Festivalové ozvěny: 16. týden

Vydáno: 17.04.2013 06:00 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Již tuto neděli v Plzni vypukne bilanční přehlídka českých filmů Finále. Cannes bude zakončovat policejní thriller s Orlandem Bloomem a Forestem Whitakerem. LFŠ představí zlatou éru Hollywoodu či portugalskou kinematografii.
FINÁLE
Předpremiéra nového filmu režiséra Zdeňka Tyce Jako nikdy zahájí v neděli 21. dubna 26. ročník plzeňského festivalu Finále. V komorním snímku o umírajícím výtvarníkovi, který se do českých kin dostane na podzim tohoto roku, ztvárnil hlavní roli Jiří Schmitzer. Jeho filmové partnerky si zahrály Taťjana Medvecká a Petra Špalková.
Největší bilanční a soutěžní přehlídka českého filmu během týdne uvede všechny nové domácí celovečerní filmy a rovněž i bohatý výběr z dokumentární tvorby. Celkem se na Finále odpromítá zhruba 170 filmů.
Kromě novinek program připomene i dílo Ester Krumbachové, Pavla Kohouta, Břetislava Pojara, Juraje Jakubiska, Jiřího Krejčíka či Jiřího Menzela. Tvorbu posledně jmenovaného oslaví i výstava velkoformátových fotografií "Rozmarná léta Jiřího Menzela".
Doprovodný program dále nabídne autorská čtení Emila Hakla, Jaroslava Rudiše a Vlastimila Třešnáka nebo talkshow se Simonou Babčákovou a režisérem Robertem Sedláčkem. Více informací o 26. Finále najdete zde.
MFF CANNES
Zatímco Velký Gatsby Baze Luhrmanna 15. května slavnostně zahájí 66. ročník canneského festivalu, v neděli 26. května bude ukončen projekcí francouzského thrilleru Zulu v režii Jérôme Salleho. Snímek se kompletně natáčel v Jihoafrické republice. V hlavních rolích policistů z Kapského města, jež se zapletou do napínavého pátrání, se představí Orlando Bloom a Forest Whitaker. Druhý jmenovaný v Cannes v roce 1988 získal ocenění za roli Charlieho Parkera v Eastwoodově biografickém snímku o slavném jazzovém muzikantovi Bird.
LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA
Zlatou éru Hollywoodu připomene 39. ročník uherskohradišťské Letní filmové školy. V rámci sekce "Filmová čítanka", která každoročně představuje významná období, hnutí či žánry filmové historie, budou uvedeny americké snímky z let 1930-1945. Součástí sekce bude i cyklus přednášek a výstava unikátních fotografií Lette Valeska: Souhvězdí Hollywoodu.
Divácky oblíbená sekce "Film a živá hudba" uvádějící němé snímky s živým hudebním doprovodem bude letos patřit tvorbě režiséra Georga Wilhelma Pabsta. Ten ve svých filmech často představoval ženské hrdinky v těžkých životních situacích ztvárňované dobovými hereckými ikonami jako Greta Garbo, Asta Nielsen či Louise Brooks.
Hlavní sekce "Fokus" letos zaostří na portugalskou kinematografii, jejíž historii přiblíží vybrané němé snímky či filmy ze slavné éry portugalského novo cinema šedesátých let. Řada přijde i na retrospektivu významného režiséra světového formátu Manoela de Oliveiry, který v současnosti platí na za nejstaršího aktivního režiséra (letos oslaví 105 let!). Svou tvorbu Uherském Hradišti osobně představí i dva klíčoví tvůrci nového portugalského filmu Pedro Costa a Miguel Gomes.
Další tradiční sekce "Půlnoční delikatesy" se zaměří na subžánr zombie filmů. Dramaturgové do výběru zařadili celkem osm snímků, které divákům nastíní tematickou různorodost, myšlenkovou hloubku i schopnost kritické reflexe dané doby. Vedle ikonických snímků jako je Romerův Úsvit mrtvých či Zombi 2 Lucia Fulciho se objeví například subverzivní zombie komedie Braindead - Živí mrtví od Petera Jacksona či existenciálně-erotická zombie romance Dellamorte Dellamore.
39. LFŠ rovněž chystá retrospektivy japonského režiséra Kaneta Šindó a českého režiséra Vojtěcha Jasného, který se rovněž objeví mezi hlavními hosty. Jasného retrospektiva se zaměří především na jeho exilovou tvorbu po roce 1968 a přiblíží jeho působení v Rakousku, Německu, v Jugoslávii a nakonec i v USA a Kanadě. Součástí jeho retrospektivy bude i výstava režisérových vlastních fotografií.
Letošní ročník se uskuteční od 26. července do 3. srpna. Akreditovat se můžete již teď za zvýhodněné ceny na webových stránkách LFŠ.
.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY