Miloš Forman dostane cenu za celoživotní dílo

Vydáno: 03.12.2012 08:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Režisér Miloš Forman si bude moci ke svým dvěma Oscarům také přidat cenu za celoživotní dílo, kterou ho ocení Sdružení amerických režisérů. Zařadí se tak do společnosti Stanleyho Kubricka, Stevena Spielberga či Martina Scorseseho.
Profesní sdružení Directors Guild Of America (DGA) existuje 76 let a za svou existenci rozdalo již 64 sošek oceňujících vždy nejlepšího režiséra roku. Ocenění za celoživotní dílo získala zhruba jen polovina - 33 prestižních cen za celoživotní přínos ke kinematografii přitom dostali velikáni filmu jako Alfred Hitchcock, Orson Welles, Stanley Kubrick, Steven Spielberg nebo Martin Scorsese.
Nově by se k nim měl přidat i režisér Miloš Forman, kterého Sdružení 2. února příštího roku touto významnou soškou ocení. Jeden z nejznámějších představitelů české nové vlny natočil nyní již kultovní snímky jako generační Lásky jedné plavovlásky nebo maloměšťáckou sondu Hoří, má panenko, kde skloubil autentickou dokumentární kameru s tzv. "trapným" humorem. Po odchodu do USA se za jeho nejúspěšnější snímky považuje pětioscarový Přelet nad kukaččím hnízdem (který byl zároveň teprve druhým snímkem v historii, který získal ocenění ve všech hlavních kategoriích) a Amadeus, který dohromady získal osm Cen akademie.
Předseda DGA Taylor Hackford osobně potvrdil, že volba na ocenění byla předem jasná a že Miloše Formana považuje za jednoho z největších filmařů naší doby. Sám režisér této pocty velmi váží: "Jsem nadšený a dojatý. Hlavně když vidím další jména, která získala toto ocenění."


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY