Blu-ray recenze: Argo

Vydáno: 08.04.2013 13:30 - Markéta Jindřichová | foto: Warner Bros.

Oscarové mystifikační drama Argo vychází na Blu-ray disku a nabízí bohaté bonusy. Divák má možnost seznámit se nejen se skutečnou událostí, podle níž byl film natočen, ale i s historkami ze zákulisí.

ArgoRecenzoval/a Markéta Jindřichová dne 08.04.2013 13:30. Oscarové mystifikační drama Argo vychází na Blu-ray disku a nabízí bohaté bonusy. Divák má možnost seznámit se nejen se skutečnou událostí, podle níž byl film natočen, ale i s historkami ze zákulisí. Hodnocení: 4.5
Argo
Argo
Drama / Historický / Thriller
USA, 2012 , 120 min.

Režie: Ben Affleck
Scénář: Joshuah Bearman, Chris Terrio
Kamera: Rodrigo Prieto
Hudba: Alexandre Desplat
Herci: Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman, Victor Garber, Tate Donovan, Clea DuVall, Scoot McNairy, Rory Cochrane, Christopher Denham, Kerry Bishé, Kyle Chandler, Chris Messina, Željko Ivanek, Titus Welliver

Česká premiéra: 03.04.2013

Hodnocení: 9/10

Vydavatel: Magic Box


Argo hodnocení na Kinobox.cz: 77.82 %
Klíčovými tématy posledního počinu Bena Afflecka jsou fikce, mystifikace a lež, a to jak v rovině obsahové, tak formální. Argo totiž není jen příběhem o utajené operaci CIA, která se pod záminkou filmového natáčení pokouší zachránit šest Američanů z bouřícího se Íránu. Snímek samotný tematizuje fiktivnost filmových příběhů, respektive fikčního světa a způsob, jakým kinematografie dokáže manipulovat a ovlivňovat historii. To je patrné na příkladu kombinace archivních fotografií a záběrů, které režisér volně spojuje s nově natočeným materiálem. Ten má často stejnou estetiku, takže lze jen těžko rozeznat, co je původní a co má pouze posilovat filmovou iluzi.
V obrazu ve vysokém rozlišení si můžete vychutnat především retro 70. let – všechno to oblečení, účesy, brýle, telefony, auta, vybavení interiérů atd. HD kvalita také vynikne v kontrastu s archivními (ať už skutečnými, nebo těmi, které se tak jen tváří) materiály. Vzhledem k velké míře vizuální stylizace je těžké posoudit standardní parametry jako pleťové barvy, světelný kontrast, barevná sytost apod.
Samotný snímek není v rozšířené verzi, ale ve variantě pro kina. Nicméně vzhledem k tomu, že rozdíl činí pouhých osm minut, není to až tak zásadní záležitost. Obraz je v klasickém Blu-ray formátu 1080p, 2.40:1, 16x9. Originální zvuk je Dts-HD Master Audio 5.1, český dabing pak v Dolby Digital 5.1. Titulky jsou české, anglické pro neslyšící, hebrejské, chorvatské, portugalské, slovinské a srbské.
Blu-ray Argo je v klasickém plastovém obalu s art workem potištěným pouze z vnější strany. Na přebalu nalezneme poměrně okatou reklamu na oscarové ocenění snímku, na zadní straně nás Magic Box láká na bohaté bonusy. Disk vychází také jako kolekce společně s Affleckovým předchozím filmem Město. Bonusový materiál má téměř hodinu a půl. Kromě audio komentáře jsou všechny doplňující videa s titulky a vyjma posledního dokumentu z konce 90. let je vše v HD kvalitě. Disk nabízí jednoduché menu s hudební smyčkou v podkresu. Máme možnost si film rovnou přehrát, vybrat si ze 12 scén, zvolit jazyk, respektive titulky nebo se podívat na jednotlivé bonusy.
1. MRAZIVÉ SVĚDECTVÍ: Obraz v obraze, v němž si můžeme poslechnout vyprávění lidí, kteří nepokoje v Íránu zažili na vlastní kůži. Pokud si pustíte Mrazivé svědectví spolu s filmem, spustí se automaticky titulky bonusu.
2. AUDIO KOMENTÁŘ: K celé délce filmu si můžete poslechnout výklad Bena Afflecka a scénáristy Chrise Terria.
3. ZACHRÁNĚNI Z TEHERÁNU: BYLI JSME U TOHO: Ben Affleck v rámci rešerší kontaktoval i reálné protagonisty, s nimiž natočil čtvrthodinový bonus o tehdejší záchranné akci.
4. ARGO: ABSOLUTNĚ AUTENTICKÉ: Desetiminutový záznam ze zákulisí, v němž režisér popisuje, že za vznikem filmu a jeho estetiky stály rozsáhlé rešerše, nastudování historie, dobových i místních reálií a rozhovory s pamětníky. Dále pak líčí průběh samotného natáčení, kde hrála velkou roli snaha o co největší realističnost a autentičnost.
5. ARGO: SPOJENÍ MEZI CIA A HOLLYWOODEM: Krátký film o délce lehce přes pět minut mapuje propojení CSI a hollywoodské produkce. Mimo jiné se dozvíme něco málo i o pozadí postavy Johna Chamberse (John Goodman), která je odvozena od skutečného agenta CIA.
6. ÚTĚK Z IRÁNU: HOLLYWOODSKÁ MOŽNOST: Třičtvrtěhodinový původní dokument nás seznamuje s průběhem záchranné akce. Snímek vzniknul poté, co byly materiály CIA v roce 1997 odtajněny, a veřejnost dostala šanci se dozvědět, jak osvobození skrývajících se Američanů skutečně proběhlo.
7. FILMOGRAFIE

Originální trailer filmu Argo


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY