Box office: Kina zažila další Texaský masakr

Vydáno: 07.01.2013 07:00 - Zbyněk Kubín | foto: Elite Entertainment

Studio Lionsgate vytěžilo z proslavené značky motorovkového masakru velmi solidní otvírák a za první víkend letošního roku bere jejich Texas Chainsaw 3D zlato. Nechal za sebou hity jako Nespoutaný Django, Bídníci a Hobit.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
Nový rok je tu a začal dobře, alespoň tedy pro severoamerické kinaře, neboť nový trojrozměrný Tesaský masakr debutoval za pěkných 23 milionů dolarů. Fanoušci kvalitativně ambiciózních děl sice budou remcat, že kina ovládl tuctový nenápaditý a již stokrát vytěžený odvar provařené hororové série, ale co, někde se vydělávat musí, aby se pak mohlo investovat do riskantních originálních projektů. V případě studia Lionsgate, které za novým masakrem stojí, to platí dvojnásob. Studio je svým mícháním břečkových jistot (Saw série) a fandovských libůstek (Kick-Ass, Expendables) již proslulé.
Texas Chainsaw 3D svých 23 mega nasbíral z 2 654 kin, což je o uříznutou hlavu méně než v případě Texaského masakru motorovou pilou z roku 2003 (28 milionů dolarů za první víkend), ale o nohy i ruce před šest let starým prequelem (18 mega). Je sice jasné, že tržby v příštích dnech poletí strmě dolů a celkově se vyšplhají maximálně na 60 milionů, při osmimilionovém rozpočtu jde ale o další masivní úspěch vidlácké franšízy.
Stříbrnou příčku bere s 20,1 miliony dolarů (propad o 33 procent) vychvalovaný Nespoutaný Django. Tarantinův western již disponuje celkovými tržbami ve výši 106 milionů dolarů a drží se podstatně lépe než ve stejný termín startující muzikáloví Bídníci, kteří sice začali lépe, ale nyní se s 16 miliony a 41 procentními porady za tento víkend krčí až na čtvrté příčce.
Poslední medaili si vysloužil Hobit: Neočekávaná cesta, když o víkendu utržil 17,5 milionů dolarů a navýšil své domácí tržby na 263 mega. Celosvětově se do Středozemě nahrnulo již krásných 777 milionů dolarů.
Na dalších příčkách se s propady od minulého víkendu kolem 30 procent a tržbami k deseti milionům dolarů umístila výdělečná komedie Rodičovský manuál a komerčně nepřesvědčivé snímky Jack Reacher: Poslední výstřel a Čtyřicítka na krku. Top ten pak uzavírá komediální propadák The Guilt Trip, historický hit Lincoln a nevýrazné drama Promised Land.
Za týden bude v kinech hodně horko, neboť se o diváky porve nadupaná gangsterka Gangster Squad - Lovci mafie, binládinovka Zero Dark Thirty a také jistě nesmírně "vtipná" Wayansovic hororová parodie A Haunted House.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 04.01.2013
  1. Texas Chainsaw 3D 23,0 mil. (novinka)
  2. Nespoutaný Django 20,1 mil.
  3. Hobit: Neočekávaná cesta 17,5 mil.
  4. Bídníci 16,1 mil.
  5. Rodičovský manuál 10,1 mil.
  6. Jack Reacher: Poslední výstřel 9,3 mil.
  7. Čtyřicítka na krku 8,6 mil.
  8. Lincoln 5,3 mil.
  9. The Guilt Trip 4,5 mil.
  10. Promised Land 4,3 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • (Michal Spratek, 07.01.2013 10:51) Reagovat

    mám pocit že ve středozemi je už 824 milionů ne ?

  • (Zbyněk Kubín, 07.01.2013 19:04) Reagovat

    Ano, včera večer ještě nebyly připočteny víkendové tržby ze zbytku světa.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY