendu se ziskem necelých sto milionů, dvojka vydělala přes sto dvacet osm milionů.
Příběh, hledající odpovědi na otázky Iron Manova brnění a tak vůbec, byl díky svižnému tempu, humornému nadhledu a působivé akci diváky přijat velice kladně - kritici vychvalují nejen výkon Roberta Downeyho Jr.. Je tedy nad slunce jasné, že nová marvelovka se na vrcholu ještě nějakou dobu udrží. Radost a nadšení z natáčení zkrátka tvoří nezanedbatelnou část úspěchu výsledného díla, což dokazuje i Krev a pot Michaela Baye. Při svém sedmimilionovém zisku se samozřejmě s Iron Manem rovnat nemůže, ale stále je to slušný výkon, vezmeme-li v úvahu nasazení do kin v době, kdy diváci nedočkavě vyhlíželi komiksový blockbuster.
Životopisná "Dvaačtyřicítka" si dokonce - snad díky baseballové tématice - vede lépe než Nevědomí Josepha Kosinského. To se z minulého druhého místa propadlo na čtvrté. Sci-fi, kritikou vyzdvihovaná pro svou vizuální působivost a zatracovaná pro nekonzistentní děj a vratký scénář, klesá stále níž. Nechme se překvapit, s čím se režisér vytasí příště - kvalita jeho snímků má spíše vzestupnou tendenci.
Stejnou pozici si udržují Croodsovi. Animované taškařice pro celou rodinu bývají často stálicemi vrchních příček víkendových žebříků návštěvnosti, navíc tato pravěká podívaná s hlasy Nicolase Cage či Emmy Stone a hudbou Alana Silvestriho je kvalitní podívanou. Svůj zisk nepatrně navýšil i Mocný vládce Oz, spodnější příčky patří již několik týdnů snímkům jako Za borovicovým hájem, G.I. Joe: Odveta, Pád Bílého domu a bohužel i Scary Movie 5, který se propadá dokonce pomalejším tempem než zklamání z minulého měsíce Lesní duch.
Další novinka tohoto víkendu The Iceman s Michaelem Shannonem, Winonou Ryder a Jamesem Francem se zatím krčí téměř na třicáté pozici, ve čtyřech kinech vynesla třiadevadesát tisíc. O další nepříliš výrazné novinky jako Cinco de Mayo: La batalla či severskou romantickou komedii Svatba mezi citrony nebyl zájem už vůbec - podobným titulům se přeci jen daří lépe na letních festivalech než ve standardních kinech v nabité letní sezóně.
Příští týden vtrhne do kin ambiciózní Velký Gatsby s Leonardem DiCapriem a brutální Aftershock Eliho Rotha. Horor se na medailové pozice zřejmě neprobojuje, ale nechme se překvapit, jak si povede adaptace románu F.S. Fitzgeralda...
BOX OFFICE: VÍKEND OD 3.5.2013
  1. Iron Man 3 , 175,3 mil. (novinka)
  2. Krev a pot, 7,6 mil.
  3. 42 , 6,2 mil.
  4. Nevědomí, 5,8 mil.
  5. Croodsovi, 4,2 mil.
  6. Velká svatba, 3,9 mil.
  7. Mud, 2,1 mil.
  8. Mocný vládce Oz, 1,8 mil.
  9. Scary Movie 5, 1,4 mil.
  10. Za borovicovým hájem, 1,3 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY