TV tipy: Povedená dramata a napínavé horory

Vydáno: 04.01.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: Universal Pictures

Dozvuky svátečního období jsou v následujícím týdnu v televizi znát, nabídka je tedy poměrně slušná a lákavá. Většinu našeho výběru tentokráte tvoří dramata všeho druhu, nechybí ale ani parádní horory. Není si tak na co stěžovat.
Plakát filmu Zjizvená tvář Zjizvená tvář (Scarface) (pátek 4. 1., ČT2, 22.00 - 00.45)
Legendární gangsterka Briana De Palmy si servítky rozhodně nebere a je ukázkou precizního filmařského řemesla. Tvůrci se nevyhýbají vůbec ničemu a servírují takřka tříhodinovou kanonádu vulgární mluvy, brutální až drastické scény, ale nezapomínají přitom na zajímavý a strhující příběh o vzestupu jednoho mafiána. V hlavní roli exceluje Al Pacino, kterému výborně přihrávají třeba F. Murray Abraham nebo Michelle Pfeiffer. Škoda, že snímek není o pár desítek minut kratší. Rozhodně ale jde o brilantní kousek, který léty zkultovněl.
Synopse: Tony Montana (Al Pacino) připlul z Kuby do USA, kde byl okamžitě zatčen. Ve vězení ale dostává nabídku, která se neodmítá - zabije-li komunistu, drogová mafie mu pomůže ven. Tony neváhá ani chvilku a úkol splní. Tak začíná jeho cesta do čela mocného kartelu, během níž se neštítí vůbec ničeho, přebere šéfovi manželku (Michelle Pfeiffer) a nemilosrdně likviduje své protivníky. Touha po moci mu ale zatemňuje smysly a on se stává paranoidním.
Zajímavost: Scénář filmu napsal Oliver Stone v období, kdy bojoval se závislostí na kokainu.

Originální trailer filmu Zjizvená tvář

Plakát filmu Volání o pomoc Volání o pomoc (Reign Over Me) (pátek 4. 1., Nova, 23.40 - 01.45)
Vydařené drama je citlivým příběhem, který se lehce dotýká tématu jedenáctého září. Režírující Mike Binder sice někdy přešlapuje na místě a neví kudy kam, opřít se ale může o výtečné herecké výkony. Zejména Adam Sandler ve vážné roli mnohé překvapí, stejně skvělí Don Cheadle, Liv Tyler nebo Jada Pinkett Smith už tolik ne. Silný scénář se dotkne asi každého a překryje i fakt, že stopáž by zasloužila trošku zkrátit.
Synopse: Alan (Don Cheadle) získá dobrou práci, má úžasnou manželku a také děti. Přesto se cítí izolován, protože nemá žádného kamaráda, s nímž by si mohl popovídat. Charlie (Adam Sandler) naopak přišel o rodinu během útoků z 11. září a od té doby nechodí do práce a dobrovolně se odřízne od světa. Ti dva se potkají a připomenou si, že spolu chodili na univerzitu. Alan přesvědčí Charlieho, aby s ním šel na kávu, kde by mohli staré přátelství oživit. Jenže zmínka o tragédii končí fiaskem a vše se zdá být ztraceno.
Zajímavost: Sám režisér si ve filmu zahrál roli účetního Sugarmana.

Originální trailer filmu Volání o pomoc

Plakát filmu Vládce temnot Vládce temnot (Prince of Darkness) (sobota 5. 1., Prima Family, 00.55 - 02.45)
Horor Johna Carpentera sice kvality a věhlasu jeho nejslavnějších počinů nedosahuje, přesto je velice vydařený. Prim hrají zejména hutná atmosféra, která se dnes už nevidí, skvělá kamera a pochopitelně i hudba z dílny samotného režiséra. Scénář tedy není zrovna to, co by uchvátilo a místy je hodně předvídatelný, v tomto případě to až zas tak nevadí. Horší už je to s herci, kteří jsou zaměnitelní a s výjimkou Donalda Pleasence nepředvádějí nic extra. Bát se ale nejspíše budete.
Synopse: Kněz Loomis (Donald Pleasence) objeví ve sklepě jednoho z kostelů nádobu obsahující podivnou zelenou kapalinu. Profesor Birack (Victor Wong), který má záhadu vyřešit, zjistí, že tekutina je esencí Satana, jenž se připravuje k ovládnutí celého světa. Boj o jeho záchranu tak může začít.
Zajímavost: V roli jednoho z bezdomovců se objeví i slavný rockový zpěvák Alice Cooper.

Originální trailer filmu Vládce temnot

Plakát filmu Hulk Hulk (Hulk) (sobota 5. 1., Prima Family, 13.40 - 16.15)
Dodnes ne úplně doceněný snímek Anga Lee je hodně svéráznou a netradiční komiksovou adaptací. Akce je v ní totiž pomálu a pozornost je soustředěna na hlubokou psychologii postav, které je hlavně na začátku moc a rozjezd je tak hodně pomalý. Postupem času ale vše nabere spád a zapadne do sebe. Eric Bana v titulní roli je výbornou volbou, stejně jako Jennifer Connelly a třeba Nick Nolte. Uchvacující je také precizní střih. Pokud se smíříte s tvůrčím přístupem a přehlédnete horší úroveň triků, budete velmi spokojeni.
Synopse: Bruce Banner (Eric Bana) je vědec, který se stane obětí vlastního experimentu a při nehodě v laboratoři ho ozáří nebezpečné gama záření. Vlivem toho se v rozčilení mění v zelené monstrum Hulka, které ničí vše, co mu přijde pod ruku. Vyrovnat se s tím je ale hodně těžké a Bruce sám neví, co má dělat. Pomoci se mu snaží jeho kamarádka Betty (Jennifer Connelly), jejíž otec se navíc pokouší Hulka získat k armádním účelům.
Zajímavost: Ač se film jmenuje Hulk, je toto jméno vyřčeno za celou dobu jednou jedinkrát.

Originální trailer filmu Hulk

Plakát filmu Tři mušketýři Tři mušketýři (The Three Musketeers) (sobota 5. 1., ČT1, 22.10 - 23.55)
Pravděpodobně nejlepší adaptace slavného románu Alexandra Dumase vyniká především hvězdným obsazením (Oliver Reed, Raquel Welch, Richard Chamberlain, Christopher Lee a další). Velký podíl na výsledku má také režisér Richard Lester, který toho moc neřešil a natočil strhující, výpravnou a odlehčenou dobrodružnou jízdu pro všechny generace, která zachovává určitou poetiku knižní předlohy. Nestárnoucí kousek.
Synopse: D´Artagnan (Michael York) a jeho přátelé Athos (Oliver Reed), Porthos (Frank Finlay) a Aramis (Richard Chamberlain) společně bojují proti úkladům zlotřilého kardinála Richelieu (Charlton Heston), aby zachránili královninu čest. Nechybí u toho pochopitelně ani láska, objektem jejíhož zájmu se stává krásná Constance (Raquel Welch).
Zajímavost: Původně zvažovaným režisérem byl Tony Richardson, byl však vyměněn, neboť chtěl, aby se celý film odehrával v klášteře.

Originální trailer filmu Tři mušketýři

Plakát filmu Saw: Hra o přežití Saw: Hra o přežití (Saw) (sobota 5. 1., Prima Cool, 22.15 - 00.05 / neděle 6. 1., 01.30 - 03.10)
První a jednoznačně nejlepší díl ze zavedené série vděčí za výsledek hlavně režírujícímu Jamesi Wanovi, který vytvořil vynikající atmosféru a dodal vytříbenou vizuální podobu. Opřít se mohl tehdy ještě o originální nápad a neokoukaný scénář, který se ale bohužel nevyhýbá několika nepříjemným klišé. Autentický dojem způsobuje i obsazení neznámými tvářemi, z nichž nejslavnější je suverénně Danny Glover. Obrovsky mrzí nepovedený a nedomyšlený konec s až trapnou pointou. Svůj účel ale horor v nočních hodinách určitě splní.
Synopse: Jakýsi muž se probudí v neznámé místnosti, nic si nepamatuje a všude je tma. Když se rozsvítí světlo, zjistí, že je připoután k trubce u zdi a naproti němu stojí další muž, který nevypadá nejlíp. Mezi nimi se navíc nachází mrtvola v kaluži krve. Aniž by to tušil, začíná nejhorší den jeho života - dostal se totiž do spárů šíleného vraha, jemuž se říká Jigsaw a je známý kvůli bizarním způsobům likvidace svých obětí.
Zajímavost: Všechny scény v koupelně se natáčely v chronologickém pořadí, aby se herci lépe vcítili do rolí.

Originální trailer filmu Saw: Hra o přežití

Plakát filmu Big Hit Big Hit (The Big Hit) (neděle 6. 1., Nova Cinema, 22.25 - 00.05 / pondělí 7. 1., 01.00 - 07.00)
V našich končinách velmi dobře hodnocená akční krimikomedie je jednou velkou bláznivou jízdou, v níž je možné téměř vše. Režírující Kirk Wong poměrně úspěšně navazuje na asijské trháky, nedokáže ale vyvážit humor a akci tak, aby to šlo bez problémů dohromady. Naštěstí vsadil na charismatického Marka Wahlberga, který toho dost zachraňuje a pomáhají mu i Lou Diamond Phillips a Christina Applegate. Příjemná, oddechová a nenáročná jednohubka nikoho neurazí.
Synopse: Sympatický mladík Melvin (Mark Wahlberg) se živí jako nájemný zabiják. Jelikož chce, aby ho měli všichni rádi a kromě snoubenky má i milenku, musí brát i podřadnou práci. Tak se dostane k akci svého kolegy Cisca (Lou Diamond Phillips), který naplánoval únos dcery japonského šéfa hollywoodského studia. Nikdo ale netuší, že otec se obrátí s žádostí o pomoc na kmotra unesené dívky, jenž je zároveň mafiánským bossem, který pověří šokovaného Cisca tím, aby našel pachatele - tedy sám sebe. Co s tím udělá?
Zajímavost: Automobilová honička v lese se natáčela dva týdny v jednom veřejném parku poblíž kanadského Toronta. Veřejnost měla pochopitelně vstup zakázán.

Originální trailer filmu Big Hit

Plakát filmu Obchod na korze Obchod na korze (pondělí 7. 1., ČT2, 21.55 - 23.55)
Bravurní drama režisérské dvojice Ján Kadár a Elmar Klos vykresluje na svou dobu hodně odvážně atmosféru na Slovensku v období druhé světové války. Silnému vyznění skvělého scénáře pomáhají i fantastičtí Jozef Kroner a Ida Kaminská, která se dočkala i oscarové nominace. Zmínit je nutno i výtečný hudební doprovod Zdeňka Lišky. Slabá místa se hledají jen těžko. První československý film, jenž získal Oscara, je snad "povinnou četbou" všem zdejším divákům.
Synopse: Poctivý a slušný truhlář Tono (Jozef Kroner) přijme pod nátlakem své ženy a mocného švagra arizační dekret na obchod staré paní Lautmannové (Ida Kaminska). Tonovi je žena sympatická, navíc se o něho stará jako o syna. Když proto přijde předvolání k transportu všech Židů, snaží se Tono dělat, co může, aby paní Lautmannovou ochránil. Tlak událostí ho ale dovede k hraniční životní situaci.
Zajímavost: Sošku Oscara ukradli po Kadárově smrti z jeho tehdy prázdného bytu neznámí zloději.

Ukázka z filmu Obchod na korze

Plakát filmu Bílá vrána Bílá vrána (The Black Balloon) (pondělí 7. 1., ČT2, 23.55 - 01.30)
Emocemi nabité australské melodrama vsází v první řadě na realističnost a uvěřitelnost všech situací. Za zdánlivě obyčejným filmem pro teenagery se tedy skrývá o hodně víc, než by diváka napadlo. Režisérka Elissa Down si navíc pomáhá krásnými záběry na australskou krajinu a vydařilo se jí také obsazení veskrze neznámými tvářemi, v němž vyniká zejména Luke Ford. Někomu může snímek přijít prvoplánový a nepřekvapivý, milovníkům tzv. indie filmů ale radost nepochybně udělá.
Synopse: Patnáctiletý Thomas (Rhys Wakefield) by rád vyrůstal jako každý chlapec. Vzhledem k tomu, že jeho otec je voják a rodina se často stěhuje, je to takřka nemožné. Aby toho nebylo málo, jeho bratr Charlie (Luke Ford) trpí autismem. Zatímco rodiče ho přijali, Thomas se za něj stydí a nenávidí ho. Jednou se ale seznámí s krásnou Jackie (Gemma Ward), které Charlieho společnost nevadí. Přehodnotí mladík svůj vztah k postiženému sourozenci?
Zajímavost: Mnoho rolí obsadili skuteční autisté.

Originální trailer filmu Bílá vrána

Plakát filmu Křídla Birdy (Birdy) (úterý 8. 1., ČT2, 22.15 - 00.15)
Méně známé a vysílané psychologické drama je hereckým koncertem Matthewa Modinea a Nicolase Cage, kteří se se svými rolemi popasovali na výbornou a připomínají, že kdysi byli obrovskou nadějí. Režisér Alan Parker sice dávkuje svou typicky depresivní až bezvýchodnou atmosféru, tady se mu ale podařilo ji paradoxně obohatit o pořádný kus lidskosti. Emoce tak snímku nechybí. V kombinaci s hudbou Petera Gabriela vzniklo hodně silné dílo, které donutí k zamyšlení.
Synopse: Al (Nicolas Cage) a Birdy (Matthew Modine) jsou věrní přátelé, kteří společně prožili otřesné válečné zážitky ve Vietnamu. Domů se vrací těžce poznamenaní - Al utrpěl těžké zranění tváře, Birdy si myslí, že je pták, což ho přivádí až do psychiatrické léčebny. Al se ho pozvolna pomocí společných vzpomínek snaží přivést zpět do reality a pokusit se začít žít znovu. To je ale hodně těžké.
Zajímavost: Nicolas Cage si kvůli roli nechal vytrhnout dva zuby.

Originální trailer filmu Birdy

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • (František Francis Čuma, 04.01.2013 16:06) Reagovat

    A co Ip man na markíze?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY