Stroj času: Poslední skaut

Vydáno: 04.05.2013 12:00 - Václav Limberk | foto: Warner Bros.

Dnes už asi nikdo nepochybuje o kultovní pověsti Posledního skauta. Bruce Willis v roli šité na míru v něm s ironickými hláškami představuje posledního spravedlivého, posledního skauta ve zkorumpovaném světě zločinu.

Poslední skautRecenzoval/a Václav Limberk dne 04.05.2013 12:00. Dnes už asi nikdo nepochybuje o kultovní pověsti Posledního skauta. Bruce Willis v roli šité na míru v něm s ironickými hláškami představuje posledního spravedlivého, posledního skauta ve zkorumpovaném světě zločinu. Hodnocení: 5
Poslední skaut
The Last Boy Scout
Komedie / Tajemný / Thriller / Akční
USA, 1991 , 105 min.

Režie: Tony Scott
Scénář: Shane Black, Greg Hicks, Shane Black
Kamera: Ward Russell
Hudba: Michael Kamen
Herci: Bruce Willis, Damon Wayans, Chelsea Field, Noble Willingham, Taylor Negron, Danielle Harris, Halle Berry, Bruce McGill, Badja Djola, Kim Coates, Chelcie Ross, Joe Santos, Clarence Felder, Tony Longo, Frank Collison


Hodnocení: 10/10
Poslední skaut hodnocení na Kinobox.cz: 83.98 %
V roce 1991 se už zkušenému režisérovi Tonymu Scottovi povedl husarský kousek, když natočil do té doby nepochybně svůj nejlepší snímek Poslední skaut. Klíčovou roli na jeho úspěchu sehrál autor Smrtonosné zbraně, scenárista Shane Black a Bruce Willis, jehož kariéra procházela značnými komerčními i uměleckými výkyvy. Na jedné straně byl výborný jako John McClane ve dvou Smrtonosných pastích, na straně druhé se účastnil nepodařených projektů typuVražedné myšlenky,Hudson Hawk a mnoha dalších, které navíc propadly i komerčně. Pod producentskou záštitouJoela Silvera, který měl na svém kontě dvojici Smrtonosných zbraní i Smrtonosných pastí, vznikl snímek patřící ve filmografii všech zmíněných k těm nejlepším.

Bruce Willis ve filmu Poslední skaut / The Last Boy ScoutZákladem úspěchu každého filmu je kvalitní scénář.Shane Black pro
Posledního skauta napsal jeden z nejvtipnějších scénářů, který do té doby v Hollywoodu vznikl. Svým příběhem odkazuje k dědictví klasické americké detektivky autorů Dashiella Hammetta nebo Raymonda Chandlera, podle nichž vznikly klasické filmy noir jakoMaltézský sokol aHluboký spánek. Hlavní postavou je v nich soukromý detektiv, který na vlastní pěst bojuje se zločinem, přitom je zahořklý, pije a od života nic dobrého nečeká. Tento model samozřejměBlack patřičně upravil pro raná devadesátá léta.

Místo zlověstné atmosféry založené na hře stínů, jak ji známe z černobílých noir filmů, se nový typ marlowovského hrdiny Joe Hallenbeck v podání Bruce Willise pohybuje v hlučném a sytě barevném „akčním“ světě současnosti. Když Joe Hallenbeck na konci filmu říká: „Toto jsou devadesátá léta. Než dáš někomu ránu, musíš nejdřív něco vtipnýho říct“, tak zároveň výstižně charakterizuje hlavní rozdíl mezi akčními hrdiny let osmdesátých a devadesátých.Poslední skaut bezpochyby patří k „nejnahláškovanějším akčňákům“, co kdy vznikly.

Bruce Willis, Damon Wayans ve filmu Poslední skaut / The Last Boy ScoutSamozřejmě jen kvalitní scénář k úspěchu nestačí. Pro jeho režii je potřeba najít řemeslně zručného tvůrce aTony Scott se ukázal jako ideální volba. Režisér si vybudoval v Hollywoodu renomé jako schopný autor komerčních trhákůTop Gun aPolicajt v Beverly Hills II, které sice neohromily kritiku, ale diváci na ně u pokladen kin stáli fronty a utráceli za ně nehorázné sumy. I on občas při výběru látky šlápl vedle, například s nevydařenou „mexickou telenovelou“Pomsta nebo s průměrnýmiBouřlivými dny.

VPosledním skautovi se mu podařilo namíchat vizuálně atraktivní a dokonale odměřený koktejl akce a humoru. Dočkáme se tu klasických automobilových honiček, přestřelek, pěstních soubojů i výbuchů, ale co film povyšuje nad jiné, je právě „hláškující“ scénář.Tony Scott si tu svoji poněkud pošramocenou pověst víc než napravil. Podobně iBruce Willis, u kterého hodně záleží na výběru režiséra a role, která mu sedne. Joe Hallenbeck je přesně ten typ hrdiny, který umí a jako cynické soukromé očko tu předvedl jeden ze svých vůbec nejlepších hereckých výkonů.

Bruce Willis ve filmu Poslední skaut / The Last Boy ScoutAčkoli by se mohlo zdát, že se jedná o film jednoho herce, pravdou je, že jde o typ takzvaného „buddy movie“. Parťáka cynického, ale v jádru citlivého drsňáka Hallenbecka, bývalou hvězdu amerického fotbalu Jimmyho Dixe, tu ztvárňujeDamon Wayans. Ten více než zdařile sekundujeWillisovi jak při akčních scénách, tak v třeskutých slovních přestřelkách. Dvojice herců se už předtím sešla u namluvení dětských rolí v „infantilní“ komediiKdopak to mluví 2 a zřejmě tato spolupráce je znovu svedla dohromady.

Jejich vzájemné slovní přestřelky a vůbec herecká chemie mezi nimi tu funguje perfektně.Shane Black tu vychází z modelu, jehož pravidla a typizaci formoval právě už veSmrtonosné zbrani (ukázku z ní lze i v jedné scéně filmu spatřit), kde vytvořil legendární duo postav Murtaugha a Riggse. Podobně i zde dvojici zprvu nedobrovolných kumpánů stmelí společný boj proti zločinu, který utuží jejich pracovní partnerství i přátelství.

Bruce Willis ve filmu Poslední skaut / The Last Boy ScoutFilm je perfektně obsazen i v těch nejmenších hereckých partech.Noble Willingham jako zkorumpovaný padouch Sheldon Marcone,Taylor Negron jako jeho psychopatický zabiják Milo aDanielle Harrisová jako předčasně vyspělá Hallenbeckova dcera Darien jsou ve svých rolích skvělí. V menší roli Jimmyho přítelkyně a barové tanečnice Cory se zde objevuje tehdy ještě neznámáHalle Berry. Výborně je obsazená dvojice Marconeho poskoků Pabla a Cheta, které hrajíFrank Collison aKim Coates. Nezapomenutelná scéna, ve které Hallenbeck žádá Cheta o zapálení cigarety, patří ve filmu k těm nejlepším. Podobných scén je tu ale celá řada.

Poslední skaut se jednoduše povedl na výbornou a ideálně vystihuje dobu, ve které vznikl. Tvůrcům se v něm povedlo stvořit geniální prototyp zábavnými hláškami vyšperkovaného akčního filmu s puncem toho nejlepšího z dědictví drsné americké detektivní školy. Ve filmografii všech zúčastněných i v hollywoodské akční kinematografii devadesátých let mu právem patří čestné místo.

Originální trailer filmu Poslední skaut




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY