Plán premiér: Změny za 5. a 6. týden

Vydáno: 12.02.2013 14:37 - Simona Knotková | foto: Disney Enterprises, Inc.

Česká premiéra pátých Pirátů z Karibiku dostala v minulých týdnech konkrétní podobu. Kromě ní ale už také víme, kdy do kina zajít na pařbu v Last Vegas, nebo na boxerský souboj Grudge Match.
Na 4. dubna byla ohlášeny premiéry nových časosběrných dokumentů Heleny Třeštíkové. V tom nazvaném Vojta Lavička: Nahoru a dolů režisérka po dobu šestnácti let sledovala život romského muzikanta Vojtěcha Lavičky, kterého proslavilo nejenom působení v kapele Gipsy.cz, ale také jeho aktivistická angažovanost v rámci romského etnika.
V Životě s Kašparem byl pak předmětem jejího pozorování divadelní režisér a herec Jakub Špalek. Sbírání natáčecího materiálu v tomto případě trvalo dvacet tři let.
U dokumentární české tvorby ještě zůstaneme. Jak v reálu vypadají praktiky podvodných obchodníků na předváděcích akcích? Dozvědět se to můžete 18. dubna, kdy do kin dorazí Šmejdi Silvie Dymákové. Ta několik měsíců jezdila právě po těchto předváděčkách určeným především důchodcům a celé počínání prodejců si skrytou kamerou natáčela.
Ještě toho dne bude uvedena The Company You Keep, novinka z dílny Roberta Redforda. V příběhu o politickém aktivistovi na útěku před mladým novinářem se mimoto postavil do hlavní role. A společnost před kamerou mu dělal například Shia LaBeouf nebo Susan Sarandon.
Další český dokument je ohlášen na 25. dubna. V Roku bez Magora se režisér Oliver Malina - Morgenstern, jak titul může napovídat, zaměřil na životní příběh Ivana Martina Jirouse známého jako "Magora", českého básníka, publicisty a manažera The Plastic People of the Universe.
Ve stejný dubnový den program kin nabídne i německý thriller Dennise Gansela Die vierte Macht. Německý novinář v něm začne psát pro ruský bulvární deník. Brzy však skončí zapletený v teroristickém spiknutí.
Nejsou to ještě ani dva roky, co na následky své těžké nemoci zemřel Steve Jobs, zakladatel firmy Apple. Životopisný film o tomto úspěšném muži ovšem dorazí do kin už letošního 2. května. Jmenovat se bude jOBS a v hlavní roli uvidíme Ashtona Kutchera.
Na konci války prožije své 4 dny v máji skupinka sovětských vojáků ze snímku německého tvůrce Achima von Borriese. Premiéra je 16. května.
19. září se už potřetí na plátna kin podívá Vin Diesel a jeho Riddick. Režii si znovu střihl David Twohy a hlavní protagonista se tentokrát ocitne na opuštěné planetě obývané mimozemskými predátory. A na té bude připravovat pomstu svým druhům, kteří ho zradili.
A u akčního filmu ještě zůstaneme. The Tomb bude v českých kinosálech uveden 26. září a vězeňský architekt Sylvester Stallone se v něm nedopatřením ocitne zajatý v jedné ze svých konstrukcí. Obsazení rovněž láká přítomností Arnolda Schwarzeneggera.
Otázku nespravedlivého a záhadného uvěznění řeší také Old Boy. V americkém remaku filmu Chan-wook Parka, jehož režie se v tomto případě zhostil Spike Lee, na to však Josh Brolin půjde pravděpodobně mnohem drastičtější cestou. V kinech 14. listopadu.
Ridley Scott, Michael Fassbender a Brad Pitt - tvůrčí trio novinky The Counselor už skoro ani nemohlo znít líp. Úspěšný právník Fassbender si v ní začne pohrávat s drogovým dealováním a její uvedení je u nás naplánováno na 28. listopadu.
Také drama Denise Villeneuva Prisoners, který český divák bude mít šanci shlédnout 5. prosince, se blyští silnou hereckou dvojkou. V příběhu o muži, který unese jiného muže v domnění, že dotyčný stojí za tajeným zmizením jeho dcery, se vedle sebe objeví Jake Gyllenhaal a Hugh Jackman.
S Last Vegas se konečně přesouváme na komediální půdu. V "důchodcovské Pařbě ve Vegas" Jona Turteltauba uspořádají rozlučkovou párty se svobodou Michael Douglas, Robert De Niro, Morgan Freeman a Kevin Kline. Jak to celé dopadne, běžte zjistit 19. prosince.
Druhý jmenovaný je jedním z hlavních aktérů i další komedie Grudge Match, tentokrát z prostředí boxerského ringu. A nemusíte hádat dvakrát, kdo se 9. ledna příštího roku proti "Zuřícímu býkovi" ve filmu Petera Segala postaví. Sylvester "Rocky" Stallone osobně! Už začněte vypisovat sázky.
Troškovi Babovřesky do českých kin sice vstupují až tento týden, už několik měsíců před premiérou už ale spolehlivě zvedají mnoho kritiků ze židle. Ať se vám to každopádně líbí či ne, režisér do vesnice zamíří ještě jednou, a to i s datem premiéry na 20. února 2014.
Svůj sequel v příštím roce dostanou také loutkoví Mupeti, opět pod vedením Jamese Bobina.
A s poslední ohlášenou premiérou už víme, kdy se dočkáme pátých Pirátů z Karibiku. Do svých deníčku si velkým červeným fixem poznačte 9. července 2015.
Uplynulé dva týdny přinesly ještě o něco objemnější nadílku přesunutých dat premiér. Uveďme tedy aspoň ty nejdůležitější a nejzajímavější z nich: Se Sandrou Bullock v čele se z dubna na červenec přesouvají Drsňačky a Disney fantasy Maleficent hlásí zpoždění rovnou o měsíce čtyři, z března na červenec. Menší přesun potkal také novinkový počin Antoinea Fuqua. Jeho Olympus Has Fallen se posouvá o týden.
Spousta změn minulých dnů byla ale pozitivních. Emmerich napadne Bílý dům místo v září už v červenci a pokračování akčního Red s Brucem Willisem mění první měsíc nového školního roku za srpen. Jistě potěší i týdenní uspíšení premiéry dvojky The Amazing Spider-Mana.
Dva filmy s nekonkrétními daty uvedení mají nyní jasně dané časy: Bessonova Malavita (1. listopadu) a Cuarónova Gravitace (3. října).
A nově česky otitulované snímky? U Lone Ranger, 2 Guns, Captain Phillips se distributoři nepouštěli do žádných překladatelských skopičin a filmy nás tak očekávají s názvy Osamělý jezdec, 2 zbraně a Kapitán Phillips
KOMPLETNÍ SEZNAM ZMĚN ZA 5. a 6. TÝDEN:


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY