Festivalové ozvěny: 6. týden

Vydáno: 05.02.2013 21:30 - Jana Bébarová | foto: Artcam

Česko-slovenský snímek Můj pes Killer získal jednu z hlavních cen na právě skončeném festivalu v Rotterdamu. V Berlíně se bude promítat restaurovaná 3D verze Hitchcockovy Vraždy na objednávku. Vsetín bude hostit balkánské filmy.
IFF ROTTERDAM
Česká a slovenská kinematografie zažila o uplynulém víkendu velký úspěch - na právě skončeném 42. ročníku filmového festivalu v Rotterdamu si totiž jednu ze tří hlavních cen odnesl česko-slovenský koprodukční snímek Můj pes Killer, který jako svůj druhý celovečerní film natočila slovenská režisérka Mira Fornay.
Můj pes Killer, situovaný na moravsko-slovenské pomezí (natáčelo se v městech Hodonín, Skalica a jejich okolí), vypráví příběh dospívajícího mladíka Marka (Adam Mihál) žijícího s otcem-alkoholikem, jehož pojí silné citové pouto k jeho psovi. Klíčové drama ve filmu rozpoutá tajemství matky, která rodinu kdysi opustila.
"Je to příběh o hanbě a hrdosti, která v případě Marka vede k tragédii antického rozměru. Je to příběh o naší víře, proč v něco věříme a jak zpětně tato naše víra ovlivňuje naše životy," řekla o filmu jeho režisérka Mira Fornay.
V českých kinech bude snímek k vidění od první poloviny dubna, přičemž předpremiérově bude uveden koncem března v soutěžní sekci Febiofestu.
Můj pes Killer v Rotterdamu získal jednu ze tří Hivos Tiger Award, která je udělována společně s finanční odměnou patnáct tisíc Eur. Další dvě ceny získaly rakouský snímek Soldate Jeannette (Soldier Jane) v režii Daniela Hoesla a íránský film Larzanandeye charbi (Fat Shaker) debutujícího Mohammada Shirvaniho.
Více informací o letošním ročníku rotterdamského festivalu najdete zde.
BERLINALE
Již tento čtvrtek začne jeden z velkých filmových svátků v Evropě - Berlinale - o jehož ostře sledované soutěžní sekci jsme pravidelně informovali v posledních Festivalových ozvěnách. Kromě příznivců současného filmu si v Berlíně ale přijdou na své i milovníci filmových klasik - pět restaurovaných "klasických" snímků totiž bylo zařazeno do příznačně nazvané sekce "Berlinale Classics".
V Německu si tak světovou premiéru odbude 4K restaurovaná verze Kazanova snímku s Marlonem Brandem V přístavu. V evropské premiéře pak bude uvedena restaurovaná 3D verze Hitchcockovy Vraždy na objednávku.
Výběr doplní muzikál Boba Fosseho Kabaret, japonská klasika Příběh z Tokia v režii Yasujira Ozua a němý německý snímek z roku 1913 Pražský student.
Podrobnější informace o 63. ročníku najdete zde.
BALKÁNSKÉ FILMOVÉ NÁVRATY
Milovníci balkánské kinematografie mají tento víkend dostaveníčko ve Vsetíně. Během pátku 8. a soboty 9. února se tam totiž uskuteční třetí ročník Balkánských filmových návratů, jež jsou vedle Letního filmového maratonu druhou tradiční přehlídkou pořádanou tamním filmovým klubem, která je zacílena na kinematografie zemí Balkánského poloostrova.
V kině Vatra bude během dvou dnů promítnuto deset snímků, z nichž převážná většina bude věnována slavnému srbskému herci, režisérovi a producentovi Ljubišovi Samardžičivo, který se loni v červnu osobně zúčastnil vsetínské přehlídky současného srbského filmu.
"Ljubiša Samardžič zanechal na Vsetíně ten nejlepší dojem. Protože jsme v programu Letního filmového maratonu nenašli tolik prostoru, kolik by si zasloužil, rozhodli jsme se věnovat mu Balkánské filmové návraty. Pro projekci jsme přeložili 8 filmů, které s jeho osobou úzce souvisí. Čtyři z nich budou mít ve Vsetíně českou premiéru," uvádí dramaturg přehlídky Jiří Fiala.
Letošní ročník ovšem nabídne i dva aktuální snímky z české distribuce, a to generační výpověď Klip v Rotterdamu oceněné režisérky Maji Miloš a vztahovou mozaiku Zůstane to mezi námi v režii Rajko Grliće.
Více informací o uváděných filmech najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY