TV tipy: Zimní klasika všech žánrů

Vydáno: 07.12.2012 15:00 - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Blížící se svátky začínají být na televizním programu znát, protože v něm najdete zejména osvědčenou klasiku. Aktuálně ale nechybí spousta filmů, jejichž zařazení potěší kdykoli. Vedle Tenkrát na Západě uvidíte třeba Znamení.
Plakát filmu Znamení Znamení (Signs) (sobota 7. 12., Prima Family, 01.30 - 03.30)
Mrazivý thriller s hororovými prvky stojí zejména na atmosféře a scénáři, které se režírujícímu M. Nightu Shyamalanovi povedly takřka dokonale. Napětí je šponované k prasknutí a celé to zkrátka funguje velmi dobře. V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Joaquin Phoenix, nechybí tu ani trocha humoru a fantastická hudba Jamese Newtona Howarda. Jediné, co výsledek sráží, je nedotažený závěr, který přece jen postrádá lepší vyústění.
Synopse: Na rodinné farmě Grahama Hesse (Mel Gibson) se jednoho dne objeví v kukuřičném poli záhadné znamení. Jeho rodina tak stojí před velkým tajemstvím. Psi v okolí se chovají divně a dost agresivně. V televizi se objevují zprávy o tom, že podobné úkazy nejsou výjimečné ani jinde ve světě. Kdo za nimi ale stojí? Nikdo totiž nevěří tomu, že by byly pravé. Ale co když jsou?
Zajímavost: Kresbu mimozemšťanů, která je vidět v knize, namalovala ve skutečnosti režisérova dcera.

Originální trailer filmu Znamení

Plakát filmu Notting Hill Notting Hill (Notting Hill) (sobota 7. 12., Prima Family, 10.05 - 12.40)
Absolutní klasika mezi romantickými komediemi vděčí za svůj úspěch hlavně svižně napsanému scénáři, za nímž stojí Richard Curtis a fungující chemii mezi Julií Roberts a Hughem Grantem, kteří si vystřihli hlavní role. Navíc je skvěle doplňuje Rhys Ifans, takže si není na co stěžovat. Režírující Roger Michell tak měl práci hodně ulehčenou, zvládl ji nicméně výborně. Nebýt celkové zbytečné přeslazenosti, nebylo by snad ani co kritizovat.
Synopse: Anna Scott (Julia Roberts) je slavná herečka, která přijela do Londýna při příležitosti premiéry svého nového filmu. Náhodou se zastaví v odlehlém knihkupectví, které vede nesmělý William (Hugh Grant). Slovo dá slovo a mezi těmi dvěma přeskočí jiskra. Má ale rozvíjející se vztah mezi hvězdou první velikosti a obyčejným knihkupcem vůbec šanci na přežití?
Zajímavost: Dům, kde bydlí William, je skutečný a kdysi patřil Richardu Curtisovi.

Originální trailer filmu Notting Hill

Plakát filmu Podivný pár Podivný pár (The Odd Couple) (sobota 7. 12., ČT2, 12.10 - 13.50)
Méně známá komedie legendárního dua Jack Lemmon, Walter Matthau v ničem za jejich slavnějšími díly příliš nezaostává a dočkala se také mimo jiné oscarové nominace za scénář. O chemii mezi oběma herci nemůže být ani pochyb, zde je vše navíc umocněno břitkými a trefnými dialogy, které nepostrádají náboj a tempo. Režírující Gene Saks tak pouze doplnil smysl pro načasování fórků a natočil nestárnoucí snímek, který zpříjemní nejen sobotní odpoledne.
Synopse: Felix (Jack Lemmon) je hyperalergický neurotik posedlý uklízením, oprašováním a čištěním všeho, co je zrovna po ruce. Není tedy divu, že ho jeho žena jednoho dne vyhodí z domu. Felix hledá útočiště u kamaráda z pokeru Oscara (Walter Matthau). V jeho prostorném bytě je místa dost, takže to není problém. Jenomže Oscar je starý mládenec a tak na pořádek moc nedbá. To se Felixovi samozřejmě nelíbí a netrvá dlouho a začne se svým oblíbeným úklidem. Jak dlouho bude tohle soužití fungovat?
Zajímavost: V jednu chvíli se zcela vážně hovořilo o tom, že režisérem filmu bude Billy Wilder.

Originální trailer filmu Podivný pár

Plakát filmu Transformers: Pomsta poražených Transformers: Pomsta poražených (Transformers: Revenge of the Fallen) (sobota 7. 12., Nova, 20.20 - 23.20 / neděle 9. 12., Nova Cinema, 14.50 - 17.55)
Slabší pokračování hitu Michaela Baye je typickou ukázkou jeho práce - čekají vás tedy monumentální akční scény, zběsilá kamera, klipovitý střih a chabý příběh, který nedává moc smysl. Ještěže Megan Fox je tak sexy, Shia LaBeouf neskutečně cool a John Turturro hláškuje o sto šest - jinak by se totiž film nedostal do lehkého nadprůměru. Na víkendový večer jde ale o naprosto ideální, i když trošku kýčovitou zábavu.
Synopse: Sam Witwicky (Shia LaBeouf) už si zvykl na to, že jeho auto není tak úplně obyčejné a momentálně se chystá vstříc vysokoškolskému životu. Jediné, co mu kazí radost, je fakt, že svou žhavou přítelkyni Mikaelu (Megan Fox) musí nechat doma a udržovat s ní vztah pouze na dálku. To ale netrvá dlouho, neboť Sam nalezne úlomek matérie, o něhož Decepticoni a Autoboti bojovaly a získá důležité a nebezpečné informace. Okamžitě je vysokoškolská půda horká pod nohama a po Samovi jde opět celá galaxie.
Zajímavost: Shia LaBeouf si při natáčení natrhl kůži pod obočím o jednu z rekvizit.

Originální trailer filmu Transformers: Pomsta poražených

Plakát filmu Jerry Maguire Jerry Maguire (Jerry Maguire) (neděle 9. 12., Nova, 14.15 - 17.00 / pondělí 10. 12., Nova Cinema, 10.50 - 13.30)
Zajímavé a chválené drama rozhodně nesedne každému, protože ho natočil Cameron Crowe. Ten tu střídá několik žánrů a ne úplně vyrovnané je i celkové tempo. Hodně dělají herci, z nichž Cuba Gooding, Jr. si odnesl Oscara a Tom Cruise alespoň nominaci. Fantastický je ale i Jonathan Lipnicki, který mnohdy všechny přehraje. Vzhledem ke jménu tvůrce je tradičně vyvedený i soundtrack. Negativem je naopak přetažená stopáž.
Synopse: Jerry Maguire (Tom Cruise) je sice špičkovým sportovním agentem, v poslední době ho ale poměry v branži dost znechucují. Jedné noci tak sepíše několikastránkové memorandum, kde shrnuje etický a profesní kodex všech ideálních sportovních agentů. Je kvůli němu okamžitě propuštěn z práce a musí se postavit na vlastní nohy. Jedinou, která šla s ním, je svobodná matka Dorothy (Renée Zellweger), která ho tajně miluje. Rázem přišel také o všechny klienty, až na fotbalistu Roda Tidwella (Cuba Gooding, Jr.), který ale není zrovna hvězda. Nový Jerryho život tak rozhodně nebude procházkou růžovým sadem.
Zajímavost: Hlavní role byla původně psána pro Toma Hankse.

Originální trailer filmu Jerry Maguire

Plakát filmu Muž, který zastřelil Libertyho Valance Muž, který zastřelil Liberty Valance (The Man Who Shot Liberty Valance) (neděle 9. 12., Fanda, 15.40 - 18.00 / pondělí 10 .12., 13.35 - 15.40)
Netradiční western klasika žánru Johna Forda má blíže k politickému dramatu, divoké přestřelky tudíž ustupují hlubšímu ději a úvahám o řešení konfliktů se zbraní v ruce. John Wayne a James Stewart bez problémů utáhnou i trošku delší stopáž a o jejich charismatu nemůže být pochyb. I vzhledem k celkovému ladění a sentimentální až melancholické atmosféře bývá snímek často opomíjen. A to je v tomto případě veliká škoda.
Synopse: Senátor Stoddard (James Stewart) se vrací na divoký západ, aby tu absolvoval pohřeb svého přítele Toma Doniphona (John Wayne). Při té příležitosti vypráví místnímu novináři příběh o tom, co ho sem kdysi zavedlo a jak se proslavil jako muž, který zastřelil nejobávanějšího banditu v okolí - Liberty Valance. A možná prozradí i pravdu o přítelově smrti.
Zajímavost: Jde o poslední Fordův černobílý film.

Originální trailer filmu Muž, který zastřelil Liberty Valance

Plakát filmu Vzhůru do oblak Vzhůru do oblak (Up) (neděle 9. 12., Prima Family, 20.00 - 22.15)
Poněkud vážnější animák od Pixaru se zabývá hlavně tématem smrti a stárnutí, což může některé vyděsit. Snímek je to nicméně povedený. Výtečnou animaci netřeba zmiňovat, zajímavý příběh také ne. Režírující Bob Peterson vytvořil na žánr nezvykle depresivní atmosféru, v níž pochopitelně nechybí nějaký ten humor, donutí ale také k zamyšlení. Škoda jen přílišné dojemnosti a lehce infantilní linie se zvířaty.
Synopse: Takřka osmdesátiletý Carl Fredricksen si konečně splnil sen a přivázal na svůj dům tisíc balónků a odléta směrem do Jižní Ameriky. Netuší ale, že před odletem k němu tajně pronikl otravný osmiletý Russell, který rád poznává nové krajiny. Oba tak musí na společné cestě nějakým způsobem spolupracovat a pokusit se o vzájemnou komunikaci. A nejspíš objeví pravdu i sami o sobě.
Zajímavost: Všichni psi s výjimkou Duga mají jména podle písmen řecké abecedy.

Originální trailer filmu Vzhůru do oblak

Plakát filmu Velmi nebezpečné známosti Velmi nebezpečné známosti (Cruel Intentions) (neděle 9. 12., Nova, 22.25 - 00.50)
Pro někoho poměrně povedená teenagerovská variace na klasický příběh o Valmontovi je cílená hlavně na mladší publikum. V titulních rolích tak uvidíte sexy Sarah Michelle Gellar, charismatického Ryana Phillippeho a okouzlující Reese Witherspoon a Selmu Blair. Režiséru Rogeru Kumbleovi se povedlo zachytit jiskřivou erotickou atmosféru a vše orámovat skvěle vybranými hudebními hity. To pak ani nevadí, že scénář je vlastně konvenční.
Synopse: Kathryn (Sarah Michelle Gellar) a Sebastian (Ryan Phillippe) jsou nevlastní sourozenci, kteří patří k tzv. zlaté mládeži. Oba hýří sebevědomím a mohou chodit s kýmkoli, na koho ukážou. Když ale Kathryn opustí nový přítel kvůli naivní Cecile (Selma Blair), uzavře se svým bratrem sázku - pokud Cecile připraví o panenství a navíc svede ještě Annette (Reese Witherspoon), zažije noc plnou vášně. Nezdaří-li se mu to, přijde o svého Jaguara z roku 1956.
Zajímavost: Film se natáčel pouhých šest týdnů.

Originální trailer filmu Velmi nebezpečné známosti

Plakát filmu Bláznivý Petříček Bláznivý Petříček (Pierrot le fou) (pondělí 10. 12., ČT2, 21.50 - 23.35)
Myšlenkově náročnější kriminální drama je zřejmě tím nejintelektuálnějším, co kdy natočil Jean-Paul Belmondo. Ten v hlavní roli nepostrádá charisma a také chemie s Annou Karinou poměrně funguje, ale jakousi neschopnost zapadnout a přílišnou sečtělost mu někdy věřit nelze. Režisér Jean-Luc Godard ho vede přesvědčivě a citlivě, nicméně ani on nedokáže zakrýt některé nedostatky. Tip spíše pro příznivce evropského artu.
Synopse: Ferdinand (Jean-Paul Belmondo) přišel o práci a jediné, co ho drží nad vodou, je vztah k Marianne (Anna Karina), o níž si myslí, že je sestrou mocného gangstera. Jaké je jeho překvapení, když zjistí, že je jeho milenkou. Jak může takový vztah skončit? A co to všechno udělá s myslí člověka, který už nemá co ztratit?
Zajímavost: Režie je kompletně založena na improvizaci.

Originální trailer filmu Bláznivý Petříček

Plakát filmu Tenkrát na Západě Tenkrát na Západě (C´era una volta il West) (úterý 11. 12., Nova Cinema, 20.00 - 23.05 / středa 12. 12., 14.05 - 17.00)
Absolutní westernová klasika, k níž je zbytečné cokoli psát. Geniální režie Sergia Leoneho plná dlouhých detailů, napjatá atmosféra, kongeniální hudba Ennia Morriconeho, jediná záporná role v kariéře Henryho Fondy, charismatický Charles Bronson, krásná Claudia Cardinale a silný příběh - to jsou ta největší lákadla famózního snímku, u něhož vůbec nevadí, že trvá takřka tři hodiny. Legendární dílo.
Synopse: Pistolník Frank (Henry Fonda) poslal tři muže na člověka jménem Harmonika (Charles Bronson), s nímž má nevyřízené účty. Do této hry se připlete i farmář McBain, jehož rodinu Frank bezcitně vyvraždí. Stihne to ještě, než přijede jeho novomanželka (Claudia Cardinale). Ta už nachází pouze trosky a vůbec nechápe, co se kolem děje. Tato situace rozjede kolotoč plný intrik, úskoků a soubojů, z něhož může vítězně vyjít jen jeden.
Zajímavost: Úvodní titulky trvají celých deset minut.

Originální trailer filmu Tenkrát na Západě

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY